НачалоЯстия с месоРибаЦАЦА за Никулден? Защо...

ЦАЦА за Никулден? Защо пък не? „Риба, ама цаца. Цаца, ама риба!“

ЦАЦА за Никулден! Само ден до Никулден и все още се намират хора, които не са избрали подходящо рибно ястие за Никулден. Масово се купуват шарани и други видове големи сладководни, морски и речни риби, а малките рибета, пренебрегнати и захвърлени в ъгъла, чакат да бъдат оценени. Много хора харесват цацата и я свързват с морето, лятото и летните месеци като цяло, а през останалото време забравят за нея.

Риба Цаца за Никулден

Истината обаче е съвсем друга. Майсторлъка е да направите дълбоко замразена цаца, по начин, че да стане вкусна и хрупкава, все едно сега е извадена от морето – малко хора знаят как да го постигнат. Сезонът на цацата далеч е отминал, но дори и замразена, може да направите вкусна пържена дребна риба, като европейския шпрот  за Никулден, ако знаете правилната техника за приготвянето на тази пържена храна.

Все пак, не всички могат да си позволят средна цена от 8-10лв за килограм шаран. Затова пък цацата, колкото и да е пренебрегвана, е евтина, и е лишена от  всякакви мазнини, трупани с царевичните шейкове, които поглъща шарана за закуска (макар и ние да го обичаме много).

И както казват в култовия филм „Кит“ от 1969 година – една истинска комедия с нотки на сатира, с участието на Григор Вачков, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова и други: „Цаца, ама риба. Риба, ама Цаца!“

Цаца! Риба за Никулден

За да направите нещо хубаво от нещо замръзнало, и то от дребна риба като цацата, се иска ресторантьорски дух и опит, който бе споделен с нас. Всъщност, не очаквайте нищо сложно или фокуси. Добрия шеф готвач ще ви каже: само прясна риба, но добрия ресторантьор ще я направи така, че все едно сега е уловена 🙂

Единственото нещо, което трябва да направите със замразената цаца, след като отпусне, е да я измиете добре, но наистина добре, под хладка течаща вода, за да може солта, с която е шоково замразена да се отмие напълно.

След като предварително сте я сложили в цедка и сте я изплакнали под водата, трябва да я набрашните равномерно, като посипвате с ръка и разтръсквате цедката. Така брашното ще полепне навсякъде по цацата, без да се натрупа и да се образува онази позната коричка от тесто след пържене, вкусът на която надделява над този на цацата.

Остава само да я изпържите в силно сгорещена мазнина, по възможност във фритюрник, но и в тиган ще се получи добре. Ако сте я „премили“ от солта, винаги може да посолите на вкус.

Опитайте този метод и ако останете доволни, не забравяйте, че и Цацата е риба 🙂 Така я правят добрите момчета по морето!

Успех и весел празник!

За тези, които с „пренебрежение“ четат горните редове 😉 , предлагаме за утеха нещо по-солидно, а именно печен шаран, даже пълнен с орехи и стафиди.

За тези които мезят на Никулден, предлагаме вкусна салата от пушена риба с майонеза – само за ценители на бавната ичкия.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...