понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоДомашни любимциУчени предупреждават: Прехранването на...

Учени предупреждават: Прехранването на котката води до промени, за които никога не сте подозирали

Прехранването на котката понякога е лош съветник, разберете защо не е желателно това да се случва. Собствениците на котки, които прехранват своите домашни любимци, рискуват неволно да причинят вреда на косматите си четириноги приятели.

Преяждането причинява наддаване на тегло, но ново проучване установява, че то може също така да редуцира усвояването на хранителните вещества при котките и да причини промени в чревната им микробиота.

Ако желаят да нае навредите на домашните си любимци, трябва да ограничите храненето и да насърчавате своите котки да предприемат активност, според изследаването цитирано по-долу.

Повече от половината котки в щатите са с наднормено тегло, което само по себе си е тревожна цифра. Факта, че и голяма част от американците страдат от затлъстяване, може би има някаква връзка.

Проведено е изследване с 11 „слаби“ котки, всички стерилизирани възрастни женски. Котките са хранени с достъпна в търговската мрежа, балансирана и премерена хранителна диета в продължение на две седмици, като през това време са правени базови измервания. След това, в продължение на 18 седмици, животните получават същия вид храна, но им е позволено да ядат повече, по-често и колкото искат.

В 6-та, 12-та и 18-та седмица след началото на изследването са събрани фекални и кръвни проби, както и данни за физическа активност чрез мониторинг, прикрепен към нашийниците на котките.

затлъстяла котка
stock.adobe.com

Котките съвсем очаквано наддават на тегло. Тъй като котките ядат повече и нарастват, нивата на телесните им мазнини се увеличават и способността им да усвояват хранителни вещества намалява.

„Когато тялото получава по-малко храна, то ще бъде по-ефективно при извличането на хранителни вещества. Но когато количеството храна се увеличи, тя преминава през храносмилателната система по-бързо и в процеса се извличат по-малко хранителни вещества“- установява излседването.

Изследването показва разлики във видовете микроби, живеещи в червата на котките преди и след 18 седмици свободно хранене. Освен това времето за преминаване през стомашно-чревния тракт (времето от изяждането на храна до изхвърлянето на отпадъчните продукти) намалява с около 25% и котките натрупват килограми.

Данни от изследването сочат, че промяната във времето за стомашно-чревно преминаване е ново откритие и потенциална причина за промяната във фекалната микробиота.

Трябва да се отбележи, че някои промени в микробиома на котките, които са били изследвани, противоречат на тези, наблюдавани при хора със затлъстяване, което показва, че тук вероятно има по-сложни фактори при наддаване на тегло.

Разбирането на метаболитните и стомашно-чревните промени, които настъпват при котешкото затлъстяване, може да помогне за предотвратяването и лечението му.

Когато проучването за наддаване на тегло приключва, 11-те котки са  поставени на ограничена диета, която за щастие им позволява да отслабнат и да се върнат към изходните нива.

прехранена котка
stock.adobe.com

Наред с храненето на котките точно от това, от което се нуждаят, учените предлагат на собствениците на домашни любимци да правят неща, за да насърчат физическата и умствената активност по време на хранене. Те могат да разделят храната на малки количества, поставени на различни места, да разпръснат храна, която котките да намерят, нещо като хранителен пъзел.

Котките са умни и изглежда не обичат да им се казва какво да правят, но явно, че нашите четириноги другари могат да живеят по-здравословен и по-щастлив живот с правилната намеса от наша страна.

Изследването е публикувано в Journal of Animal Science.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Мусака от картофи и сирене

Тази рецепта за мусака от картофи и сирене, е още една версия на мусаката, но  този път безмесна. На практика много се доближава до...