Сезона на тиквичките започва и е време, да направим едни хрупкави кюфтета от тиквички на фурна, не пържени – печени. Кюфтетата са си кюфтета, но за лятото е добре да разнообразим диетата си нещо свежо като тиквичките, които стават вкусни, хрупкави и със златиста коричка. И макар манията по тиквички по гръцки, да не е съвсем отшумяла, тези кюфтенца от тиквички, са по-здравословен начин да употребим този сезонен зеленчук.
Кюфтета от тиквички на фурна
Препоръчваме ви по възможност да ползвате домашни тиквички, не много големи, за да избегнете семките. Средни по големина млади тиквички ще свършат чудесна работа и ще са по-хрупкави накрая. Ето и какво ще ви трябва.
Продукти, подправки и съставки
- 600 гр тиквички;
- 120 гр кашкавал (настърган);
- 70 гр брашно;
- 20-30 гр магданоз (ситно нарязан);
- 50 гр кисело мляко (3 с.л.);
- 1 яйце;
- щипка сода;
- 3 с.л. кисело мляко;
- сол на вкус.
Как да направите кюфтенцата от тиквички
Започваме с тиквичките, които измивате добре и настъргвате на средно ренде. Трябва да ги осолите малко и да ги оставите в цедка за половин час да се изцеди водата им, след което леко да ги притиснете, ако евентуално има останал сок.
Подготвяте си подходяша купа, в която ще забъркаме сместа за кюфтетата. Настъргвате кашкавала, отново на средно ренде и добавяте към него тиквичките.
В малка купичка слагате киселото мляко, малка щипка сода и след като шупне, чуквате и яйцето като разбърквате отново и добавяте и брашно. Трябва да се полу§и лепкава смес, която се явява спойката за кюфтетата от тиквички.
Прибавяте тази смес към настъргания кашкавал с тиквичките и забърквате много добре, за да се получи смес, която не трябва да се разтича. Ако е необходимо, може да добавите още малко брашно. Междувременно загрявате фурната на 180 градуса с вентилатор или на 190 без и си подготвяте подходяща тава с хартия за печене на дъното.
И тъй като няма начин да оформим кюфтета, подобно на тези с кайма, вземате една голяма супена лъжица от сместа с връх и я слагате на хартията, а с опакото на лъжицата оформяте във вид на кюфте.
Печете до готовност, което обикновено отнема от 25 до 35 минути, или до златист цвят. Така приготвени, тези кюфтета от тиквички на фурна стават много хрупкави и изключително вкусни. Ако все още не сте опитвали тази рецепта, силно ви препоръчваме да го направите.
Да ви е сладко!
Не пропускайте да прегледате и другите ни рецепти за: