Рецепта за Шоколадова торта – страшно красива, при това и вкусна. Какво е времето без да го отмерваме? Безкрайна и непонятна шир за нашите ограничени възприятия. От зората на човечеството се стремим да отмерваме малкото време, което ни е отредено. Искаме да опитаме от многото разнообразни сладости на живота.
Шоколадова торта (тип часовник)
Е, днес ви предлагаме и от двете. Авторска торта, уникална по вкуса и разпознаваема по вид на часовника, който смело описва шоколадовата й глазура с бели римски цифри.
За тази шоколадова торта ви е нужно
- 220 гр. кафява (тръстикова) захар;
- 220 гр. масло;
- 70 гр брашно;
- 100 гр. тъмен шоколад (с минимум 65% какао, ние използвала съм, Линдт, но и Своге дава задоволителен резултат);
- 4 бр. яйца;
- 140 гр. бланширани лешници (смлени);
- 60 гр. какао на прах;
- 1 ч.л. бакпулвер
- 670 г лешници (по желание).
За крема, глазурата и украсата
- 100 гр. мляко;
- 100 гр. тъмен шоколад;
- седефени захарни топчета (ако ви се намират);
- украса от разбира захар за цифрите.
Как се прави шоколадова торта на времето
Първо, загрявате фурната на 180 градуса с вентилатор. През това време, изсипете захарта, маслото и черния шоколад в касерола и разбъркайте, докато стане лъскаво и се разтопи. Отнемете тигана от котлона и оставете да се охлади за около 10 мин.
Разбийте яйцата във вече охладената шоколадова смес, след което прехвърлете в голяма купа с предварително смлените лешници, брашното, бакпулвера и какаото. Внимателно разбъркайте до пълно смесване на съставките, след което прехвърлете в подходяща тава (около 20-25см) предварително покрита с хартия за печене.
Печете в продължение на 45-50 минути или до готовност на блата. Оставете да се охлади във формата за 5 минути, след което обърнете върху решетка, за да се охлади напълно.
За ганаша изсипете млякото в метална купа и я поставете върху тенджеа с вряща вода, като се уверите, че купата не докосва водата. Разбийте за 3-4 минути, докато се загрее, след което добавете шоколада. Изключете котлона и бъркайте непрекъснато, докато шоколадът се разтопи.
Ако сместа има вид сякаш може да се пресече, налейте малко мляко, оставете я за за малко да се затопли, след което разбийте за кратко, докато стане гладка. Оставете ганаша да се охлади за 20 минути, за да може да се разнася по-лесно.
Следва най-сладката част от направата на вашата шоколадова торта. Намажете тортата с ганаша, след което нарисувахте римски цифри с предварително приготвената смес от захарта. Оставете тортата да се охлади, след което оставете на хладно място или в хладилник за да се стегне напълно. Сервирайте на стайна
температура.
Успех и весели празници!
Искрено се надяваме и вашата торта да е била сполучлива. Просто се изисква време и малко търпение. Символиката отнасяща се към едно от най-ценните неща в живота – времето е изключително подходяща за Новата година, или за рождени дни и годишнини.
Не пропускайте да прегледате и другото но предложение за вкусна домашна торта с моркови и маскарпоне.
Още един подходящ сладкиш в този контекст е и морковена торта с маскарпоне, която изобщо не е за подценяване.