Царска туршия без варене и без аспирин означава само едно – не се стерилизира и не се добавя аспирин, но също така значи, че става много вкусна и без излишни консерванти.
Тази туршия е класическа и е най-вкусна когато се прави от здрави и домашни зеленчуци като карфиол, моркови, камби или месести чушки и др. Обикновено при приготвянето на туршията се използва аспирин за по-дълго съхранение, но днес ще ви представя рецепта, за която не трябва нито аспирин, нито варене. Вместо това, ще разчитаме на естествената ферментация, която не само запазва туршията, но и прави вкусът по-богат.
Рецепта за царска туршия без варене и без аспирин
Приготвена по тази рецепта туршията ума уникален сладко-кисели вкус, става много хрупкава и с добра соленост и киселинност на марината.
Ето и продуктите за царската туршия, която не се вари и не се слага аспирин:
- 1 кг карфиол;
- 1 кг зелени домати;
- 1.2 кг моркови;
- 1 кг месести червени чушки или камби;
- 1 кг зеле.
За студената марината
- 550 мл оцет;
- 550 гр захар;
- 180гр ситна сол;
- 280 гр олио;
- няколко зърна бахар на буркан;
- 3-4 зърна черен пипер на буркан;
- дафинов лист – 1 бр.
- магданоз по желание;
- 1 глава чесън.
(ако не ви стигне маринатата, просто умножете пропорционално съставките)
Как се прави туршия без варене и без аспирин
Започваме със зеленчуците, които първо трябва да се измият добре. Камбите (чушките) се почистват от семената и се нарязват на ивици или четвъртини. Морковите се обелват и нарязват на кръгчета. Карфиолът се разделя на розички, чесънът се обелва, а магданозът се накъсва на едро. Зелето нарязвате като за манджа или на ивици, аз лично предпочитам на малки парченца.
После се подготвя марината за царска туршия от съставките по-горе. За целта се смесва всичко в голям съд и се разбърква до пълното разтваряне на захарта и солта. Прави се студена марината, не се кипва. Тази туршия е без варене, затова само ще затворим с пластмасови капачки накрая. Може да ползвате 800мл или 3л буркан.
Нарязаните зеленчуци слагате в голяма тенджера и ги заливате с марината. Така престоява едно денонощие.
На другия ден, отцеждате зеленчуците и пълните в буркани, а с прецедената марината ги заливате до гърлото на буркана. Затапвате с капачки и оставяте на хладно. През няколко дена разклащате, а след 2 седмици може да отворите един буркан и да опитате.
Така приготвена, тази царска туршия без варене и без аспирин става също толкова вкусна, колкото и с варена марината.
Eстествената ферментация придава леко кисел вкус и хрупкавост, а захарта добавя сладост, което прави тази туршия идеална гарнитура към всяко ястие. Насладете се на традиционната българска кухня с тази изпитана рецепта!
Да ви е сладко-кисела!
Виж още: