Вкусна ципура на фурна

Хрупкава ципура на фурна по изпитана рецепта! Ципурата е една от най-вкусните бели риби, която е типично средиземноморска риба, среща се дори и Черно море, като понякога дори навлиза в атлантическия океан. Месото и е характерно за този вид риби, бяло, вкусно и богато на протеини (18гр/100гр) както и на ценни вещества като селен и фосфор.

Рецепта за ципура на фурна

Този начин за приготвяне на ципурата е по-скоро инструкция отколкото нещо, което може да ви създаде затруднения, като например направата на труден сладкиш или някоя по-завъртяна рецепта.

Необходими продукти:

  • 1 прясна ципура;
  • 20 гр. масло;
  • прясна мащерка;
  • бял пипер;
  • лимон;
  • сол.

За соса

  • 2 с.л. зехтин;
  • 3 с.л. прясно изцеден сок от лимон;
  • пресен копър;
  • сол.

Как да приготвите хрупкава ципура

ципура на фурна

Почистете рибата от вътрешностите, измийте я добре и я подсушете. Осолете рибата отвътре, сложете бял пипер и мащерка и три резена лимон. Сложете една бучка масло вътре в рибата а останалото отгоре. Изпечете ципурата в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути, като тук е важно да не слагате фолио за печене. Печенето на умерена фурна за половин час е достатъчно да сготвите рибата и да се получи хрупкава коричка отгоре.

През това време направете соса, като смесите зехтина, лимоновият сок, ситно нарязан копър и сол на вкус. Поднесете рибата топла заедно със соса. Ако искате да опитате да направите сос за риба, то този сос скордаля е чудесен за ципурата.

Да ви е сладко!

Ако нашата рецепта за хрупкава и вкусна ципура на фурна ви е харесала, вижте и другите ни рецепти за пълнен шаран в тесто с орехи и стафиди и пушена риба с майонеза.

Не пропускайте да направите и уникална скумрия на фурна по този начин.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано
коментар

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име