Чийзкейк с тиква

Чийзкейк с тиква е десерт, който съчетава кремообразната текстура на крема сиренето и свежия вкус на тиква с аромат на канела.

Тази рецепта е лесна за изпълнение и предлага уникален есенен вкус, който ще впечатли всички на вашата трапеза.

Следвайте стъпките по-долу, за да приготвите този неустоим десерт.

Необходими продукти

За блата:

  • 1 опаковка бисквити „Еверест“
  • 50-60 гр масло

За пълнежа:

  • 375 гр крема сирене
  • 200 гр заквасена сметана
  • сварена тиква 300 гр
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 120 г захар
  • 1 голямо яйце или 2 малки
  • щипка канела

Как се прави Чийзкейк с тиква

Приготвяне на блата

Чийзкейк с тиква

Натрошете бисквитите „Еверест“ в кухненски робот или на ръка до получаване на фини трохи.

Разтопете маслото и го добавете към бисквитените трохи. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.

Постелете форма за печене с хартия за печене и изсипете бисквитената смес. Притиснете равномерно с помощта на чаша или лъжица, за да оформите плътен блат.

Приготвяне на пълнжа

В голяма купа разбийте крема сиренето със захарта до пухкава и гладка смес. Уверете се, че няма бучки.

Добавете заквасената сметана и сварената тиква, която предварително сте намачкали на пюре. Разбъркайте внимателно, докато сместа стане напълно хомогенна.

В отделна купичка разбийте яйцето (или яйцата) с нишестето и канелата. Постепенно добавете тази смес към тиквената плънка, като бъркате, за да се разпределят равномерно всички съставки.

Изсипете готовата плънка върху охладения бисквитен блат. Разпределете равномерно с помощта на шпатула, за да получите гладка повърхност.

Печене на чийзкейка

Загрейте фурната на 200 градуса и печете чийзкейка за 15 минути на тази температура, след което намалете на 120°C и печете още 30 минути. Проверявайте периодично, за да избегнете препичане.

След изпичане извадете чийзкейка от фурната и го оставете да се охлади напълно на стайна температура. Това ще предотврати напукване на повърхността.

Престой в хладилника

След охлаждане, покрийте формата с фолио и оставете чийзкейка да престои в хладилника за една нощ. Този процес позволява вкусовете да се смесят, а текстурата да стане перфектно кремообразна.

Чийзкейк с тиква

Съвети за сервиране на чийзкейк с тиква

Преди сервиране можете да украсите чийзкейка с допълнително количество заквасена сметана, поръсена с канела или настърган шоколад.

Добавете парченца печени орехи или лешници за допълнителна текстура и вкус.

Сервирайте го с чаша ароматно кафе или горещ шоколад за пълно удоволствие.

Чийзкейк с тиква е десерт, който съчетава традиционни есенно-зимни вкусове с изискано изпълнение. Неговата кремообразна текстура, съчетана с хрупкавия блат и аромата на тиква и канела, го прави перфектен избор за празнични и ежедневни поводи. Опитайте го и се насладете на удоволствието от приготвянето на този уникален десерт!

снимки: личен архив

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано