НачалоГрадинаЯпонски люляк - отглеждане...

Японски люляк – отглеждане на Скимия и грижи за цветето

Растението Скимия, известна още като японски люляк, е красиво и нежно растение, което привлича вниманието със своите ефектни цветя и зимно устойчиви листа. В тази статия ще ви разкажем повече за японския люляк, неговите характеристики, произход, грижи и как да го отгледате във вашия двор, градина или на терасата.

Ако искате да добавите малко цвят към вашия двор, хрсатовидното дръвче японски люляк е идеални за сенчести градини. Скимията е малък вечнозелен храст, който произвежда гроздове от ароматни цветя през лятото и яркочервени плодове през есента и зимата. Този бавнорастящ храст достига зрял размер от три до четири фута височина и четири до пет фута ширина. Добавете японска скимия към градината си и се наслаждавайте на красивите й цветове през цялата година. Подобно на будлеята или индийския люляк, той е  изключително ефектни.

Как да отгледаме японски люляк

Японския люлчк (Skimmia japonica) е малък, бавно растящ декоративен храст от семейство Rutaceae, който е родом от Япония, Китай и Югоизточна Азия. Тя е внесена в Европа през 19-ти век и бързо става популярно растение за украса на градини и паркове. Днес тя се отглежда по целия свят и се оценява за своите декоративни характеристики и устойчивост.

Веднъж установена, японската скимия изисква малко поддръжка и е чудесна за засаждане  градини, брегове и склонове, живи плетове и контейнери. Те се характеризират с  тъмнозелена зеленина (листа) и гроздове от ароматни жълти до бели цветчета.

Растението японски люляк е двуполова (което означава, че има мъжки и женски растения). Женските храсти показват яркочервени плодове, ако се опрашват. Засадете женско и мъжко растение близо едно до друго и се наслаждавайте на красивите червени плодове през цялата есен и зима.

Светлина за красивата Скимия

Японския люляк е сенчестолюбив храст, който обича места с частична до пълна сянка. Идеално е място, което получава сутрешна слънчева светлина и шарена следобедна сянка. Твърде много слънчева светлина може да избели и изгори листата на люляка, така че избягвайте места, които са изложени на пряко слънце, за да сте сигурни, че растението ще остане здраво и привлекателно.

Почва

Влажните, добре дрениращи се, плодородни почви са идеални за японската скимия. Глинеста почва е чудесен вариант, тъй като задържа вода, но се оттича лесно. японския люляк процъфтява в кисели почви и не трябва да се засажда в райони, където почвата има високо pH, освен ако почвата не е допълнена с много органични вещества като компост или добре угнил оборски тор.

Поливане на Скимия

Почвата на трябва да остане равномерно влажна през цялото време, което освен ако не живеете в тропическа гора. Това означава, че  изисква редовно и често поливане. Допълнете редовните поливки със седмично поливане, за да сте сигурни, че растението няма да изсъхне. Това растение не е устойчиво на суша.

Температура и влажност

Скимията е зимоустойчиво растение, понасящо температури до 15° по целзий и расте добре при умерени температури. Расте добре във влажна среда и не може да понася дълги периоди на суша или сухота.

Торене на японски люляк

Японската скимия трябва да се наторява всяка година, за да се насърчи нов растеж. Използвайте тор, формулиран за киселиннолюбиви растения, като например формула 10-5-4, за да сте сигурни, че почвата ви остава достатъчно кисела. Забавеният растеж и бледите, избледнели листа са признаци, че вашия японски люляк трябва да бъде оплоден.

Подрязване на Скимия

Тежкото подрязване не е необходимо, тъй като те имат компактен растеж и са склонни да останат добре оформени сами по себе си. Подрязвайте само ако е необходимо, за да помогнете за оформянето на храста и да почистите сухите и неправилни клони. Подрязването трябва да се извършва през зимните месеци, когато растението е в покой.

Сортове японски люляк

японски люляк

Има няколко култивирани растения японски люляк, някои от които са спечелили наградата за градински принос на Кралското градинарско дружество. Повечето от тези разновидности са или мъжки, или женски, но има и разновидности, които са хермафродитни, самооплождащи се разновидности.

  • Skimmia japonica ‘Fragrans’ (мъжки);
  • Skimmia japonica ‘Nyman’s (женски);
  • Skimmia japonica subsp. „Reevesiana“ (самоплоден);
  • Skimmia japonica ‘Temptation’ (самоплоден);
  • Skimmia japonica ‘Rubella’ (мъжки);
  • Skimmia japonica ‘Veitchii’ (женски).

Размножаване на скимия

Скимията може да се размножава чрез резници от полутвърда дървесина в края на лятото и началото на есента. Вземат се резници от полутвърда дървесина, когато на растителният материал стъблата са частично, но не напълно зрели.

Дървесината трябва да е гъвкава, но достатъчно твърда, за да щракне при огъване. Изберете здраво растение без вредители или болести, когато вземате резници от полутвърда дървесина.

Отглеждане в японски люляк в саксия

Японския люляк е много подходящ за отглеждане в саксии и контейнери, благодарение на бавния си растеж. Когато го отглеждате в саксия или кашпа е особено важно да поливате храста редовно и да поддържате почвата влажна, тъй като те могат да изсъхнат по-бързо в контейнери. Уверете се, че контейнерът е поставен на сенчесто място, далеч от пряка слънчева светлина.

В заключение може да кажем ,че растението японски люляк, е чудесно растение, което може да добави красота и екзотика към вашата градина през цялата година. Неговите ароматни цветове и декоративни листа правят този вид привлекателен за градинари и обичащи природата хора по целия свят. С правилните грижи, скимията може да цъфти и радва очите ви през всички сезони.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...