Хрупкави тиквички по гръцки

С лятото пристигат и някои свежи зеленчуци, сред които са и тиквичките, а кой не обича тиквички по гръцки, с хрупкава текстура и вкусно приготвени. На практика това са си изпържени тиквички на тиган, оваляни в брашно, но за да станат хрупкави и така вкусни, като гръцкия оригинал на рецептата си има малка тайна и тънкости, които ще споделим по-долу, ако все още не сте ги приготвяли по този начин.

Някои ги потапят в бира, други ползват само брашна, а ние ще ви покажем оригиналния вариант на рецептата, плюс модерните и разновидности. В Гърция например в менюто няма да срещнете разбира се да пише „Тиквички по гръцки“ а по-скоро Τραγανά τσιπς κολοκυθιού, което си е чипс от пържени зукини. А зукини от своя страна е тъмнозелен сорт тиквички. Ако не може да намерите такива, ползвайте обикновени тиквички, но те трябва да са млади и по-тънки. Ето и рецептата.

Тиквички по гръцки – оригинална рецепта

В много от рецептите срещаме съвети да ползвате белачка, за да нарежете тиквичките на възможно най-тънко. Истината е, че с обикновена белачка рискувате да получите прекалено тънки ивици, които може да прегорят. Ако имате настройваща се белачка, ще се получи най-добре, като я задайте на 1-2 мм максимум

Необходими продукти

  • зукини или обикновени тиквички;
  • олио за пържене;
  • 2 чаени чаши брашно;
  • 2 супени лъжици царевично брашно;
  • сол;
  • черен пипер;
  • студена вода с кубчета лед.

За млечния сос към тиквичките

  • 1 кофичка цедено кисело мляко;
  • 1 супена лъжица копър;
  • сокът на 1 лимон;
  • сол на вкус.

Как се правят тиквички по гръцки

Нарежете тиквичките на много тънки филийки. Ако имате регулируема белачка, ще стане най-добре.  Дебелината трябва да е такава, че като повдигнете отрязания слайл на светлина да прозира.

Подгответе ти с купа със студена вода и лед, около 20 стандартни кубчета и сложете тиквичките в нея за няколко мниути, след което ги извадете и подсушете леко.

В подходящ разлат съд или тавичка смесете бялото с царевичното брашно, малко сол и черене пипер и разбъркайте добре.

Междувременно включете котлона да загрява на висока степен с достатъчно олио. Идва и момента за овалване. Срещали сме какви ли не предложения, но истината за нас е, че ако сложите тиквичките в тенджера заедно с брашното и разтръскате, ефекта ще е по-скоро лош.

Така че най-добре, вземайте по отделно всеки слайс от тиквичките и го набрашнете в сместа, като след това го изтръскайте леко преди да го сложите в тигана. Важно е да няма излишно брашно, иначе рискувате да получите по-скоро мекици, отколкото тиквички по гръцки.

Съветваме ви, да не набрашнявате всички тиквички предварително, тъй като рискувате брашното да попие в тях и да не получите така желаната хрупкавост. След като набрашните всеки резен, просто го добавете в загрятата мазнина, докато запълните тигана. Пе§ете до златисто и от двете страни, като обръщане обикновено не се налага.

С помощта на решетъчна лъжица разбърквате от време на врем и за около 3 минути трябва да са готови. Когато са изпържени обезателно ги  сложете в съд 1-2 ката кухненска хартия, за да се отстрани излишната мазнина.

Млечния сос за тиквичките приготвяте като смесите всички съставки и разбъркате добре. Сервирайте още топли с купичка сос отстрани.

Тиквички по гръцки с бира

Тази рецепта малко се отдалечава от оригинала, но затова пък тук панировката е малко повече и накрая получавате отново вкусни и хрупкави пържени тиквички.

Отново Следвате първата рецепта, като разликата е че слад като оваляте тиквичките в прашно, трябва да ги потопите в панировка и то не каква да е, а панировка от бира, прясно мляко и яйце. Ето и необходимите продукти за панировката:

  • 120 мл прясно мляко;
  • 60 мл бира;
  • 1 цяло яйце.

Как да ги приготвите

От продуктите по-горе приготвяте средно гъста смес, която трябва да е разбъркана много добре, за да се хомогенизира.

Първо набрашнявате всяка една тиквичка в смес от царевично и бяло брашното, след което изтръсквате и я овалвате в панировката. Слагате веднага да се пържи до златисто. Приготвени по този начин тиквичките се допълват чудено с чеснов сос.

Да ви е сладко!

Други подходящи сосове за тиквички:

Класически бял сос

Млечен сос

Виж още: 

Хрупкави кюфтета от тиквички

Картофени кюфтета на фурна

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име