С лятото пристигат и някои свежи зеленчуци, сред които са и тиквичките, а кой не обича тиквички по гръцки, с хрупкава текстура и вкусно приготвени. На практика това са си изпържени тиквички на тиган, оваляни в брашно, но за да станат хрупкави и така вкусни, като гръцкия оригинал на рецептата си има малка тайна и тънкости, които ще споделим по-долу, ако все още не сте ги приготвяли по този начин.
Някои ги потапят в бира, други ползват само брашна, а ние ще ви покажем оригиналния вариант на рецептата, плюс модерните и разновидности. В Гърция например в менюто няма да срещнете разбира се да пише „Тиквички по гръцки“ а по-скоро Τραγανά τσιπς κολοκυθιού, което си е чипс от пържени зукини. А зукини от своя страна е тъмнозелен сорт тиквички. Ако не може да намерите такива, ползвайте обикновени тиквички, но те трябва да са млади и по-тънки. Ето и рецептата.
Тиквички по гръцки – оригинална рецепта
В много от рецептите срещаме съвети да ползвате белачка, за да нарежете тиквичките на възможно най-тънко. Истината е, че с обикновена белачка рискувате да получите прекалено тънки ивици, които може да прегорят. Ако имате настройваща се белачка, ще се получи най-добре, като я задайте на 1-2 мм максимум
Необходими продукти
- зукини или обикновени тиквички;
- олио за пържене;
- 2 чаени чаши брашно;
- 2 супени лъжици царевично брашно;
- сол;
- черен пипер;
- студена вода с кубчета лед.
За млечния сос към тиквичките
- 1 кофичка цедено кисело мляко;
- 1 супена лъжица копър;
- сокът на 1 лимон;
- сол на вкус.
Как се правят тиквички по гръцки
Нарежете тиквичките на много тънки филийки. Ако имате регулируема белачка, ще стане най-добре. Дебелината трябва да е такава, че като повдигнете отрязания слайл на светлина да прозира.
Подгответе ти с купа със студена вода и лед, около 20 стандартни кубчета и сложете тиквичките в нея за няколко мниути, след което ги извадете и подсушете леко.
В подходящ разлат съд или тавичка смесете бялото с царевичното брашно, малко сол и черене пипер и разбъркайте добре.
Междувременно включете котлона да загрява на висока степен с достатъчно олио. Идва и момента за овалване. Срещали сме какви ли не предложения, но истината за нас е, че ако сложите тиквичките в тенджера заедно с брашното и разтръскате, ефекта ще е по-скоро лош.
Така че най-добре, вземайте по отделно всеки слайс от тиквичките и го набрашнете в сместа, като след това го изтръскайте леко преди да го сложите в тигана. Важно е да няма излишно брашно, иначе рискувате да получите по-скоро мекици, отколкото тиквички по гръцки.
Съветваме ви, да не набрашнявате всички тиквички предварително, тъй като рискувате брашното да попие в тях и да не получите така желаната хрупкавост. След като набрашните всеки резен, просто го добавете в загрятата мазнина, докато запълните тигана. Пе§ете до златисто и от двете страни, като обръщане обикновено не се налага.
С помощта на решетъчна лъжица разбърквате от време на врем и за около 3 минути трябва да са готови. Когато са изпържени обезателно ги сложете в съд 1-2 ката кухненска хартия, за да се отстрани излишната мазнина.
Млечния сос за тиквичките приготвяте като смесите всички съставки и разбъркате добре. Сервирайте още топли с купичка сос отстрани.
Тиквички по гръцки с бира
Тази рецепта малко се отдалечава от оригинала, но затова пък тук панировката е малко повече и накрая получавате отново вкусни и хрупкави пържени тиквички.
Отново Следвате първата рецепта, като разликата е че слад като оваляте тиквичките в прашно, трябва да ги потопите в панировка и то не каква да е, а панировка от бира, прясно мляко и яйце. Ето и необходимите продукти за панировката:
- 120 мл прясно мляко;
- 60 мл бира;
- 1 цяло яйце.
Как да ги приготвите
От продуктите по-горе приготвяте средно гъста смес, която трябва да е разбъркана много добре, за да се хомогенизира.
Първо набрашнявате всяка една тиквичка в смес от царевично и бяло брашното, след което изтръсквате и я овалвате в панировката. Слагате веднага да се пържи до златисто. Приготвени по този начин тиквичките се допълват чудено с чеснов сос.
Да ви е сладко!
Други подходящи сосове за тиквички:
Виж още: