НачалоРецептиПечиваЯйце на книжка: помните...

Яйце на книжка: помните ли тази 5-минутна закуска от едно време?

Какво ли пък значи, яйце на книжка? Ако сте прекарвали достатъчно време коагто сте били малки, или пък по-често сте се навъртали около баба и дядо, почти е невъзможно да не знаете, как се прави тази бърза закуска. Времето никога не е стигало, а какво ни трябва за да закусим набързо, при това вкусно?

Рецептата днес: яйце на книжка

Всъщност това далеч не е рецепта, а поредния начин по който да приготвим набързо закуска с минимум продукти и средства, за отрицателно време. И като говорим за продукти и средства, ще ви трябва единствено 1 яйце, котлон, на който да го опечете и… книжка, или по точно стар вестник / ако ви се намира 🙂 /, ако не, един лист хартия от тетрадка или лист А4 сгънат на две.

Разбира се навремете нямаше такива екстри като лист А4, а листите от тетрадката се пазеха за да не свършат, като наред с това се пишеше ситно, че да ни стигне поне за първия учебен срок 🙂

И така, далеч нямаме намерение да показваме това на хората, които се сещат веднага за какво става въпрос и да учим как краставичаря да продава краставици. Но за тези, на които им е любопитно, как да си приготвят бърза и лесна закуска, само за 5 минути, ето и „тайната рецепта“ за яйце на книжка.

яйце на книжка

Вземате един правоъгълен лист хартия (стар вестник, лист от тетрадка или А4) и прегъвате на 2. Следва да прегънете около един сантиметър от всички страни, както е показано на снимката.

След това с пръсти прищипвате краищата и оформяте нещо подобно на хартиена тавичка (за да не се изсипе яйцето).

яйце на книжка

Оттук нататък е лесно. Слагате хартиената подложка на котлона, чуквате яйцето и го  разбърквате леко за да се нанесе по всички краища.

Включвате котлона на 2, ако е с копчета или на 5 ако е на степени от 1 до 10 да речем. Печете докато белтъка побелее и започне леко да се надига на балон.

яйце на книжка

Това е! Следва да го отнемете, да развалите краищата на хартиената подложка и да отстраните яйцето с нож, което веднага да „метнете“ на една филия. Може да се поглезите с малко масло, намазано предварително на филията, което топлото яйце ще разтопи мигновено. Подправяме със сол и сме готови.

Вече вместо яйце на книжка, имате едно вкусно яйце на филия, което е перфектна здравословна закуска.

яйце на книжка

Внимание: Да не се практикува от малки деца, без надзор. Хартията може лесно да се подпали, ако не сте сложили яйцето или ако котлона е силен. Котлона да не се загрява или включва преди поставянето на яйцето в книжката.

Да ви е сладко!

Виж още: Пухкави мекици с кисело мляко

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име