Необходими продукти
За блата:
- 1 опаковка бисквити „Еверест“
- 50-60 гр масло
За пълнежа:
- 375 гр крема сирене
- 200 гр заквасена сметана
- сварена тиква 300 гр
- 1 с.л. царевично нишесте
- 120 г захар
- 1 голямо яйце или 2 малки
- щипка канела
Как се прави Чийзкейк с тиква
Приготвяне на блата
Натрошете бисквитите „Еверест“ в кухненски робот или на ръка до получаване на фини трохи.
Разтопете маслото и го добавете към бисквитените трохи. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.
Постелете форма за печене с хартия за печене и изсипете бисквитената смес. Притиснете равномерно с помощта на чаша или лъжица, за да оформите плътен блат.
Приготвяне на пълнжа
В голяма купа разбийте крема сиренето със захарта до пухкава и гладка смес. Уверете се, че няма бучки.
Добавете заквасената сметана и сварената тиква, която предварително сте намачкали на пюре. Разбъркайте внимателно, докато сместа стане напълно хомогенна.
В отделна купичка разбийте яйцето (или яйцата) с нишестето и канелата. Постепенно добавете тази смес към тиквената плънка, като бъркате, за да се разпределят равномерно всички съставки.
Изсипете готовата плънка върху охладения бисквитен блат. Разпределете равномерно с помощта на шпатула, за да получите гладка повърхност.
Печене на чийзкейка
Загрейте фурната на 200 градуса и печете чийзкейка за 15 минути на тази температура, след което намалете на 120°C и печете още 30 минути. Проверявайте периодично, за да избегнете препичане.
След изпичане извадете чийзкейка от фурната и го оставете да се охлади напълно на стайна температура. Това ще предотврати напукване на повърхността.
Престой в хладилника
След охлаждане, покрийте формата с фолио и оставете чийзкейка да престои в хладилника за една нощ. Този процес позволява вкусовете да се смесят, а текстурата да стане перфектно кремообразна.
Съвети за сервиране на чийзкейк с тиква
Преди сервиране можете да украсите чийзкейка с допълнително количество заквасена сметана, поръсена с канела или настърган шоколад.
Добавете парченца печени орехи или лешници за допълнителна текстура и вкус.
Сервирайте го с чаша ароматно кафе или горещ шоколад за пълно удоволствие.
Чийзкейк с тиква е десерт, който съчетава традиционни есенно-зимни вкусове с изискано изпълнение. Неговата кремообразна текстура, съчетана с хрупкавия блат и аромата на тиква и канела, го прави перфектен избор за празнични и ежедневни поводи. Опитайте го и се насладете на удоволствието от приготвянето на този уникален десерт!
снимки: личен архив
Виж още: