Царска туршия – без варене, уникална хрупкава бърза зимнина

Царска туршия – хрупкава киселинна наслада без варене! Тази бърза и лесна хрупкава царска туршия, по рецепта от тефтера на баба Стойка от Карнобат е уникална зимнина от кисели зеленчуци, която ще добави перфектна хрупкавост и киселинност към всяка една чиния през зимата и не само.
Туршията се приготвя лесно с тази традиционна рецепта, има прекрасен вкус и е полезна за храносмилането и стомаха поради полезните бактерии, които съдържа. С две думи е задължителнен елемент в зимното ви меню.

Царска туршия – хрупкава зимнина

Царската туршия е неотделима част от българската и блаканската кухня, както и от кулинарното наследство на страната ни. Тaзи традиционна кисела разядка се отличава с богат вкус, характерен аромат и красива палитра от цветове. Приготвянето и хапването на този вид туршия има дълга история, която се преподава от поколение на поколение, а за ракийка е просто незаменимо мезе. Ето и рецептата от тефтера на една трудолюбива жена и добра баба.

Необходими зеленчуци за туршията

  • 1.5 кг камби;
  • 1.5 кг моркови;
  • 1кг цветно зеле;
  • 1кг зелени домати;

* общо 5 килограма килограма зеленчук.

Съставки за марината на царска туршия

  • 600мл оцел;
  • 600гр захар;
  • 300гр олио;
  • 200гр ситна сол;
  • черен пипер (на зърна);
  • бахар (зърна);
  • дафинов лист;
  • 10 аспирина.

* количеството на подправките е по ваш вкус.

Как се прави царска туршия?

Царска туршия - без варене, уникална хрупкава бърза зимнина

Приготвяне на маринатата

Маринатата за тази царска туршия се прави като студен разтвор!

Смесваме оцета, солта и захарта до пълно разтвяряне, а после добавяме и олиото, като разбъркваме още веднъж много добре получената марината.

Обработка на зеленчуците

Зеленчуците се нарязват на ситно и се слагат в кофа с капак или друга подобна съдина. Заливаме ги с вече студено приготвената марината и така престоява за 2 дни, като от време на време се разбърква.

снимки: личен архив

Пълнене и заливане

След това пълним изцедените зеленчуци плътно в еднолитрови буркани или 3л (както ви е по-удобно). В маринатата, която е останала в кофата счукваме 10 аспирина и ги разтвряме добре.

Заливаме с разтвора, затваряме добре бурканите и прибираме в килера.

Това е, няма как да объркате. Получава се невероятно вкусна и хрупкава туршия, която лично ние сме изпробвали и харесваме много.

Съвети при правене на царска туршия

снимки: личен архив

  1. Винаги използвайте свежи и зрели зеленчуци за по-добър вкус и текстура.
  2. Тази рецепта е наистина чудна и уникална на вкус, но може да експериментирате със съставките, за да намерите своята предпочитана комбинация.
  3. Подправките могат да бъдат променяни според вкуса ви, така че не се притеснявайте да добавите други подправки към рецептата.
  4. Ползвайте чисти буркани със здрави капачки.
  5. Оставете туршията да узрее поне за няколко дни преди консумация за по-добър вкус.

Кратко обобщение

царска туршия

Тази рецепта за царска туршия от тефтера на баба Стойка е без варене, овакумява се сама от натурално задействаната млечно-кисела ферментация на зеленчуците, при която по естествен път се отделят алкохол, киселини и газове, като последните, понякога могат да издуят капачката на буркана.

Ако тази рецепта ви е харесала и вече сте я изпробвали, вижте още една рецепта за туршия за подобна туршия, на тази връзка. Ако пък не сте правили още кисели краставички, побързайте, сега му е времето.

А зелето (кьосето) скоро ще се „завие“ и чака само да завъртите и него :), ето една рецепта за кисело зеле в буркан и още една за кисело зеле в бидон.

Успех!

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано