Рибата Фагри, известна със своя деликатен вкус и богата, маслена текстура, която е по-плътна, но също става чудесно както лаврак на фурна или скумрия на фурна е лесна и е подходяща за обяд или вечеря.
Тази рецепта за е приятна за приготвяне, а крайния резултат остава впечатляващто добър.
Рецепта за Фагри на фурна
- 1 фагри (около 1 кг)
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 лимон
- 3-4 скилидки чесън
- пресен розмарин и мащерка
- сол и черен пипер на вкус
- 100 мл бяло вино
Начин на приготвяне
Измийте рибата добре и я подсушете с кухненска хартия. Нарежете лимона на тънки филийки. Направете леки разрези от двете страни на рибата и поставете по една филийка лимон и стръкче розмарин във всеки един разрез.
Натрийте рибата фагри със сол и черен пипер отвън и отвътре. Поставете в корема й няколко скилидки чесън, резенчета лимон и пресни билки като розмарин и мащерка. Полейте рибата със зехтина и я сложете в тава за печене.
За да изпечете рибата най-добре, загрейте фурната до 180 градуса. След това налейте бялото вино около рибата и покрийте с алуминиево фолио. Печете около 25-30 минути, след което премахнете фолиото и я сложете обратно за още 10-15 минути, докато рибата прихване златиста коричка.
Сервирайте готовото фагри на фурна с гарнитура по ваше желание. Например, задушени зеленчуци, картофено пюре или каквато зелена салата обичате. По желание може да полеете с малко зехтин и лимонов сок преди сервиране за допълнителен аромат и свежест.
Полезни съвети:
За най-добър вкус използвайте прясна риба и висококачествен зехтин.
Ако предпочитате по-пикантен вкус, можете да добавите малко нарязана люта чушка при печенето.
Печенето с бяло вино добавя изискан аромат, но ако предпочитате, можете да замените виното с бульон.
Така тази риба със своя лек и деликатен вкус, е идеална за всички любители на морската храна. Затова не се колебайте да изненадате близките си с нещо различно и специално.
Виж още: