НачалоЯстия с месоРибаЦаца на фурна -...

Цаца на фурна – хрупкава печена риба

Цаца на фурна – изключително сполучлива и здравословна рецепта. Похапва ви се цаца, но не и пържена? Тази рецепта е изключително лесна и бърза за приготвяне, подходяща, както за Никулден, така и за топлите летни вечери придружена с чаша студена бира. Към цацата на фурна може да се поднесат и картофки, отново на фурна, за да се избегне пърженето.

Цаца на фурна

Всичко, от което се нуждаете е хубава и прясна цаца (ако не намерите може и замразена) и малко време за приготвянето й. А след това ви остава само да си я похапнете сладко, сладко, наслаждавайки се на вкуса на здравословната храна.

Необходими продукти

  • 1 кг. цаца;
  • 220 гр. бяло брашно или колкото е необходимо за набрашняването на цацата;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • сол;
  • бял пипер;
  • 1 лайм;
  • 1 лимон.

Ето как да направите цаца на фурна

Ако използвате замразена риба трябва да я измиете добре. Поставете рибата в гевгир, изцедите един лайм върху нея и я омешайте добре, а после под хладка, течаща вода измиете хубаво рибата, за да падне солта от шоковото замразяване. След това изчистете рибата от вътрешностите и главите и изплакнете отново добре.

Оставете цацата да се изцеди, понеже не трябва да е мокра за следващия етап. (може да оставите главите по ваше желание, а ако не ви се чисти, пак по ваша преценка може в крайна сметка и цялата цаца да се опече, но понякога нагарча)

Изцедената и подсушена риба трябва да се набрашни, в което сте добаевили предварително и червения пипер. Подредете рибките на един ред, без да се застъпват върху тавичка с хартия за печене (може и без хартия за печене, но тавичката трябва да е предварително намазнена и загрята, за да не залепнат рибките) и поръсете с бял пипер. Изпечете цацата в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност (трябва да се получи хубав загар).

Поднесете така готовата цаца на фурна топла, с резени лимон и чаша студена бира към нея.

Да ви е сладко!

Ако нашата рецепта за цаца на фурна ви е харесала, вижте и другите ни предложения за пушена риба с майонеза и отново за дребна риба, но майсторска, клисически изпържена цаца.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...