Хрупкава ципура на фурна по изпитана рецепта! Ципурата е една от най-вкусните бели риби, която е типично средиземноморска риба, среща се дори и Черно море, като понякога дори навлиза в атлантическия океан. Месото и е характерно за този вид риби, бяло, вкусно и богато на протеини (18гр/100гр) както и на ценни вещества като селен и фосфор.
Рецепта за ципура на фурна
Този начин за приготвяне на ципурата е по-скоро инструкция отколкото нещо, което може да ви създаде затруднения, като например направата на труден сладкиш или някоя по-завъртяна рецепта.
Необходими продукти:
- 1 прясна ципура;
- 20 гр. масло;
- прясна мащерка;
- бял пипер;
- лимон;
- сол.
За соса
- 2 с.л. зехтин;
- 3 с.л. прясно изцеден сок от лимон;
- пресен копър;
- сол.
Как да приготвите хрупкава ципура
Почистете рибата от вътрешностите, измийте я добре и я подсушете. Осолете рибата отвътре, сложете бял пипер и мащерка и три резена лимон. Сложете една бучка масло вътре в рибата а останалото отгоре. Изпечете ципурата в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути, като тук е важно да не слагате фолио за печене. Печенето на умерена фурна за половин час е достатъчно да сготвите рибата и да се получи хрупкава коричка отгоре.
През това време направете соса, като смесите зехтина, лимоновият сок, ситно нарязан копър и сол на вкус. Поднесете рибата топла заедно със соса. Ако искате да опитате да направите сос за риба, то този сос скордаля е чудесен за ципурата.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за хрупкава и вкусна ципура на фурна ви е харесала, вижте и другите ни рецепти за пълнен шаран в тесто с орехи и стафиди и пушена риба с майонеза.
Не пропускайте да направите и уникална скумрия на фурна по този начин.
Получи се много вкусна, а мащерката само обогати вкусът. Препоръчвам!