Рецепта за фокача с маслини и домати. Фокача е обичан италиански хляб с произход от областта Лигурия в Италия. Неговите отличителни външни белези включват плоска, правоъгълна или кръгла форма на хляба, както и уникална повърхност, покрита с трапчинки.
За да се направи фокача, се приготвя тесто, като за неговата направа се използват брашно, вода, мая, зехтин и сол. Въпреки това, тестото за фокача е значително по-меко и влажно, което води до нежна и ефирна текстура. Допълнителни съставки като розмарин са популярен избор. Понякога се добавя чесън, лук, маслини, домати или сирене, като тези ароматни компоненти се поставят в повърхностните вдлъбнатини, направени с пръсти.
Печенето в гореща фурна придава на фокачата привлекателната златисто-кафява коричка. Може да се консумира топла или когато се е охладила. Фокачата сама по себе си е вкусна и служи като прекрасна основа за сандвичи или като хляб за супи, и салати.
Популярността на фокачата води до различни вариации, всяка от които се отличава с уникални съставки и вкусове. Например, има фокача Дженовезе от Генуа, обикновено гарнирана със зехтин и сол, както и фокача ал формаджио от Реко, където меко сирене, наречено страчино, се използва като пълнеж.
Фокача с маслини и домати
Необходимите продукти далеч не са такива, за които трябва да преобърнете магазина. Точно напротив. Най-вероятно вече имате всички от тях, като може би трябва да се запасите с малко чери домати.
За тестото
- 500 гр. брашно;
- 300 мл. топла вода;
- 100 мл. зехтин;
- 30 гр жива мая (или 11 гр суха)
- 1 ч.л. захар
- сол на вкус.
За гарниране
- 150 гр. чери домати;
- 180 гр. маслини;
- 3 скилидки чесън;
- розмарин;
- 30 мл. зехтин за намазване.
- 1/2 глава червен лук (по желание).
(по желание може да добавите и съвсем малко сирене, колкото за аромат)
Как да направите фокача с маслини
Приготвяте стандартно тесто от продуктите по-горе (в частта за тестото), което оставяте да втаса за около 1 час. След като го прехвърлите в тавата, го оформяте на малки трапчинки с помощта пръстите си и отново го оставяте да втаса за още около 30 минути.
Настъргвате скилидките чесън и ги разбърквате добре в 30мл зехтин. С тази смес намазвате равномерно тестото за фокачата.
Следва да нарежете чери доматите на четвъртинки, маслините на дребни паченца и лукът, на парченца с големина до 1см (като за салата но по-ситно).
Всичко това разпръсквате равномерно, по предварително направените трапчинки с пръстите и добавяте розмарин.
Печете на предварително загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор) до готовност или докато вашата фокача с маслини и домати придобие лек златист цвят.
Да ви е сладко!
На вашето внимание сме подготвили и други рецепти за тестени изделия, а именно: