НачалоГрадинаЧерупки от яйца за...

Черупки от яйца за градина и цветя и 4 мита за тях

Начини за употреба на черупки от яйца в градината и 4 развенчани мита за тях. Вярвате или не, предимствата на яйцата се простират далеч отвъд тяхната вътрешност, а именно и върху черупката, в която се появява яйцето. Използването на черупки от яйца в градината, както и за вашите цветя и растения е страхотна идея. Но с толкова много съвети за градинарство в интернет, някои предложения за употреба  на яйчени черупки просто не са реални, а по-скоро заблуждаващи.

Какво съдържа една яйчена черупка?

Оказва се (както може би вече знаете), че черупките на яйцата са чудесен източник на калций. В черупките на пилешките яйца има приблизително 380 mg калциев карбонат на грам.

Ако вече си набавяте достатъчно калций с диетата си, следващото най-добро място за използване на яйчени черупки е във вашата градина. (факт е, че черупките от яйца могат да се консумират).

Черупки от яйца за градината

Освен калций, яйчените черупки съдържат и други хранителни вещества, които са полезни за растенията. Фосфор, магнезий, натрий, калий и някои други микроелементи, които присъстват още в яйчените черупки. Но е важно да се има предвид, че количеството на тези минерали е много малко.

Ако се надявате да черупки от яйца като универсален тор или лек за всичко в градината, вероятно ще бъдете разочаровани.

Черупки от яйца

Въпреки това, ако създадете навика да спестявате и използвате чуруоките от яйца в градината си година по-късно, в крайна сметка ще получите по-здрава и по-богата на хранителни вещества почва в дългосрочен план. Всеки път, когато добавяме органична материя към нашите градинки, се получава бавно разграждане на органичните вещества и подхранване на почвата в дългосрочен план. Това е ключът към стабилни култури като цветя, насаждения и други растения.

Но на първо място, нека разбием няколко мита за яйчените черупки, след което ще се запознаем с начините как да използвате вашите черупки от яйца в градината и как да ги приготвите.

4 мита за черупките на яйцата

Мит 1: Яйчени черупки за борба с вредителите

Често срещане е следния съвет: поръсете кръг от натрошени черупки от яйца около растенията, за да спрете охлювите и други подобни вредители. За съжаление, това не е вярно! Те ще пропълзят точно върху тях. И ако ги подминат, това обикновено ще бъде, защото са се насочили към друго „вкусно“ растение във вашата градина.

Мит 2: Използване на черупки от яйца за корекция на кисела почва

Противно на общоприетото схващане, яйчените черупки не са ефективно средство за регулиране на кислинността в почвата. Докато черупките се състоят предимно от калциев карбонат, който е алкален, тяхното въздействие върху pH на почвата е незначително.

Причината за това е, че черупките на яйцата се разграждат доста бавно в почвата. Калциевият карбонат се освобождава постепенно за дълго време, така че не променя значително общото pH на почвата.

Ако трябва значително да коригирате киселинността на почвата, по-добър източник за това е негасена вар. Тя има много по-висока концентрация на активни съединения, които могат ефективно да променят pH на почвата, когато се прилагат по подходящ начин.

Мит 3: Мулч от яйчени черупки

Разбира се, че можете да използвате черупки от яйца като мулч в градината :). Но ще ви трябват промишлени количества за да мулчирате ефективно цялата почва или участъци от нея. Има далеч по-приятни и много евтини варианти за това.

Мит 4: Черупки от яйца за разсад

Черупки от яйца

Всички сме виждали симпатични снимки на разсад, растящ от яйчена черупка.  Въпреки че идеята работи и ще получите разсад, в черупката на яйцата няма достатъчно хранителни вещества, за да позволи на крехкото растение да произведе здрава коренова система.

Не е и достатъчно голяма, за да даде възможност на разсада да стане достатъчно голям, за да бъде пресаден на открито. И тъй като ще трябва да бъде поставено в саксия почти веднага, има вероятност да пречупите кореновата система, опитвайки се да извадите малкото растение от черупката на яйцето.

Начини за използване на черупки от яйца в градината

След като приключихме с обсъждането, за какво не е подходящо да се ползват яйчените черупки, нека да видим, какво може да направят те за вас и вашите растения.

1. Коригиране на почвата с калция от черупките на яйцата

Поръсете натрошените яйчени черупки директно в почвата, когато засаждате семена или пресаждате растения. Сложете ги в горния слой на почвата или ги смесете с компост или смес за саксии преди повторно засаждане.

Черупките бавно ще се разпаднат с течение на времето, като ще освобоят калций и малка част от други хранителни вещества в почвата. Калцият е важен за растежа и развитието на растенията, като играе не малка роля в клетъчната структура и развитието на корените.

2. Киселинен буфер

Калциевият карбонат има известен неутрализиращ ефект върху киселинността на почвата. Въпреки че черупките на яйцата не могат да коригират много киселинната почва, бавното освобождаване на калций от черупките на яйцата в почвата може да действа като pH буфер.

3. Подобряване структурата на почвата

черупки от яйца
flickr.com, Ivan Radic

Използването на едро смлени яйчени черупки може да помогне за подобряване на структурата на вашата почва. Когато се смесят с глинести почви, те ще допринасът за по-добър дренаж и аерация, чрез увеличаване на пространството между почвените частици. Подобрената структура на почвата насърчава здравословния растеж на корените и подобрява наличността на хранителни вещества и вода за растенията.

4. Корекция на почвата с черупки от яйца

Всеки път, когато пресаждате стайни растения, добавете малко яйчени черупки стрити на прах. Вашите цветя и растения заслужават същите хранителни вещества като вашата градина. Ако смилате черупките на яйцата на по-едър прах, те също ще подобрят дренажа.

5. Собствена смес / тор от яйчени черупки за цветя и растения

Използвайте по-големи парчета от черупки от яйца, за да създадете своя собствена почвена смес за растения, които обичат бързо отцеждаща се и лека почва. Орхидеи, сукуленти, коледни кактуси и африкански теменужки се справят по-добре със смес за саксии, която включва по-голям субстрат. А и защо да плащате за специални смески, когато можете да направите своя собствена смес за саксии, която също така осигурява на вашите стайни растения доза калций.

Натрошете леко черупките на яйцата с  точилка. Смесете черупките с универсална смес за саксии, докато постигнете желаната консистенция.

Яйчените черупки ще помогнат за аерирането на почвата и подобряването на дренажа, което прави сместа по-лека. Вашите стайни растения също ще се възползват от бавното освобождаване на калций и други микроелементи, докато черупките на яйцата се разграждат в почвата за саксия.

Подготовка на черупки от яйца за употреба

Черупки от яйца

Важно е да подготвите яйчените черупки, преди да ги използвате. Тази стъпка е още по-важна, ако мислите да ги използвате за вашите стайни цветя и растения.

Преди да съхраните черупките на яйцата, ще трябва да ги изплакнете. Най-добре е да направите това, докато още ги строшавате – иначе се забрявя :). Начупвате, изплаквате и след това ги слагате в торба, докате се събере подходящо количество. Може да махнете вътрешната мембрана, ако желаете с оглед на това да не замирише.

Резюме

Съхранявайте готовия прах от яйчени черупки в буркан или друг чист съд с капак. Въпреки че тези черупки от яйца не са панацея или лечебен лек за вашите  растения и цветя, за което мнозина в интернет твърдят че са, те все пак са страхотно и естествено допълнение към почвата на вашата градина, особено ако смятате да ги изхвърляте.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...