Чийзкейк без печене, с добавен тиквен мус, боровинки и джинджифил , блаженство за сетивата. Края на ноември началото на декември, във въздуха се носи уханието на наближаващите коледни празници и съпътстващите я аромати, като ванилия, канела, джинджифил, звездовиден анасон, карамфил и др. В главата ни се въртят десетки рецепти и въпросът „С какво да изненадам тази година любимите си хора“ не ни оставя намира.
Чийзкейк без печене
Ние сме избрали перфектната рецепта за вас, чийзкейк без печене с тиквен мус и боровинки, с приготвянето на който ще изпълните дома си с аромат на топлота, уют, усмивки и коледен звън. А съседите ви, чието ухание няма как да не доловят, ще побързат да ви поискат рецептата, за този опияняващ и смело можем да наречем, коледен тарт.
Необходими продукти за чийзкейк без печене
За блата без печене
- 290гр. джинджифилови бисквити;
- 90гр. масло;
- 1ч.л. канела;
- щипка кардамон.
За муса на чийзкейка
- 300 гр. тиквено пюре;
- 110 мл. прясно мляко;
- 230 мл. сладкарска сметана;
- 4 жълтъка;
- 1 1/2 желатин;
- 140 гр. захар;
- 1 с.л. коняк;
- щипка индийско орехче;
- щипка кардамон.
За декорацията
200 гр. боровинки;
1/2 ч.ч. захар;
1/2 ч.ч. вода;
захар за овалване (кристална).
Ето как се прави чийзкейк без печене с тиква
За приготвянето на бисквитения блат натрошавате джинджифиловите бисквити, прибавяте канелата и кардамона и накрая разтопеното масло. Изсипвате ги в кръгла форма с отделящи се стени, притискате сместа добре по дъното и по стените, и оставяте да стегне в хладилник за час.
За декорацията от боровинки сварете сироп от захарта и водата. Оставете да се охлади. Изсипете боровинките в сиропа и ги оставете да престоят 20-30 мин. Извадете и отцедете боровинките, наредете ги в тава и ги оваляйте в кристалната захар.
Изпечете наколко резена тиква на 200 градуса до готовност. Охладете я и я пасирайте. Изсипете желатина в прясното мляко и го оставете да престои.
Пригответе си голяма купа с вода и лед. Разбийте сметаната до образуването на твърди връхчета. Затоплете тиквеното пюре със захарта, подправките, коняка и жълтъците на умерен огън докато се сгъсти сместа. Добавете млякото и гответе още 1-2 минути (без да кипва).
Изсипете сместа в подходяща купа и я сложете в купата с вода и лед, да се охлади за 15 минути, като разбърквате периодично. Във вече охладената смес прибавете разбитата сметана, разбъркайте внимателно до гладка смес. Вече готовият тарт оставете в хладилник за поне 8 часа. Сервираите, като декорирате със захарните боровинки.
Успех, хо, хо, хо!
Ако тази рецепта за Чийзкейк без печене с добавена тиква под формата на мис и боровинки ви е харесала, може би ще ви допадне и нашата рецепта за чийзкейк с маскарпоне и тиква.
Не пропускайте да прегледате и тази рецепта за уникално вкусни и тънки палачинки с прясно мляко по класическа рецепта от 1958г.