Ястието Царска мусака е по-специално, защото се свързва с приготвянето му за цар Симеон II по време на пребиваването му в резиденция „Царска Бистрица“. Тази мусака комбинира богатите традиции на българската кухня с изтънчен вкус, като включва както телешко, така и агнешко месо и е богата на зеленчуци.
Ястието е уникално не само заради използваните продукти, но и заради внимателния подбор на подправките и заливката за мусака, които ѝ придават богат и кремообразен вкус.
Рецепта за царска мусака
Както се досещате ще ви трябват повече зеленчуци класическия вариант, както и различни видове месо.
Ето и необходимите продукти:
- 700-800 гр телешко месо (плешка)
- 400 гр агнешко месо
- 2 патладжана:
- 3 тиквички (около 200-300 грама)
- 4 големи картофа
- 3 домата
- 1 глава лук
- 70 мл олио:
Подправки:
- 10 стръка копър
- 10 стръка магданоз
- 10 листа джоджен
- 2 стръка целина
- 1 с.л. червен пипер, с
- сол и черен пипер на вкус
За заливката:
- 300 мл прясно мляко
- 4 яйца
- 50 гр краве масло
- щипка 2 ч.л. сол
Как да приготвите Царска мусака
Патладжаните се нарязват на кръгчета и се осоляват, за да се премахне горчивината и да се оттече водата. Тиквичките се нарязват на кубчета, а картофите на кръгчета.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олио до прозрачност. След това към него се добавят агнешкото и телешкото месо, които се запържват заедно с лука до полуготовност.
Към месото се прибавят патладжаните и тиквичките, като всичко се запържва за няколко минути. Накрая се добавят доматите и се овкусява със сол, черен пипер и червен пипер. Добавяте копър, магданоз, джоджен и целина.
В подходяща тава се редят картофите като основа, след което върху тях се изсипва сместа с месото и зеленчуците, като се разпределят равномерно.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути или до готовност на картофите, след което изваждате тавата от фурната и добавяте заливката.
Заливката приготвяте по следния начин: маслото се разтопява, след което се добавя прясното мляко и разбитите жълтъци. Това е заливката и с нея покрива цялата мусака.
Тази царска мусака е спомен от кулинарната история на България и се свързва най-често със Симеон 2-ри. Комбинация от месо, зеленчуци и нежна заливка прави това ястие уникално и наистина царско с богатия си вкус. Приготвена първоначално в резиденция „Царска Бистрица“, тази мусака продължава да впечатлява с богатия си вкус.
Да ви е сладко!
Виж още: