НачалоРецептиЧервено цвекло - ползи,...

Червено цвекло – ползи, употреба и състав

В тази статия от Тами Бг:

Червеното цвекло e ценен хранителен продукт. За храна се използват корените на плода и листата му. Цвекло наричаме основната част на растението червено салатно  цвекло. Цялото растение е годно за консумация, въпреки че листата и стъблата се консумират най-добре, когато растенията са млади. Червеното цвекло, което ядем, е един от редицата разновидности на Beta Vulgaris, които включват и захарно цвекло, от което се преработва захарта.

Цвеклото се нуждае от много слънчева светлина, за да получи сладкия вкус, с който е известно. Първоначално опитомено в Близкия изток, зеленчукът е най-подходящ за по-хладните условия на отглеждане в Северна Европа.

В резултат на това цвеклото е важна част от северно и източноевропейското готвене в супи, салати и различни други ястия. Цвеклото се отглежда от семена, засети през май. Реколтата е готова за прибиране от началото на юли до октомври.

Червено цвекло – хранителен състав

Таблица с хранителен състав на цвеклото на 100гр продукт

Суровo Варенo Консерви Пресен сок
Вода, гр 87,58 87.06 90,96
Енергия, kcal 43 44 31 30
Протеин, гр 1.61 1,68 0,91 1.02
Общо мазнини, гр 0,17 0,18 0,14 0
Въглехидрати, гр 9.56 9,96 7.21 6.6
Фибри, гр 2.8 2 1.8 0
Захари, гр 6.76 7,96 5.51 6.6
Калций, мг 16 16 15 0
Желязо, мг 0,8 0,79 1.82 0
Магнезий, мг 23 23 17
Фосфор, mg 40 38 17
Калий, мг 325 305 148
Натрий, мг 78 77 194 93
Цинк, мг 0,35 0,35 0,21
Витамин С, мг 4.9 3.6 4.1 0
Тиамин, мг 0,031 0,027 0,01
Рибофлавин, мг 0,04 0,04 0,04
Ниацин, мг 0,334 0,331 0,157
Фолат, μg 109 80 30
Общо фенолно съдържание 255 238 192 225
Общо съдържание на флавоноиди 260 261 173 126

 

Кореноплодните на червеното салатно цвекло съдържат 12% сухо вещество, 1,26% суров протеин, 8,68% безазотни екстрактни вещества, от които 6,33% захари, 1,04% минерални соли, от които най-вече солите на калия, калция и др. Те съдържат и магнезий, който играе важна роля при обмяната на веществата в човешкия организъм.

Червеното салатно цвекло се смята за богат източник на желязо, съдържа средно 7,3 мг в 100 г цвекло, поради което се използва при лечебното хранене на болни от анемия. То е богато на бетаин, който играе голяма роля при обмяната на веществата, подобрява растежа на децата и спомага за усвояването на витамин В12.

Червеното салатно цвекло съдържа сравнително малки количества целулоза и може да се използва при диетичното хранене на болни със стомашно-чревни заболявания. Съдържа малки количества витамин С, каротин, витамин РР, В1 и др.

Червеният му цвят се дължи на пигментни вещества, главно антоциан и бетаин. В 100 гр цвекло се съдържат 59-145 мг антоциан, а в листата количеството му е почти двойно. Листата на червеното салатно цвекло са много по-богати и с витамин С – 39 мг в %, каротин (провитамин А) – 2,4 мг е %, както и с витамин РР. Освен това те съдържат и хлорофил и багрилни вещества, поради което имат значителна хранителна стойност и трябва да се използват за храна, както лападит и другите листни зеленчуци.

В прясно съетояние се запазват кореноплодните. Подбират се здрави добре развити кореноплодни с правилна форма. Почистват се от пръстта и се нареждат в тава или направо върху земята, като всеки ред се засипва с пръст или пяськ. Сандъчетата се поставят в изба при температура 1 -3°С и относителна влажност на въздуха 85-90%.

Ползи от червено цвекло

Червено цвекло

Ето какви са супер ползите за здравето от цвеклото.

Подобрява представянето на спортистите

Азотният оксид, открит в цвеклото, помага за подобряване на спортните постижения. Помага за насърчаване на притока на кръв в тялото ви. Нитратите помагат за снабдяването с кислород, като контролират вазодилатацията на кръвоносните съдове. Консумацията на цвекло ще увеличи притока на наситена с кислород кръв по време на упражнения.

Приемът на сок от цвекло преди тренировка увеличава мускулната издръжливост, като увеличава времето, необходимо на мускулите ви да се уморят. Освен това подобрява работата на сърцето и белите дробове по време на високоинтензивни тренировки. Струва си да обмислите приемането на сок от цвекло 90 минути преди тренировка или състезание, тъй като азотният оксид се абсорбира в тялото за 2-3 часа.

Червеното цвекло контролира кръвното налягане

Проведени са проучвания за тестване на ефекта на сока от цвекло върху систоличното кръвно налягане (налягането, когато сърцето се свива) и диастоличното кръвно налягане (налягането, когато сърцето е в покой). Резултатите показват, че цвеклото понижава и двете налягания. Това намаляване на налягането се дължи на нитратите в сока от червено цвекло, които спомагат за циркулацията на въздуха в кръвния поток. Това е по-евтин метод, който ще помогне за намаляване на сърдечните заболявания.

Подобрява здравето на мозъка

Доказано е, че сокът от цвекло повишава притока на кръв в мозъка, особено при по-възрастните хора. Той има положителен невропластичен ефект при по-възрастните хора, докато остаряват. Увеличаването на притока на кръв помага в борбата с деменцията. Подобрява същокогнитивната функция на мозъка.

Бори се с възпалението

Цвеклото съдържа пигмент, който има противовъзпалителни свойства. Резултати от проучване, направено върху 24 души с високо кръвно налягане, които са били подложени на консумация на 250 милиметра сок от цвекло. След две седмици нивото на възпаление намаля.

Екстрактите от цвекло и капсулите, направени с екстракти от червено цвекло, показват, че намаляват нивото на възпаление на бъбреците.

Бори се с раковите клетки

Резултати от проучване показаха, че цвеклото е ефективно за спиране на канцерогенезата. Когато се пие с вода, съединения като пигмента бетанин показват раково-превантивни свойства. Тези съединения са антиоксиданти и могат да се използват като лекарство за лечение или намаляване на растежа на раковите клетки.

Проучване показва, че цвеклото и екстрактът от листата на цвеклото могат да бъдат естествено лечение на рак като рак на простатата. Основните компоненти бетанин и апигенин имат основни противоракови ефекти срещу рак на простатата.

Червено цвекло насърчава здравето на червата

Червено цвекло

Цвеклото е богато на фибри. Фибрите не се усвояват от човешкото тяло, но насърчават бактериите, които се намират в стомаха, известни като микробиота.

Тези фибри насърчават здравето на храносмилането и също така помагат за предотвратяване на заболявания като синдром на раздразнените черва, хемороиди , рак на дебелото черво и запек .

Подобрява на сексуалното здраве

Цвеклото съдържа химическо съединение, използвано в производството на човешки полови хормони, наречено бор. Азотният оксид, съдържащ се в цвеклото, помага за пренасянето на кислород в тялото. Това помага за притока на кръв в гениталните области и повишава либидото ви. Пиенето на една чаша сок от цвекло през нощта ще увеличи сексуалната ви активност.

Детоксикация на организма с червено цвекло

Цвеклото съдържа съединения като бетаин и метионин. Тези съединения са много ефективни при детоксикация на черния дроб . Освен това предотвратява отлагането на мазнини в черния дроб, което се причинява от протеинов дефицит и злоупотреба с алкохол.

Грижи се за кожата

Цвеклото има големи количества антиоксиданти и фенолни съединения. Съединението помага за премахване на свободните радикали във вашата система, които увреждат клетките и ДНК. Когато свободните радикали бъдат отстранени, ще бъдете защитени от преждевременно стареене. Също така, възпалителните съединения помагат за защитата на свързаните с възрастта заболявания.

Спомага в управлението на теглото

Както беше посочено по-рано, цвеклото има високо ниво на фибри и калории. Консумацията на цвекло или чаша сок от цвекло ще поддържа стомаха ви пълен, контролирайки приема на храна. Освен това са с ниско съдържание на калории, което ги прави добри за диета за отслабване.

Насърчава здравето на очите

Цвеклото съдържа високо ниво на лутеин. Лутеинът е отличен антиоксидант, който помага за подобряване на здравето на очите ви, като ги предпазва от катаракта и дегенерация на макулата (заболяване, което засяга зрението) и подобрява нервната тъкан.

Вреди и странични ефекти от червено цвекло

За повечето хора включването на повече цвекло в диетата е здравословно и безопасно, а страничните ефекти като по-ниско кръвно налягане или антиоксидантна защита са добри за вас. Рядко се срещат странични ефекти от цвеклото, но трябва да сте наясно, че някои хора имат ‌алергия към цвекло‌. Подобно на други алергии към плодове и зеленчуци, алергията към цвекло обикновено се причинява от синдром на алергия към хранителни полени. Това обикновено е лека реакция към полените в плодовете и зеленчуците, които са подобни на полените, причиняващи сенна хрема.

Симптомите на алергия към цвекло могат да включват зачервяване, подуване или сърбеж в устата, езика или гърлото. При повечето хора симптомите са леки и се изясняват лесно, но някои хора може да имат по-тежка реакция, която може да доведе до анафилаксия.

Друг странен и потенциално плашещ страничен ефект от яденето на цвекло се нарича ‌ бетурия. Тъмночервените пигменти в цвеклото могат да оцветят урината в червено или розово при около 10 до 14 % от хората . Те също могат да оцветят изпражненията ви в тъмно червено до черно ден или два след като консумирате цвеклото. Ако не го свързвате с яденето на цвекло, може да се притеснявате, че имате кръв в изпражненията си, но тези състояния не са вредни или постоянни.

Внимание при камъни в бъбреците

Тъй като цвеклото е с високо съдържание на оксалова киселина, трябва да го избягвате, ако сте на диета с ниско съдържание на оксалати. При някои хора консумацията на храни с високо съдържание на оксалати може да причини камъни в бъбреците, особено ако ги ядете в големи количества.

Как да извлечете най-много ползи от цвеклото

За да получите най-много ползи за здравето от яденето на цвекло, важно е да се опитате да запазите хранителните му вещества. Когато го купувате, изберете прясно, твърдо цвекло и избягвайте всяко, което е меко, натъртено или спаружено. Можете да го съхранявате в хладилник, но се опитайте да ги използвате в рамките на три седмици. Уверете се, че не го миете, докато не сте готови да ги ядете.

Цвеклото може да се консумира сурово или варено, но тъй като беталаините се разграждат при излагане на топлина, не го гответе твърде дълго. Вместо това ги нарежете на малки парчета и ги сварете на пара за около 15 минути.

Ако предпочитате да пиете сок от цвекло то знайте че ценните му качества изчезват след 24 часа от получаването на сокът.

Рецепти с червено цвекло

Червено цвекло

Салата от червено цвекло

Продукти: цвекло 500 г, олио 40 г, оцет 10 г, хрян 100 г.
Цвеклото се измива и се сварява. Обелва се и се нарязва на кръгове или други форми, а може и да се настърже. Посолява се и се залива с оцета и олио. По желание се прибавя лук, нарязан на полумесеци, или настърган хрян. Салатното цвекло се използва и като украса на други зеленчукови салати и сандвичи.

Хайвер от червено цвекло

Продукти: цвекло 500 г, захар 20 г, прясно масло 50 г, половин лимон.
Цвеклото се почиства, измива се и се сварява. Обелва се от кората и се смила през машинка за месо. Прибавят се захарта, маслото и се загрява 5-10 мин., като се бърка, за да се размеси добре. Настргва се лимоновата кора и се подправя с лимоновия сок.

Задушено цвекло със сметана

Продукти: цвекло 500 г, лук 30 г, сметана 150 г.
Цвеклото се измива и се сварява. Обелва се от кората и се нарязва на малки кубчета или пръчици. Поставя се в съд, прибавят се ситно нарязаният лук и сметаната и се захлупва. Задушава се 20 минути на умерено силен огън, като от време на време се разбърква. На края се посолява. Поднася се като гарнитура към печено месо или риба.

Отглеждане на червено цвекло

Червеното цвекло е уникален кореноплоден зеленчук, годен за консумация както заради луковицата, така и заради зелените листа. Зеленчукът е двугодишен, което означава, че цъфти и през втората си година на растеж, но цвеклото обикновено се отглежда като едногодишно. Периодите на отглеждане на този зеленчук са ранна пролет до ранно до ранно лято или късно лято до късна есен, тъй като предпочита по-хладно време. Цвеклото се предлага в популярен червен нюанс, както и в златни, раирани и бели разновидности.

Засаждане на червено цвекло

Засадете семена от цвекло на редове, като редовете са разположени на разстояние от 30 до 45 см. Засадете семената на 2см  дълбочина и на 7-10см едно от друго. За ранна култура засадете семена през март. За есенната култура засадете семена от юни до септември. Цвеклото не расте добре в глинести почви. За да осигурите непрекъсната реколта от цвекло, засадете семената на различни места с триседмична разлика във времето.

Грижи при прорастване

Цвеклото трябва да поникне 7 до 14 дни след засаждането. Добавете органичен мулч от окосена трева или нарязани листа около цвеклото. Тъй като цвеклото се състои предимно от вода, растението се нуждае от достатъчно поливане, за да расте. Поливайте цвеклото поне с няколко см вода седмично, ако дъждът не доставя достатъчно влага. Поливайте бавно, за да проникнете в почвата и да достигнете до корена. Нанесете малко тор с високо съдържание на азот шест седмици след засаждането.

Бране на цвекло

Цвеклото е готово за прибиране на реколтата, когато корените му са с размерите на топка за голф, обикновено 50 до 70 дни след засаждането. Времето за прибиране на реколтата зависи от предпочитанията на градинаря, но по-големите луковици ще имат по-твърда структура. Отрежете върховете на цвеклото и се насладете и на зелените. Зелените съдържат повече хранителни вещества от луковицата. Зелените цвекло се събират най-добре, когато коренът на цвеклото е още млад. Когато берете луковицата, оставете малко стъбло върху корените, за да избегнете кървене. Съберете корена, като изкопаете или издърпате растението от земята.

Подходящи условия за цвеклото

Цвеклото жадува за пълно слънце и рохкава, влажна почва, за да произведе най-добрата реколта. Цвеклото расте най-добре в почва с pH от 6,0 до 7,0. Въпреки че цвеклото може да расте на частична сянка, корените му може да се влеят в корените на дърветата, така че засадете в дълбока почва.

Често срещани вредители, болести и проблеми с растежа

Най-честият проблем, който може да срещнете е проблемът с растежа. Растенията остават доста малки и цвеклото не се оформя напълно. Малкото червено цвекло всъщност често се дължи на твърде малко енергия или твърде силно торене. Твърде малки корени може да се получат от липсата на слънчева светлина, но и от твърде малко вода.

Червеното цвекло обича да стои на слънце и се нуждае от достатъчно вода, за да расте добре. Освен това червеното цвекло не обича пресен кравешки тор. Уверете се, че почвата е добре усвоен оборски тор или компост, който е престоял известно време. Най-добре е компостът да се разпръсне в края

Любопитно за червеното салатно цвекло

Знаете ли, че изяждането на 200 гр варено цвекло осигурява същите ползи за здравето, както изпиването на 500 мл сок? Така че независимо дали го приемате на сок или като лека закуска, лесно можете да си набавите тези витамини всеки ден.

Едно от най-ранните известни предимства на цвеклото е използването му като афродизиак през римско време. И не всичко е само фолклор. Оттогава е установено, че съдържа големи количества бор, който е пряко свързан с производството на човешки полови хормони.

Ако сварите цвекло във вода и след това всяка вечер масажирате водата в скалпа си, това действа като ефективен лек за пърхот. Това може да се дължи на факта, че главата ви става розова и че никой не забелязва пърхота.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...