четвъртък, 30 май 2024
15.8 C
София
НачалоПразници и картички10 интересни, забавни и...

10 интересни, забавни и някои нелепи факти за Великден

Великден се интерпретира по различен начин от хората, в зависимост от произхода и  вярата им! Чудили ли сте се защо, за разлика от Коледа, датата за Великден се променя всяка година?

Отговорът е в лунния календар. Датата на пълнолунието определя датата на Великден. По-конкретно, в западната цивилизация християните празнуват Великден в първата неделя след първото пълнолуние на пролетта. Докато западните общества използват григорианския календар, повечето православни християни следват юлианския календар. Датите не се подреждат еднакво в двата календара. 22 март – 25 април по юлианския календар е 3 април – 10 май по григорианския календар. Следователно православният Великден може да бъде чак на 10 май по нашия календар.

Има няколко малки изключения от това правило: равноденствието, което отбелязва началото на пролетта в календара, може да се падне между 19 март и 22 март. Църквата обаче определя равноденствието на 21 март. С други думи, ако пълнолунието настъпи на 20 март, това не не се брои. (Между другото, ако пълнолунието е в неделя, Великден се празнува следващата неделя.)

Ето и няколко исторически факти за Великден, а други интересни та дори нелепи:

Защо боядисваме и украсяваме яйца за Великден?

Изкуството за боядисване и украсяване на яйца е известно от древно време. Ярко оцветените яйца са символ на пролетните цветя и новото начало. Твърди се, че крал Едуард I от Англия може също да е допринесъл за традицията да се украсяват яйцата за празнуване на Великден. През 13 век Едуард I нарежда 450 яйца да бъдат оцветени и украсени със златни листа. Те били представени като великденски подаръци на останалата част от кралското семейство. В християнството великденските яйца се оцветяват в червено, за да символизират кръвта на Исус. Първоначално боите за яйца са били правени от естествени природни продукти като люспи от лук, кора от дървета, цветни листенца и сокове.

Защо си подаряваме яйца на Великден

Размяната на яйца за Великден датира от обичай, по-стар от самия Великден! Яйцата се дават като символ на плодородието и прераждането. Това може да се проследи до египтяните, персите, галите, гърците и римляните. В християнството, с празнуването на Великден, яйцето представлява празната гробница на Исус, от която Исус е възкресен. С две думи ние си подаряваме яйца като символ на радост, прераждане/нов живот и ново начало, а всичко положително, оптимистично и щастливо.

Защо присъства великденски заек? Какво общо имат зайчетата с яйцата

Великденският заек произхожда от картини на англосаксонската богиня Истър, която винаги е изобразявана да държи заек. Включването на заека е дошло от протестантите, тъй като той е символ на плодородие. Зайците се плодят много и също толкова много зайчета има в котилата им. Вероятно има и нещо, което допринася и една легенда от днешна Германия, в която се споменава че великденският заек носил кошница с боядисани яйца и играчки на децата в нощта преди Великден. Той я скривал в домът им, а те на сутринта трябвало да я намерят. Въпреки това няма научно и сигурно доказателство, защо великденския заек присъства в дните около празника.

Кога са направени първите шоколадови великденски яйца

Твърди се, че шоколадовите яйца произхождат от Франция и Германия в началото на 19 век, а в Обединеното кралство се произвежда първото шоколадово яйце през 1873г., от Джон Кадбъри, а през 1875 г. са направени първите великденски яйца Cadbury.

Кое е най-голямото великденско яйце в света

Най-високото шоколадово великденско яйце, влизало в Книгата на рекордите на Гинес през 2011 г. То е направено в Италия и е високо цели 10,39 метра и тежи 7200 кг.

Кое е най-скъпото великденско яйце, правено някога

През 2007 г. яйце, покрито цялото с с диаманти, на-скъпото яйце било продадено за 9 милиона англиски лири. Описвано като кръстоска между яйце на Фаберже и череп на Деймиън Хърст, яйцето е много специално, защото на всеки час петел, направен от скъпоценни камъни, изскача от върха на яйцето, маха с криле четири пъти, кима с глава три пъти пъти и грачи.

Откога се боядисват яйца

Практиката за украсяване на яйца е древна, датираща отпреди християнските традиции. В Африка са открити украсени щраусови яйца на възраст около 60 000 години.

Защо се приготвят ястия с агнешко покрай Великден

Яденето на агнешко на този ден датира много преди самият Иисус Христос, тъй като всъщност е свързано с еврейския празник Пасха.

Пасхата празнува еманципацията на израилтяните от робството в Египет и на на празника се заколва и изяжда „пасхално агне“.

Традицията да се яде агнешко в края на Пасхата вероятно е била продължена от тези, които в крайна сметка са се обърнали към християнството, и традицията да се яде агнешко на Великденската неделя е започнала.

Великденският остров е наречен така, защото е открит на Великден

През 1772 г. Великден се пада на 5 април. Това също се случило с денят, в който холандският изследовател Якоб Рогевен за първи път стъпва на острова, който става известен в англоезичния свят като Великденския остров. Местните жители на острова го наричалиа Рапа Нуи, но Рогевеен все пак решил да го кръсти на Великденската неделя.

Още факти за Великден

Великденските яйца се наричат ​​още пасхални яйца. Легендата разказва, че Мария Магдалена носела варени яйца, за да ги сподели на гроба на Исус и яйцата в кошницата й станали червени, след възкресението.

§§§

През 2007 г. Флорида организира най-голямото търсене на великденски яйца.
Участвали 9753 деца , които търсели общо 501 000 яйца.

&&&

В Швейцария вместо великденски заек има великденска птица. В Швейцария има  стара приказка, в която се казва, че кукувицата е животното, което носи великденските яйца на празника. И ако се замислите, в това има много повече смисъл отколкото при Великденския заек.

§§§

Ако празнувате Великден в Италия, не пропускайте „Scoppio del Carro“ – традиция във Флоренция, при която по улиците се правят фойерверки, след което се запалват от архиепископа.

§§§

Формата на плетената великденска кошница представлява птиче гнездо и нов живот, който идва със сезона.

§§§

Музеят на великденските яйца (Muzeum Pisanki) в Чехановец, Полша е дом на 1900 великденски яйца от цял ​​свят.

§§§

В Полша хората си пожелават „Честито яйце“ вместо „Честит Великден“. Когато поляците си пожелават „Честит Великден“, те често казват: „wesołego jajka“. Строго погледнато, това се превежда като „Щастливо яйце“.

§§§

Танците на публични места са забранени на Разпети петък в Германия. Разпети петък бележи началото на Великденския уикенд в много страни, но в Германия има едно занимание, което няма да намерите в програмата за деня: танци на публични места.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...