Хрупкав пържен шаран​

Хрупкав пържен шаран​, класическо ястие в нашата кухня, което се приготвя особено често за празника Никулден, по много различни варианти.

Шаранът е известен с това, че е богат на омега-3 мастни киселини и други полезни вещества, което го прави не само вкусна риба, но и полезен избор за семейни събирания и празници.

В тази рецепта ще разгледаме традиционния начин за приготвяне на хрупкав пържен шаран, който е обикновено пържен до златисто и поднесен с различни гарнитури.

Необходими продукти за рецептата

Хрупкав пържен шаран​

  • 1 средно голям шаран (около 1.5-2 кг), изчистен и нарязан на порции
  • 200 г царевично брашно или галета за паниране
  • 2-3 скилидки чесън, ситно нарязани
  • сок от един лимон
  • олио или зехтин за пържене
  • пресен магданоз за гарниране
  • сол и черен пипер на вкус

Почистете шарана от люспите и вътрешностите. Махнете му главата. Измийте го под течаща вода, за да се премахнат всички остатъци. Подсушете го добре с хартиена кърпа, за да се избегне пръскане по време на пърженето.

Поръсете парчетата шаран със сол, черен пипер и лимонов сок. За по-добър вкус, оставете шарана да престои в маринатата за около 30 минути. Лимоновият сок ще помогне за премахване на евентуалния мирис на риба и ще придаде лека киселинност.

Как се прави хрупкав пържен шаран

Хрупкав пържен шаран​

В дълбока чиния сложете царевичното брашно или галетата. Оваляйте всяко парче шаран в брашното, като се уверите, че е добре покрито от всички страни. Това ще създаде хрупкава коричка.

В голям тиган загрейте олиото на средно висока температура. За да проверите дали мазнината е достатъчно загрята, сложете малко от брашното, ако започне да цвърчи веднага, можете да добавите рибата.

Поставете парчетата шаран в тигана и пържете всяко парче по 4-5 минути от всяка страна или до златисто-кафяво. Извадете готовите парчета и ги оставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Хрупкав пържен шаран​

Сервирайте вашият хрупкав пържен шаран, като го подредите в голяма чиния и го поръсите с магданоз и чесън. Може да го поднесете с гарнитура от картофена салата, туршия или зелена салата. Класическа напитка за това ястие е студена бира или бяло вино, което ще допълни вкуса на рибата.

Не пропускайте:

ЦАЦА за Никулден? Защо пък не? „Риба, ама цаца. Цаца, ама риба!“

Този хрупкав пържен шаран е лесен за приготвяне, и е изключително вкусно и празнично ястие. Той е чудесен избор за семейна трапеза, съчетавайки традиция и аромат с полезни свойства. Със своята хрупкава текстура и сочна вътрешност, това ястие е любимо на много българи и е част от богатото ни кулинарно наследство.

Майсторска пържена цаца

снимки: личен архив

Виж още:

Майсторска пържена цаца

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано