Пиле върху сол – какво ли пък ще рече това? Всъщност това е нищо повече от печено пиле на фурна, положено върху дебел пласт от едра сол, но по този начин се осолява и овкусява изключително добре и става невероятно вкусно!
Пиле върху сол
Невероятно вкусно предложение за печено пиле на фурна върху сол – солта не само засилва вкусовете, но и запазва влагата в пилешкото месо, правейки го невероятно меко и сочно. Следвайки няколко лесни стъпки, може бързо да приготвите тази здравословна рецепта за печено пиле, цялото върху пласт едра сол, за обяд или вечеря.
Необходими продукти за пиле на фурна върху сол
- 1 пиле (около 1 – 1.5кг);
- 1 кг сол (морска);
- чесън (1-2 скилидки);
- босилек;
- лимон (по желание).
Как се прави печено пиле в морска сол
Вземате едно средно голямо пиле и го изчистване добре, след което подсушавате и го обтривате с предварително нарязания на ситно чесън.
Разтваряте (но не разполвявате) пилето и по желание може да сложите в него нарязан на четвъртини един лимон, стрък-два босилек и други подправки, които са по ваш вкус. Тук строг начин за прилагане на подправките няма, всичко зависи от личните ви предпочитания.
Подготвяте си подходяща тавичка, постилате един лист хартия за печене (може и без него, ако нямате) и посипвате равномерен пласт едра морска сол. Върху така оформения пласт сол, слагате пилето с гърба нагоре.
Някои го приготвят като разпределят солта под и над пилето, но ние предпочитаме, солта да е само под пилето. И в двата случая няма да сбъркате. Печете на предварително загрята фурна за около 1 – 1.5 часа на 180 градуса с вентилатор или на 200 градуса без вентилатор, или до пълното опичане на пилето.
Да ви е сладко!
Ако този вариант за печено пиле върху сол ви е допаднал, може да прегледате и други рецепти с пилешко месо като: пиле с кисело зеле – класическо зимно предложение или пиле с ориз на фурна – рецепта, която е подходяща сготвяне целогодишно.
Ако пък сте почитатели на пържените храни или искате да „съгрешите“ :), то може да пробвате това вкусно предложение за пиле по американски.