Чили кон карне е едно от онези ястия, които са успели да завладеят света със своята неповторима комбинация от аромати и вкусове. Произходът му се свързва с мексиканската кухня, но през годините е станало символ и на тексаската кухня и е придобило статут на кулинарна икона в цял свят. Името „чили кон карне“ буквално означава „чили с месо“ или „люти чушки с месо“, което дава доста добра представа за това, какъв ще бъде вкусът на ястието накрая. Дали е мексиканско или тексаско (американско) ястие, е малко спорен въпросът.
Чили кон карне е чудесен избор за студените зимни вечери, когато търсим нещо топло и сгряващо, но също така може да бъде идеално за летни пикници и събирания на открито, когато искаме да изравним температурите отвън на тези вътре в нас, получени от лютото чили. Това ястие е невероятно гъвкаво и може да бъде приготвено с различни видове месо, а също така позволява разнообразие от подправки и допълнителни съставки. Независимо дали сте начинаещ готвач или опитен в кухнята, рецептата за това чили може да бъде много гъвкава и да се персонализира.
Чили кон карне рецепта
Необходими продукти за чилито
- 500 г телешка кайма (може да използвате смес от телешко и свинско или пилешко);
- 2 супени лъжици зехтин;
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно;
- 2 скилидки чесън, наситнени;
- 1 червена чушка и 1 зелена чушка, нарязани на кубчета;
- сварен червен боб, отцеден и изплакнат;
- 400г нарязани домати;
- 2 супени лъжици доматено пюре;
- 1 чаша месен бульон;
- 2 супени лъжици чили на прах;
- 1 чаена лъжичка кимион;
- 1 чаена лъжичка риган;
- 1 чаена лъжичка пушен червен пипер;
- 1 чаена лъжичка захар;
- 1 консерва (400 г) царевица, по желание;
- аол и черен пипер на вкус.
За сервиране
- пресен кориандър за гарнитура;
- настъргано сирене (чедър);
- заквасена сметана;
- тортила чипс.
Как се прави перфектното или кон карне
В голяма тенджера загрейте зехтина на средно висока температура. Добавете нарязания на ситно лук и чесъна и ги задушете, докато станат меки и прозрачни, около 5 минути.
Добавете червената и зелената чушка и гответе още 5-7 минути, докато омекнат.
Увеличете температурата и добавете каймата. Разбъркайте, за да се разпадне на малки парченца, и гответе, докато се запече до златисто за около 10 минути.
Добавете чили на прах, кимион, риган, пушен червен пипер и захар. Разбъркайте добре, за да се разпределят подправките равномерно.
Добавете доматеното пюре, нарязаните домати и телешкия бульон. Оставете сместа да заври, след което намалете температурата и оставете да къкри на слаб огън, покрито, за около 30 минути, като разбърквате от време на време.
Добавете отцедения и изплакнат червен боб и царевицата, ако използвате. Оставете ястието да къкри още 15-20 минути, за да се сгъсти и да се смесят ароматите. Ако е необходимо, добавете още малко бульон или вода.
Опитайте ястието и добавете сол и черен пипер на вкус. Ако желаете, можете да добавите още чили на прах за по-пикантен вкус.
Да ви е сладко!
Сервирайте ястието чили кон карне още горещо, гарнирано с пресен кориандър, настъргано сирене и заквасена сметана. Поднесете тортила чипс за допълнителна текстура.
Виж още:
Това люто мексиканско ястие може да впечатли и най-претенциозните кулинари със своя богат вкус и аромат. Неговата лесна направа и възможност за персонализиране го правят идеално за всякакви поводи. Опитайте тази рецепта и се насладете на вкусовете на Мексико и Тексас в собствената си кухня!
Знете ли че?
Световният панаир през 1893 г. в Чикаго представя ястието на много американци, които никога преди не са го опитвали, което води до повишена популярност. Много региони на югозападните щати станали известни със своите магазини за чили, които били още по-разпространени след нарастването на консумацията на това чстие. Версията на чили кон карне, която се появява през 1800 г., е особено популярна в Тексас и района на Северно Мексико. Всеки магазин за чили твърди, че има оригинална рецепта или тайна съставка, тенденция, която съществува и днес.
Както при всяка популярна храна и около произхода на това ястие има много легенди. Някои източници описват много подобно ястие, датиращо от света на ацтеките през 1500 г. Особено драматична легенда включва божествена фигура, наречена „Дамата в синьо“, която говорела за пикантна, нажежена яхния, като по-всяка вероятност става дума за същото това чили.