Царска туршия с аспирин – рецепта за хрупкава дълготрайна зимнина в буркани

Царска туршия с аспирин е традиционна зимнина приготвена с различни зеленчуци и характерен хрупкав вкус. За да се запази по-дълго време и да се стабилизира, често се използва аспирин.

Аспиринът е на практика вид киселина, която удължава трайността на туршията и помага да се избегне вкисване или разваляне, като запазва зеленчуците хрупкави и свежи.

Необходими продукти:

  • 2 кг карфиол
  • 1 кг моркови
  • 1 кг червени камби
  • 14 стръка целина (с листата)
  • 100 гр сол
  • 600 мл оцет
  • 600 гр захар
  • зърна черен пипер (по 6-7 зърна на буркан, по желание)
  • 2 таблетки аспирин на буркан (от 500мг)

Как се прави царска туршия с аспирин

царска туршия с аспирин

Карфиолът се разделя на малки розички, морковите се нарязват на кръгчета, а камбите и зелето се нарязват на парчета. Целината се нарязва на ситно и всички зеленчуци се смесват в голям съд.

Приготвяне на маринатата

Смесете оцета, захарта и солта в съд. Добавете и черния пипер и поставете на котлона, докато маринатата заври. Оставете я да изстине.

След като се охлади, добавете аспирина, като го разтворите в маринатата.

Пълнене на бурканите

пълнене на зеленчука в буркани

В чисти буркани подредете зеленчуците, като ги натъпчете плътно и залейте с маринатата, докато ги покриете с разтвора. Затворете с капачки и опбърнете.

Съхранение:

Бурканите не се стерилизират, а бурканите се съхраняват на хладно и тъмно място. Аспиринът ще соре врати развитието на бактерии и ще гарантира хрупкавостта на зеленчуците. Обикновено става готова след около две седмици.

Съвети при приготвяне на царска туршия с аспирин

Винаги спазвайте съотношението на съставките, за да се гарантира добрия вкус на туршията. Ако не стигне за всички буркани, можете да приготвите допълнителна.

Аспиринът играе важна роля за запазването на зеленчуците хрупкави и предпазва от ферментация, особено ако  се съхранява по-дълго време.

Така приготвен, тази царска туршия с аспирин е перфектен избор за зимнина във всяка една къща. Рецептата е подходяща за всички, които искат да приготвят традиционна и лесна зимина, която ще запази вкусовите си качества за дълго време.

Позли от туршия, приготвена с аспирин:

  • Ацетизал-салициловата киселина действа като естествен консервант, който спира ферментационните процеси. Това осигурява хрупкавинат на зеленчуците за по-дълго време.
  • Спомага за запазването й в добър вид, като инхибира развитието на бактерии и плесени, които могат да предизвикат разваляне.
  • А с аспирин може да се приготви без допълнителна термична обработка, което улеснява процеса на приготвяне.
  • При правилното съотношение на оцет, сол и аспирин, тя не ферментира прекалено и остава свежа през цялата зима.

Тези ползи правят царската туршия с аспирин предпочитан метод за приготвяне на домашни зимнини.

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано