понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоКрасота и СтилЩо е то трайно...

Що е то трайно кератиново изправяне?

Трайното кератиново изправяне е процес по изглаждане на косата чрез специфичен протеин. Кератинът е фиброзен протеин, намиращ се естествено в косата ни, който действа като защитен щит срещу влагата (основната причина за накъдрянето).

С течение на времето косата губи кератин от излагане на слънце, околна среда, стилизиране и химически услуги – причинявайки появата на порести петна. Повечето накъдрени, повредени и заплетени коси се дължат на твърде пореста коса, казва Ейбрахам Спринкъл, член на творческия екип на Keratin Complex International. Кератиновите лечения запълват празнините, където кератинът е изчерпан, така че се бори с влажността и косата остава с по-здрав вид.

Какво представлява кератиново изправяне на коса?

Има различни процедури с кератин, от които можете да избирате, като бразилското изправяне / издухване (при който метод текстурата на косата се изправя) е най-популярното. Третирането с кератин е повече за изглаждане и контрол на къдренето в сравнение с изправянето на косата.

Въпреки че лечението с кератин може малко да изправи косата, то запазва повече здравината на косъма, отколкото стандартното изправяне. За разлика от процедурите за изправяне (които могат да разрушат протеиновите връзки, за да реформират структурата на косата в трайно права форма), процедурите с кератинов комплекс няма да разрушат връзките на косата ви – вместо това те намаляват накъдрянето и възстановяват здравето на она косъма, като придават изглаждащ ефект, без да променят трайно структурата му.

кератиново изправяне

Трайно кератиново изправяне извършено в салона от професионален стилист, може да допълне косата с високи концентрации на кератин, които проникват в структурата на косъма и се запечатват в кортекса, за да поправят щетите. Това блокира влагата, възстановява щетите и начупванията и възстановява силата, за да направи косата по-гладка, блестяща и по-здравословна, като подобрява управляемостта и значително намалява времето за стилизиране.

Предимства и недостатъци на кератиново изправяне

Предимства: 

  • Може да намали наполовина времето за сушене със сешоар;
  • Косата не се заплита толкова лесно.

Недостатъци:

  • Може трайно да увреди модела на къдриците;
  • Скъпа корекция, ако указанията не се следват след третирането;
  • Може да допринесе за загуба и окапване на косата, ако не се грижите за нея с правилните продукти.

кератиново изправяне

Предимства на кератиновата терапия

Лечението с кератин носи множество ползи за кичурите.

  1. Предотвратява къдренето при влажност: Кератиново изправяне на косата е чудесно за хората с къдрава коса и е по-здравословен вариант от други процедури за изправяне. Тъй като лечението с кератин запълва порестите празнини в кичурите на косата ви, то напълно изглажда косата и ще я предпази от къдрене.
  2. Изглажда кутикулата на косъма: Също така, едно от ключовите предимства на лечението с кератин е как то изглажда модела на къдриците ви. Ако сресвате или оформяте прическа с косата си редовно, това ще ви спести много време.
  3. Придава лъскав блясък: По отношение на фактора блясък, тези с естествено къдрава коса обикновено не виждат блясък в косата си (къдриците отразяват светлината по-малко от правата коса) – с кератинова обработка косата ви ще изглежда много по-блестяща. Така че едно керативново изглаждане или изправяне на коса ще върне вашия блясък.

Как да се подготвим за кератиново изправяне?

Както при всички химически процеси за косата, третирането на косата с кератин трябва да се извършва от професионалист и винаги трябва да обсъждате с него всяка необходима подготовка. Въпреки това, по възможност спрете боядисването на вашите кичури преди процедурата, тъй като химикалът може да премахне цвета и да го промени. И накрая, трябва да сте сигурни, че не сте чувствителни към формалдехид, тъй като, че той може да причини реакции като смъдене, сърбеж и парене в очите, дразнене на носа и гърлото и хрема при тези с чувствителност.

Като странична бележка, лечението с кератин не се препоръчва за жени, които в момента са бременни.

кератиново изправяне

Какво да очаквате по време на Кератиново изглаждане на коса

Стилист  ще измие косата ви два пъти с шампоан, за да гарантира, че косата е наистина чиста, без никакви натрупвания и е готова да поеме целия продукт.

След това разтворът на кератин се нанася върху мократа коса и се разресва. Продължителността на лечението с кератин зависи от използваната формула, както и от структурата на косата ви и колко коса имате, това отнема от два до четири часа.

Като последна стъпка, формата на косата се коригира допълнително с помощта на топлина – първо със сешоар и накрая с преса, запечатвайки третирането, за да създадете устойчиво на влага покритие и гладки, копринени кичури.

Странични ефекти от кератиново изправяне

Въпреки че процедурите с кератин не увреждат косата, пресата при много висока температура може да го направи. Винаги използвайте професионална преса и професионална преценка, когато избирате температурата – започнете от най-ниската препоръчителна температура и я увеличете само ако е необходимо.

Леченията с кератин могат да продължат до шест месеца, но може да откриете, че това оказва трайно влияние върху модела на къдриците ви. За да запазите резултатите си, трябва да използвате продукти за коса без натриев хлорид. Увийте косата си в копринен или сатенен шал, за да запазите влагата в косата си, тъй като лечението може да доведе до по-бързо изсъхване на косата ви.

Можете да подпомогнете дълготрайното изправяне, като не миете твърде често косата с шампоан

Последваща грижа за косата след изглаждане

След като извършите процедурата, избягвайте да миете косата веднага и да използвате каквито и да е продукти за коса, за да позволите на кератиновия продукт да подейства. Изчакате поне три дни, преди да измиете косата с шампоан без сулфати.

Ако не се погрижите за косата с правилно отношение след процедурата, това ще навреди повече на косата ви, отколкото ще помогне. Лечението с кератин допринася за изтъняване на косата и излишното окапване на косата, ако не се полагат подходящи грижи поради високата температура и включените химикали.

кератиново изправяне

Какво се случва, ако измиете косата твърде рано след кератиново изправяне?

Твърде бързото измиване с шампоан може да премахне кератина от косата ви, ако не е имало достатъчно време да престои. Също така трябва да избягвате да сресвате или оформяте косата си  до три дни след третирането.

Ще унищожи ли къдриците третирането с кератин?

Лечението с кератин може трайно да увреди вашите къдрици. За да си помогнете , използвайте правилните продукти и установете добра рутинна грижа за косата рано след третирането.

Вместо заключение

Кератинът е чудесен за тези, които искат дълготрайна права, гладка коса. Но ако искате да прескачате между естествените си къдрици и права коса, това може да не е решението за вас. Винаги посещавайте сертифициран стилист, който е специализиран в кератиновите лечения и защитавайте здравето на косата си, като разпределяте процедурите.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Видове маникюр – модерни форми на ноктите

Не подценявайте силата на промяната на формата на ноктите и различните видове маникюр. Дори и най-минималистичният маникюр може да се превърне в печеливш  правилното...