Необходими продукти за хрупкави сладки картофи на фурна:
- 3 големи сладки картофа (приблизително 1кг)
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1 чаена лъжичка чесън на прах
- 1/2 чаена лъжичка червен пипер (по желание)
Как да приготвите хрупкави сладки картофи на фурна
Обелете сладките картофи и ги нарежете на тънки пръчици или шайби, по ваше желание.
Вземете голяма купа и разбъркайте нарязаните картофи, като сложите зехтин, сол, черния пипер, чесън на прах и червен пипер (ако желаете). Размесете хубаво, за да се разпределят подправките на всички парчета равномерно.
Настройте фурната на 200 градуса, разстелете картофите върху тава, покрита с хартия за печене, като внимавате да не се припокриват, за да се получат по-хрупкави картофи. Печете около 25-30 минути, като на половината време ги обърнете, за да се изпекат от всички места и да прихванат златист цвят.
Извадете картофите от фурната и ги оставете за няколко минути да се охладят малко, за още по-хрупкав вкус. Сервирайте хрупкавите сладки картофи топли, като гарнитура към основно ястие или като единична порция за хранене по избор с ваш любим сос.
Полезни съвети:
- за още по-добър и хрупкав вкус, след като сте нарязали картофите ги накиснете във вода за около 30 минути, след което ги подсушете добре преди самото им овкусяване.
- можете да разнообразите с подправки спрямо личния ви вкус. Може да добавите розмарин, мащерка или дори люта чушка, ако обичате по-пикантни храни.
Приготвени по този начин, тези хрупкави сладки картофи на фурна са чудесен избор за здравословна и вкусна гарнитура към основното хранене. Те са лесни за приготвяне и могат да бъдат приготвени с най-различни подправки спрямо вашия вкус.
Виж още: