Чийзкейк с тиква и маскарпоне

Чийзкейк с тиква и маскарпоне за есенно-зимния сезон, когато популярността на тиквата расте, както и нейното приложение в кулинарията и по-точно в приготвянето на сладкиши с тиква и не само. Тиквата е както полезна, така и много вкусна и основа за приготвяне на чудесни сладки изкушения.

Чийзкейк с тиква и маскарпоне

За да направите този сезонен сладкиш, ще са ви нужни освен тиква разбира се и други продукти като маскарпоне, което обаче успешно може да заместите с извара. Тази рецепта за чийзкейк с тиква е изпитана

Необходими продукти за сладкиша с тиква

Продукти за блат:

  • натрошени бисквити (бели);
  • 50 гр. масло;

Съставки за крема:

  • 1 кг. тиква (почистена и нарязана);
  • 100 гр. кафява захар;
  • 100 гр. разтопено краве масло;
  • 500 гр. маскарпоне или извара;
  • 400мл подсладено кондензирано мляко;
  • 3 бр. яйца;
  • 1 ванилия;
  • портокалова есенция (или настъргана портокалова кора).

Съставки за глазурата:

  • 100 гр. захар;
  • 50 мл. готварска животинска сметана;
  • 120 гр. орехи.

Как се прави чийзкейк с тиква и маскарпоне

Натрошавате бисквитите и се смесват с разтопеното масло, като се разстилат равномерно във формата, в която ще пече и се запичат за 5 минути на 180 градуса.

Предварително почистената и нарязана на парченца тиква се нарежда на един ред в тава за печене, поръсва се с кафявата захар и разтопеното краве масло и се покрива с фолио за печене. Печете в предварително загрята фурна на 230 гр. за 40 минути.

Две трети от изпечената тиква се пасира с 500 гр. маскарпоне (или извара) и кондензираното мляко. Добавяте и яйцата, които разбивате съвсем леко (не на сняг. Прибавяте и портокаловата есенция или настъргани на ситно портокалови кори и ванилията.

Върху бисквитения блат се подреждат останалите парченца тиква и се покриват внимателно с крема. Печете за приблизително 1ч. и 15 мин на 150 градуса.

За глазурата: карамелизирате захарта, отнемате от котлона и добавяте  животинска сметана. Връщате отново на бавен огън докато се получи хомогенна смес. Прибавяте и орехите (едро нарязани).

Оставяте вашия чийзкейк с тиква да се охлади, след което го заливате с карамелената смес. Сервирайте добре охладено.

Да ви е сладко!

Понеже животинската сметана има висока масленост, десерта трябва да се консумира с умереност от хора, които имат високи нива на холестерол.

Не пропускайте още една сезонна рецепта, но този пък за торта с моркови. Ако пък нямате време за дълги рецепти, ви предлагаме тази класическа рецепта за печена тиква на фурна.

И понеже

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано