В тази рецепта ще разгледаме традиционния начин за приготвяне на хрупкав пържен шаран, който е обикновено пържен до златисто и поднесен с различни гарнитури.
Необходими продукти за рецептата
- 1 средно голям шаран (около 1.5-2 кг), изчистен и нарязан на порции
- 200 г царевично брашно или галета за паниране
- 2-3 скилидки чесън, ситно нарязани
- сок от един лимон
- олио или зехтин за пържене
- пресен магданоз за гарниране
- сол и черен пипер на вкус
Почистете шарана от люспите и вътрешностите. Махнете му главата. Измийте го под течаща вода, за да се премахнат всички остатъци. Подсушете го добре с хартиена кърпа, за да се избегне пръскане по време на пърженето.
Поръсете парчетата шаран със сол, черен пипер и лимонов сок. За по-добър вкус, оставете шарана да престои в маринатата за около 30 минути. Лимоновият сок ще помогне за премахване на евентуалния мирис на риба и ще придаде лека киселинност.
Как се прави хрупкав пържен шаран
В дълбока чиния сложете царевичното брашно или галетата. Оваляйте всяко парче шаран в брашното, като се уверите, че е добре покрито от всички страни. Това ще създаде хрупкава коричка.
В голям тиган загрейте олиото на средно висока температура. За да проверите дали мазнината е достатъчно загрята, сложете малко от брашното, ако започне да цвърчи веднага, можете да добавите рибата.
Поставете парчетата шаран в тигана и пържете всяко парче по 4-5 минути от всяка страна или до златисто-кафяво. Извадете готовите парчета и ги оставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Сервирайте вашият хрупкав пържен шаран, като го подредите в голяма чиния и го поръсите с магданоз и чесън. Може да го поднесете с гарнитура от картофена салата, туршия или зелена салата. Класическа напитка за това ястие е студена бира или бяло вино, което ще допълни вкуса на рибата.
Не пропускайте:
ЦАЦА за Никулден? Защо пък не? „Риба, ама цаца. Цаца, ама риба!“
Този хрупкав пържен шаран е лесен за приготвяне, и е изключително вкусно и празнично ястие. Той е чудесен избор за семейна трапеза, съчетавайки традиция и аромат с полезни свойства. Със своята хрупкава текстура и сочна вътрешност, това ястие е любимо на много българи и е част от богатото ни кулинарно наследство.
снимки: личен архив
Виж още: