Сините сливи не само придават характерен аромат и вкус на яхнията, но и идват с редица здравословни ползи. Те са източник на витамини и минерали, които са ни нужни през зимните месеци. Свинското месо пък осигурява протеин и енергия. Резултатът е както ще разберете, ако приготвите рецептата – фантастичен.
Необходими продукти за яхния от свинско месо със сини сливи:
- 800 г свинско месо (шарено)
- 150 г сушени сини сливи (без костилки)
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.ч. червено вино
- 3-4 с.л. олио или зехтин
- 1 ч.л. червен пипер
- 2-3 дафинови листа
- сол и черен пипер на вкус
- пресен магданоз за гарниране
- сол и черен пипер на вкус
Как се прави яхния от свинско месо със сини сливи
Нарежете свинското месо на средни по размер късове и го овкусете със сол и черен пипер. Накиснете сушените сини сливи в топла вода за 10-15 минути, за да омекнат. Лукът и морковите се нарязват на ситно, а чесънът се счуква или наситнява.
Загрейте олиото в голям дълбок тиган или тенджера. Добавете месото и го запържете до златисто от всички страни. Извадете го и го оставете настрана.
В същата мазнина задушете лука и морковите, докато омекнат. Добавете чесъна и червения пипер, като разбърквате за няколко секунди, за да се разгърнат ароматите.
Върнете месото в тенджерата и добавете доматеното пюре. Разбъркайте добре и налейте червеното вино. Оставете яхнията да къкри за няколко минути, за да се изпари алкохолът.
Добавете дафиновите листа, накиснатите сини сливи и около 2 ч.ч. топла вода или бульон. Покрийте с капак и оставете ястието да се готви на слаб огън за около 1 час или докато месото стане крехко, а сосът се сгъсти.
Преди сервиране, поръсете с наситнен пресен магданоз. Ястието може да се поднесе с гарнитура от картофено пюре или ориз.
Тази яхния от свинско месо със сини сливи е отличен избор за поредната зимна вечер, когато искаме да се подкрепим с достатъчно калории с вкусно при това ястие. Поднесена с топъл хляб и чаша вино, тази манджа едва ли ще ви разочарова.
Виж още: