Чийзкейк с тиква и маскарпоне за есенно-зимния сезон, когато популярността на тиквата расте, както и нейното приложение в кулинарията и по-точно в приготвянето на сладкиши с тиква и не само. Тиквата е както полезна, така и много вкусна и основа за приготвяне на чудесни сладки изкушения.
Чийзкейк с тиква и маскарпоне
За да направите този сезонен сладкиш, ще са ви нужни освен тиква разбира се и други продукти като маскарпоне, което обаче успешно може да заместите с извара. Тази рецепта за чийзкейк с тиква е изпитана
Необходими продукти за сладкиша с тиква
Продукти за блат:
- натрошени бисквити (бели);
- 50 гр. масло;
Съставки за крема:
- 1 кг. тиква (почистена и нарязана);
- 100 гр. кафява захар;
- 100 гр. разтопено краве масло;
- 500 гр. маскарпоне или извара;
- 400мл подсладено кондензирано мляко;
- 3 бр. яйца;
- 1 ванилия;
- портокалова есенция (или настъргана портокалова кора).
Съставки за глазурата:
- 100 гр. захар;
- 50 мл. готварска животинска сметана;
- 120 гр. орехи.
Как се прави чийзкейк с тиква и маскарпоне
Натрошавате бисквитите и се смесват с разтопеното масло, като се разстилат равномерно във формата, в която ще пече и се запичат за 5 минути на 180 градуса.
Предварително почистената и нарязана на парченца тиква се нарежда на един ред в тава за печене, поръсва се с кафявата захар и разтопеното краве масло и се покрива с фолио за печене. Печете в предварително загрята фурна на 230 гр. за 40 минути.
Две трети от изпечената тиква се пасира с 500 гр. маскарпоне (или извара) и кондензираното мляко. Добавяте и яйцата, които разбивате съвсем леко (не на сняг. Прибавяте и портокаловата есенция или настъргани на ситно портокалови кори и ванилията.
Върху бисквитения блат се подреждат останалите парченца тиква и се покриват внимателно с крема. Печете за приблизително 1ч. и 15 мин на 150 градуса.
За глазурата: карамелизирате захарта, отнемате от котлона и добавяте животинска сметана. Връщате отново на бавен огън докато се получи хомогенна смес. Прибавяте и орехите (едро нарязани).
Оставяте вашия чийзкейк с тиква да се охлади, след което го заливате с карамелената смес. Сервирайте добре охладено.
Да ви е сладко!
Понеже животинската сметана има висока масленост, десерта трябва да се консумира с умереност от хора, които имат високи нива на холестерол.
Не пропускайте още една сезонна рецепта, но този пък за торта с моркови. Ако пък нямате време за дълги рецепти, ви предлагаме тази класическа рецепта за печена тиква на фурна.
И понеже