Рецептите за чеснов сос са изключително популярни по целия свят и се използват в различни кухни като неразделна част от много ястия. Той е известен със своите пикантни вкусови нотки и полезни свойства.
Чесънът е едно от най-старите култивирани растения и има дълга история на употреба като храна. Той е известен с антибактериалните си свойства и богатството на антиоксиданти. В древен Египет чесънът е бил използван не само като подправка, но и като лечебно средство.
Не пропускайте: Пухкава заливка за мусака
Вероятно днешната вариация на чеснов сос е била създадена поради желанието на хората да обогатят ястията с чесновия вкус към различни ястия, както чушки, риба или като разядки.
В Гърция и Рим чесънът също е бил високо ценен. Хипократ, известен като „бащата на медицината“, е препоръчвал чесъна за лечение на различни болести. В Рим чесънът е бил част от диетата на войниците, защото се е вярвало, че дава сила и кураж.
Класически млечен чеснов сос
Продуктите за соса са разчетени за 1-2 порции, но лесно може да ги увеличите пропорционално. Този сос е подходящ за пълнени чушки и тиквички. Това може би е най-вкусния сос, тъй като е традиционен за България, приготвя изключително лесно, а съставките са достъпни и съвсем непретенциозни.
Необходими продукти
- 7 с.л. кисело мляко;
- 2 скилидка чесън;
- 4 с.л. зехтин;
- 1 с.л. ябълков оцет;
- сол на вкус.
Как се прави чеснов сос
Обелвате и настъргвате чесъна на възможно най-ситното ренде. Слагате го в подходящ съд, заедно със зехтина, и оцета и разбърквате, докато съставките се смесят добре. Подправяте със сол на вкус.
Вкусен чеснов сос със пармезан
Продукти и съставки
- 100 гр кисело мляко;
- 2 с.л. настърган пармезан;
- 1 скилидка чесън;
- 3 с.л. зехтин;
- магданоз за декорация.
Начин на приготвяне
В подходяща купа сложете киселото мляко, зехтина, чесъна и пармезана. Разбъркайте добре до получаване на гладка смес. Гарнирайте с магданоз по желание.
Чесново-майонезен сос
Този чеснов сос се отличава с високата си плътност поради естеството на майонезата, но също така и с високата си калоричност. Въпреки това, той е един от най-вкусните и често приготвяни сосове, който идеално подхожда на картофени кюфтета.
Какво ще ви трябва
- 200 гр кисело мляко;
- 100 гр майонеза;
- 3 скилидка чесън;
- 1 с.л. олио;
- сол на вкус.
Как да го приготвите
Този сос се приготвя по същия начин като първата рецепта. Разликата е в това, че тук трябва да разбърквате по-агресивно, за да може майонезата и киселото мляко напълно да слеят в едно, за да се получи хомогенна смес. По желания може да гарнирате с копър или магданоз. Този сос е също подходящ за запеканка.
Чеснов сос с масло
Този сос е подходящ за запеканки и картофи на фурна.
Необходими съставки
- 100 гр масло;
- 2 скилидки чесън;
- сол и черен пипер;
- сок от половин лимон;
- настъргана кора от лимон.
- мащерка или босилек.
Как да го направите
Разтопете маслото в микровълнова купа или в тиган. Добавете лимона, настърганата лимонова кора и чесъна и разбъркайте. Подправете чесново-масления сос на вкус със сол и черен пипер. Добавете пресни билки и сервирайте.
Медено-чеснов сос
Продукти и съставки
- 2 скилидки чесън;
- 2 с.л. олио;
- 1 ч.л. настърган джинджифил;
- сока от половин лимон;
- 2 с.л. брашно;
- 200 мл вода;
- 2 с.л. мед;
- 1 ч.л. кимион;
- щипка червен пипер;
- щипка лют пипер;
- сол на вкус.
Как се приготвя
За да приготвите медено-чесновия сос първо загрявате мазнината и леко запържвате нарязания на ситно чесън. След това прибавяте джинджифил, предварително настърган на ситно ренде и сокът от половин лимон и брашното и разбърквате. Сипвате 200 мл вода, 2 супени лъжици мед, червения, лютия пипер и сол на вкус. Всичко това разбърквате много добре и оставяте на се готви за 3-4 минути.
Чеснов сос с бадеми
Необходими продукти за соса
- 1 глава чесън;
- 3 с.л. смлени белени бадеми или бадемово брашно;
- 80 мл прясно мляко;
- 3 с.л. зехтин (може и олио);
- 1-2 скилидка чесън;
- лимонов сок (на вкус);
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
Обелете чесъна, сложете в канчето на пасатора и след като добавите млякото пасирайте много добре. Добавете след това и настърганите бадеми или бадемово брашно, заедно със олио (зехтин) и разбъркайте отново. Най-накрая овкусете чесновия сос със сол на вкус, добавете лимонов сос и сервирайте.
Чеснов дресинг с копър
Приготвен по този начин чесновия сос е подходящ за риба, морски деликатеси, картофена запеканка и др.
- 3 скилидки чесън;
- 150 гр кисело мляко;
- сокът от 1 лимон;
- 2 супени лъжици тахан;
- 2 с.л. ситно нарязан копър.
- сол на вкус.
Смесвате всички съставки в купа, като първо слагате киселото мляко и тахана, разбърквате добре до хомогенизиране и след това добавяте лимона и копъра. Отново разбърквате много добре и подправяте на вкус със солта.
Да ви е сладко!
Ако се пробвали вече тези рецепти за чеснов сос, не пропускайте и другите ни предложения за класически бял сос, сос скордаля и др.
Сосовете с чесън са много повече от просто дресинг за ястия и разядки. Независимо дали предпочитате класическия чеснов сос, сос с майонеза и друг вид, всяка рецепта носи своя уникален вкус и аромат, който може да да направи храната още по-вкусна.