Този метод на приготвяне осигурява дълготрайност на краставичките, като запазва тяхната хрупкавина и свежест. Домашно приготвените краставици са идеално допълнение към яхнии, боб, печено месо и други манджи или за мезе.
Ако ги приготвяте за първи път, тази рецепта е особено подходяща за начинаещи, но силно я препоръчваме и за напреднали в кухнята.
Рецепта за мариновани краставички
Необходими продукти:
- около 2-5 кг краставички (корнишони)
- 1 л вода
- 200 мл винен оцет (6%)
- 2 с.л. сол
- 2 с.л. захар
- 5-6 зърна черен пипер
- 3-4 зърна бахар
- 2-3 стръка копър
- 1 ч.л. синапено семе
Начин на приготвяне
За да приготвите най-хрупкавите и вкусни мариновани краставички, започнете с търпение и любов към зимнината и най-вече с точната рецепта! Всичко, което приготвяте ще се получи добре, стига да вложите малко характер и уважение към храната 🙂
Измийте хубаво краставичките и ги оставете да се отцедят. Важно е да изберете по-малки и твърди краставички, за да станат по-хрупкави. Ако желаете може да отрежете краищата им, но цели като че ли стават по-добре, а и по-бързо, така че не е задължително.
Подредете краставичките плътно в чисти буркани, като добавите по 1-2 скилидки чесън, няколко стръка копър, черен пипер, бахар и синапено семе във всеки буркан.
Приготвяне на маринатата става по следния начин:
В голяма тенджера смесете водата, оцета, солта и захарта. Оставете маринатата да кипне и бъркайте за още около 5 минути. С топла (но не гореща) марината залейте краставичките, докато бурканите се напълнят до ръба.
Затваряте плътно бурканите плътно и ги поставете в тенджера с вода. Следва моментът на стерилизиране. Точното време за това е 10 минути, нито по-малко, нито повече, след завирането на водата. Ако ги преварите, може да изгубите така желаната хрупкавост.
След стерилизиране, задължително ги обърнете с капачките надолу и ги оставете да се охладят. След охлаждане, ги преместете там където ще ги съхранявате, стига да е достатъчно хладно. Може леко да помътнея първите дни, просто ги разклатете. Ако останат тъмни след няколко дни, най-вероятно сте ги държали на топло място.
Така приготвени, тези мариновани краставички са готови за консумация след средно 2 седмици, като вкусът им се насища с времето.
Успех!
снимка: Adobe
Виж още: