Без кисело зеле все някак си може, но без царска туршия не може! Тази зимнина е толкова известна в България, че едва ли има някой който да не е опитвал от хрупкавата и сладко кисела туршия от моркови, карфиол, зелени домати, чушки, камби и други зеленчуци.
Рецептите могат да варират много и да включват най-разнообразни зеленчуци, но общото е едно. Тя е съставена от пъстри и различни зеленчуци, подобно на смесената туршия и става много вкусна, затова и я наричат туршията на туршиите. А защо се нарича царска и аз не знаем, но предполагам идва от факта, че е много богата на зеленчуци, с превъзходен вкус и страхотен аромат.
Рецепта за царска туршия
Може да направите царска туршия по два начина, маринована или със саламура, като аз лично е предпочитам маринована. Затова и днешната рецепта е за богата туршия с марината. Може и с варене, може и без, ако ще консумирате същата година.
Лично аз я правя с 4 вида зеленчук, като не слагам чушки, а само камби, по-месести са и по хрупкави от чушките. Задължително има карфиол и моркови, както и зелени домати. Някои слагат и бамя и зеле та чак кисели краставички, но аз мисля то това си е съвсем отделна туршия, която се казва смесена туршия, а други и викат селска.
Ползвам аспирин, защото не варя туршията, а само я обръщам след заливане и искам да съм сигурен ще всичко ще е наред.
Ето и необходимите продукти за царска туршия:
- 1 кг карфиол (цветно зеле);
- 1.5 кг моркови;
- 1 кг камби;
- 1 кг зелени домати;
За марината
- 600 мл оцет;
- 600 гр захар;
- 200 гр ситна сол;
- 300 гр олио;
- зърна черен пипер (5-6 на буркан);
- 1-2 зърна бахар (на буркан)
- 1 дафинов лист;
- 10 аспирина.
Начин на приготвяне на царска туршия
Първо с правя марината от посочените по-горе съставки като смесвам всичко в голяма тенджера и разбърквам добре след което я отделям настрани и се заемам със зеленчуците. Ако не желаете да слагате аспирин (той ще се добави по-късно), по-добре я стерилизирайте.
Вземам голям съд (най-добре кофа или леген) в който нарязвам предварително измитите и почистени от семки камби. Морковите режа на колелца, а цветното късам на розички. Зелените домати нарязвам като за салата, но малко по-малки по размер.
Заливам всичко това с вече приготвената марината и оставям да престои 48 часа, като разбърквам сутрин обед и вечер по веднъж.
След това отцеждам зеленчука от маринатата и пълня бурканите с него, като добавям по 1 дафинов лист на буркан, няколко зрънца черен пипер и 1-2 зърна бахар.
В прецедената марината счуквам 10 аспирина и разбърквам да се разтворят добре. Пълня буркана и затварям плътно с капачки. Може да ползвате 800 мл буркани или 3л, няма значение, както ви е удобно. Аз ги правя в 800мл. Ферментацията ще свърши останалото и ще запечата бурканите по естествен начин.
Прибирате бурканите на тъмно и хладно и след 2 седмици може да отворите и да пробвате. Така приготвена тази царска туршия става много приятна, със сладко кисел вкус и страшно хрупкава.
Да ви е сладка и зиме и лете!
Виж още: