За да направите тази рецепта с филе от лаврак на фурна, ще трябва наистина да пообиколите магазините, освен за риба и за други малко по-специфични продукти, като каперси и кедрови ядки, които не са от типичните, които можем да извадим по всяко време от шкафа.
Рецепта за филе от лаврак на фурна
За сметка на това ви гарантираме, че всяко усилие по приготвянето на рибата по тази рецепта си заслужава и ще ви се отплати с уникален и специфичен вкус.
Необходими продукти
- 4 бр. филе от лаврак;
- мащерка;
- бял пипер;
- сол;
- олио.
За канапето от зеленчуци
- 2 бр. средни патладжани;
- 1 бр. морков;
- 1 зелена чушка;
- 1 червена чушка;
- 5-6 стръка зелен лук;
- 10 бр. черни маслини без костилка;
- 2 бр. домати;
- 3-4 скилидки чесън;
- 20 гр. каперси;
- 40 гр. кедрови ядки (изпечени);
- магданоз;
- сол;
- черен пипер;
- олио.
Как се прави филе от лаврак на фурна
Нарежете патладжаните на филийки, посолете ги и ги оставете да се оцедят. Подсушете ги и ги изпечете на грил скара. Сложете в подходящ тиган около 100 мл. олио и прибавете ситно нарязаният пресен лук, морковите предварително нарязани на жулиени и чесъна и задушавайте около 5-6 минутки.
Прибавете и предварително нарязаните чушки и гответе още 3-4 минути. Прибавете и нарязаните на кубчета домати и ситно нарязаният магданоз и гответе още 6-7 минутки. Подправете зеленчуците със сол и пипер на вкус. Прибавете нарязаните предварително маслини и каперсите и махнете от огъня.
В чиния сложете един филийка изпечен патладжан, върху него сложете от задушените зеленчуци, поръсете с кедрови ядки и най-отгоре сложете изпеченото филе от лаврак. Поръсете по желание със ситно нарязан див лук. Поднесете ястието топло.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за филе от лаврак на фурна върху канапе от зеленчуци ви е харесала, разгледайте и другите ни предложения за печен шаран на фурна и пълнен шаран с орехи и стафиди.