Фокача с маслини и домати (по италианска рецепта)

Рецепта за фокача с маслини и домати. Фокача е обичан италиански хляб с произход от областта Лигурия в Италия. Неговите отличителни външни белези включват плоска, правоъгълна или кръгла форма на хляба, както и уникална повърхност, покрита с трапчинки.

За да се направи фокача, се приготвя тесто, като за неговата направа се използват брашно, вода, мая, зехтин и сол. Въпреки това, тестото за фокача е значително по-меко и влажно, което води до нежна и ефирна текстура. Допълнителни съставки като розмарин са популярен избор. Понякога се добавя чесън, лук, маслини, домати или сирене, като тези ароматни компоненти се поставят в повърхностните вдлъбнатини, направени с пръсти.

Фокача с маслини и домати

Печенето в гореща фурна придава на фокачата привлекателната златисто-кафява коричка. Може да се консумира топла или когато се е охладила. Фокачата сама по себе си е вкусна и служи като прекрасна основа за сандвичи или като хляб за супи, и салати.

Популярността на фокачата води до различни вариации, всяка от които се отличава с уникални съставки и вкусове. Например, има фокача Дженовезе от Генуа, обикновено гарнирана със зехтин и сол, както и фокача ал формаджио от Реко, където меко сирене, наречено страчино, се използва като пълнеж.

Фокача с маслини и домати

Фокача с маслини и домати

Необходимите продукти далеч не са такива, за които трябва да преобърнете магазина. Точно напротив. Най-вероятно вече имате всички от тях, като може би трябва да се запасите с малко чери домати.

За тестото

  • 500 гр. брашно;
  • 300 мл. топла вода;
  • 100 мл. зехтин;
  • 30 гр жива мая (или 11 гр суха)
  • 1 ч.л. захар
  • сол на вкус.

За гарниране

Фокача с маслини и домати

  • 150 гр. чери домати;
  • 180 гр. маслини;
  • 3 скилидки чесън;
  • розмарин;
  • 30 мл. зехтин за намазване.
  • 1/2 глава червен лук (по желание).

(по желание може да добавите и съвсем малко сирене, колкото за аромат)

Как да направите фокача с маслини

Фокача с маслини и домати

Приготвяте стандартно тесто от продуктите по-горе (в частта за тестото), което оставяте да втаса за около 1 час. След като го прехвърлите в тавата, го оформяте на малки трапчинки с помощта пръстите си и отново го оставяте да втаса за още около 30 минути.

Фокача с маслини и домати

Настъргвате скилидките чесън и ги разбърквате добре в 30мл зехтин. С тази смес намазвате равномерно тестото за фокачата.

Следва да нарежете чери доматите на четвъртинки, маслините на дребни паченца и лукът, на парченца с големина до 1см (като за салата но по-ситно).

Фокача с маслини и домати

Всичко това разпръсквате равномерно, по предварително направените трапчинки с пръстите и добавяте розмарин.

Печете на предварително загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор) до готовност или докато вашата фокача с маслини и домати придобие лек златист цвят.

Фокача

Да ви е сладко!

На вашето внимание сме подготвили и други рецепти за тестени изделия, а именно:

Солен кекс с шунка и кашкавал

Солен кекс с маслини и сушени домати

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име