НачалоНовиниУчени откриха как да...

Учени откриха как да направят кафето още по-вкусно

Добавянето на капка вода към кафените зърна преди смилането им може да бъде тайната на чаша с по-добър вкус, показват нови изследвания.

Трикът се свежда до намаляване на количеството статично електричество, генерирано от смилането на цели кафеени зърна, което в противен случай ги кара да се слепват.

Почитателите на кафето отдавна пръскат зърната си, за да ги навлажнят преди мелене. Сега учените потвърдиха как могат да се намалят това статично електричество, за да се направи по-наситена чаша еспресо, ако това е вашето предпочитание споделя Sciencealert.

„Влагата, независимо дали е остатъчна влага вътре в изпеченото кафе или външна влага, добавена по време на смилането, е това, което диктува количеството заряд, който се образува по време на смилането,“ споделя Кристофър Хендън, химик по материали в Университета на Орегон.

Хендън, който по-рано показwа как замразяването на кафеени зърна подобрява вкуса im, си сътрудничи с бившия вулканолог от Университета на Орегон Джошуа Мендес Харпър, за да проучи кои видове кафе са склонни да се слепват и защо, и как това се отразява на варенето.

Те измерват статичното електричество във всяка партида след смилане, както и размера на частиците на прясно смляното кафе и вкуса на окончателното варене.

Смилането на цели кафеени зърна на фини частици създава много триене, тъй като частиците се търкат една в друга и се счупват. Това генерира статично електричество, почти същото каkто праховите частици във вулканичните струи се  търкат една в друга и се разреждат, за да произведат светкавица.

Чрез двукратно смилане на кафе на зърна изследователите показаха, че по-голямата част от статичното електричество в смляното кафе възниква от раздробяването на зърната и по-малко от триенето между тях.

Що се отнася до видовете зърна, които са склонни да се слепват, когато са смлени, по-сухите, по-тъмни печени, използвани в експериментите на екипа, произвеждат повече електростатични заряди, отколкото по-светлите печени, със съотношение на заряд към маса, подобно на частиците във вулканичните струи и гръмотевични облаци. Изследователите подозират, че това може да се дължи на факта, че по-тъмните печени са по-крехки от леко изпечените зърна, които запазват влагата си.

Въпреки че са необходими допълнителни експерименти за тестване на различни видове мелнички и методи за варене, изследователите заключават, че „няколко прости впръсквания с вода са решили проблемите с образуването на бучки, като същевременно са помогнали в стремежа за получаване на най-вкусното еспресо. Проучването е публикувано в Matter.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...