Киселите краставички са обичана и популярна туршия – една от най-познатите консервирани храни в света. Техният уникален вкус и хрупкава текстура ги правят незаменими когато сядаме на масата зимно време. Не е лъжа, че често правенето на мариновани краставички се проваля, затова ви предлагаме една изпитана рецепта за кисели краставички, при която няма нужда от варене (стерилизация). Приготвят се бързо и лесно, ако следвате стъпките по-долу.
Рецепта за кисели краставички
За краставичките ви съветваме да вземете пресен млад корнишон и по възможност по-дребен. Ето и необходимите продукти за количествата на съставките, които трябва да сложите в 1 буркан.
- млади корнишони;
- 80 мл. винен оцет;
- 1 шайба лук, на парчета;
- няколко зрънца черен пипер;
- 1 с.л. захар;
- 1 равна с.л. сол;
- 1 дафинов лист;
- 1-2 зрънца бахар;
- копър;
- аспирин 1 брой;
- вода.
Начин на приготвяне
Приготвяте си чисти буркани, стандартни от по 800мл и ги измивате добре, като на дъното на всеки буркан добавяте оцета, солта и захарта. Може и още сега да пуснете лукът.
Подреждате краставичките прави, като се стремите да са плътно една до друга. Докато правите това, добавяте зърната черен пипер, бахар, копър и 1 дафинов лист.
Предварително трябва да загреете вода до кипване на котлона. Когато сте готови с пълненето на буркана с краставички и подправки добавяте счукания на прах аспирин.
Заливате с вряла вода, затваряте с капачка плътно и обръщате буркана с гърлото надолу. Така трябва да стои до пълното му изстиване.
Приготвени така, тези кисели краставички са перфектната зимнина и мезе за аперитив. Желателно е да се консумират до 1 година, тъй като не са претърпели стерилизация.
Успех!
Прегледайте и другите ни рецепти за зимнина: