НачалоГрадина10 причини за Жълти...

10 причини за Жълти листа по доматите? Ето какво да правим!

Повечето от хората, когато забележат жълти листа по доматите се разстройват. Тези сочни, червени зеленчуци са сред най-лесните растения за отглеждане и са идеални както за начинаещи градинари, така и за опитни зеленчуко-производители.  Но никой не обича да гледа, как листата на растението му пожълтяват.

Въпреки това, колкото и лесни да са доматите и по тях се срещат проблеми. Независимо дали ги отглеждате за първи път или сте опитен производител на домати, може да се сблъскате с няколко проблема, включително пожълтяване на листатата или покафеняване на растенията.

Жълти листа по доматите – как да се справите с проблема

Вижте 10 възможни причини и как да оправите проблема. Въпреки това статията е единствено информативна и не претендира за изчерпателност по дадената проблематика.

Недостатъчно вода (липса на вода при доматите)

Ако забележите, че листата на вашите домати изглеждат сухи, жълти или  с покафеняващи ръбове, една от причините може да бъде липса на вода. Липсата на вода, заедно с неправилните методи на поливане, често са първият проблем, причиняващ покафеняване на доматените растения. Въпреки че тези растения мразят да бъдат преполяти, те са доста жадни и трябва да се поливат обилно и често.

Недостатъчното поливане на доматите може бързо да премине жълти листа по доматите до покафеняване на листата, увяхване и обезлистване. Това също може да доведе до окапване на цветовете, което означава, че няма да получите никакви зеленчуци през лятото. Въпреки това, ако вашето растение дава плодове, вашите домати може да са  останат твърди и сухи.

Как да ги излекуваме?

Най-добрият начин да предотвратите и коригирате покафеняването, хрупкавите листа е да поливате растенията си правилно.

Доматие трябва да се поливат бавно, дълбоко и често. Това е особено важно, когато растението все още есе установява. Но трябва да поддържате този навик, дори когато вашето растение е силно и изглежда здраво.

Кореновата система на доматите се простира дълбоко в почвата, понякога достигайки до 1м дълбочина. Плиткото поливане означава, че тези дълбоки корени не получават достатъчно вода, което води до воден стрес и покафеняване или жълти листа по доматите.

Най-добрият начин за поливане е да съсредоточите водата върху почвата около основата на вашето растение. Също така е важно да се избягва поливането отгоре, доколкото е възможно, тъй като причинява пръскане, което помага за разпространението на болестта.

Поливайте растенията сутрин, когато е хладно. По това време се извършва по-малко изпарение, което спестява вода и гарантира, че доматите ще имат достатъчно вода през целия ден.

Кога ги поливате също е толкова важно, колкото и как ги поливате. Тъй като не се радват да бъдат преполяти, не трябва да поливате доматите си, когато почвата е все още мокра.

Шок от пресаждане

10 причини за Жълти листа по доматите
Wikimedia

Трансплантацията на корените на доматите може да бъде причина за пожълтяване на листата. На първо място страдат долните лист порасди недостиг на хранителни вещества.

Ако забележите пожълтяване на листата в наскоро пресадени домати, причината вероятно е шок от пресаждането. Доматите имат доста деликатни корени и могат лесно да бъдат повредени, когато се преместят на ново място.

Много млади градинари смятат, че трябва да „разбият корените“, за да насърчат енергичния растеж. Това не работи при доматите. Дори най-малкото счупване или прорязване на кореновата топка може да доведе до увреждане на корена. Ще забележите увяхване, извиване на листата и – разбира сежълти листа по доматите, ако това се е случило.

Добрата новина е, че лекият шок от пресаждането е доста безвреден за растението и то трябва да се възстанови с малко търпение. Уверете се, че не въвеждате никаква друга форма на стрес – резитба, лоши навици за поливане и т.н, през това време или вашето растение може да не се възстанови.

Какво да правим?

Бъдете внимателни при пресаждането. Корените на доматите са много чувствителни, така че бъдете възможно най-внимателни, когато пресаждате. Леко стиснете саксията за разсадник, за да разхлабите почвата и след това внимателно извадете растението, като издърпате долното стъбло. Не докосвайте корените. Вместо това поставете цялата коренова топка и долната част на стъблото под линията на почвата. Внимателно напълнете с почва, натиснете с пръсти и полейте обилно.

И търпение! Ако забележите, че ваши домати вече са претърпяли шок от пресаждане, погрижете се за малко и дайте време на растението да се възстанови. Избягвайте въвеждането на допълнителни форми на стрес.

Преполиване – възможна причина за жълти листа по доматите – преполяти домати

10 причини за Жълти листа по доматите

Неправилното поливане е може би най-честата причина за пожълтяване на листата и проблеми с вашите домати. Въпреки че се смята, че доматите са доста лесни за отглеждане, те са доста капризни, когато става въпрос за получаване на точното количество вода.

Твърде малко и растението няма да процъфтява.  Твърде много и ще повредите корените, което кара растението пак да не процъфтява. Схващате идеята… Когато става въпрос за поливане, ние наистина търсим префектнити количество вода.

Общото количество  около 5-6см вода на седмица за растение в земята. Но фактори на околната среда като вятър, топлина, влажност и тип почва могат да играят роля в коригирането на това число нагоре или надолу.

Преполиването е много по-често срещано и в голям процент за появата на жълти листа по доматите. Винаги искаме нашите домати да са щастливи, но твърде много вода всъщност може да задуши корените и да ги накара да изгният. Кореновото гниене може да причини множество проблеми и един от първите признаци за това са пожълтяването на листата, които падат от растението.

Лошата аерация може да доведе до пожълтяване на листата на доматите

Липсата на хранителни вещества в почвата, особено на азот и кислород, също може да причини пожълтяване на листата на доматите.

Уплътняването на почвата причинява липса на кислород в нея. Когато това се случи, корените на вашите доматени растения започват да се задушават и не могат да транспортират основните неща – кислород, вода и хранителни вещества до останалата част от растението. Първият признак на проблем ще бъде пожълтяването на листата. Ако състоянието продължава, вашето растение със сигурност ще загине.

Уплътняването на почвата може да се случи по няколко начина. Първият е, че почвата около и под вашите растения не е разрохкана или аерирана. Това създава изключително плътна почва, която може да бъде неприемлива за младите коренови системи. Уплътняването може да бъде причинено и от стъпване върху почвата близо до вашите растения.

Какво да правим?

Най-доброто решение за уплътняване на почвата е превенцията. Захванете вашите доматени растения в добра почва, обогатена с органична материя преди засаждане. Когато пресаждате, изкопайте дупка 2-3 пъти по-голяма от кореновата топка на домата и след това я напълнете с добра почва. Ако засаждате семена директно в земята (а не пресаждате), уверете се, че сте променили и аерирали почвата под и около мястото на засаждане.

Слоцете червеи в почвата си. Червеите са най-добрите аератори в природата. Ако имате здрав градински биом, червеите естествено ще бъдат част от него.

Можете да опитате да аерирате почвата, като използвате шипове за аериране или ръцете си. Това действие има вероятност да увреди кореновата система, така че бъдете много внимателни. Ако се притеснявате от хора или домашни любимци, които стъпват върху почвата около вашите растения, помислете за засаждането им в повдигнати лехи или контейнери. Това ще премахне цялата причина за уплътняване на почвата с много малко усилия.

Болести по растението като възможна причина за жълти листа по доматите

Има редица заболявания, които могат да доведат до пожълтяване на листата на вашите домати. За всякакви гъбични заболявания, пренасяни от почвата, бъдете готови да премахнете напълно засегнатата почва, преди да засадите отново. Ако пропуснете тази стъпка, вашите домати ще продължат да бъдат измъчвани от едни и същи проблеми сезон след сезон.

Не забравяйте, че когато става въпрос за болести, превенцията е най-ефективното лечение. За правилна профилактика следвайте следните стъпки:

  • Поддържайте pH на почвата около 6,5. Това е идеално леко кисела почва. Това ще помогне за ограничаване на установяването на много гъбички.
  • Мулчирайте около вашите доматени растения. Това ще помогне за предотвратяване на обратно изпръскване на почвата.
  • Подрязвайте вашите доматени растения така, че да няма листа или клони, които да докосват почвата. Това ще помогне за предотвратяване на лесното пренасяне на болести, причинени от почвата.

Растения засегнати от мана – пожълтяване на листата на доматите

Ранната мана може да накара долните листа да станат тъмнокафяви и или да се появият жълти листа по доматите.

Ранната мана се причинява от гъбички в почвата, наречени Alternaria solani, така че ако мислите, че това е вашият проблем, ще трябва да смените замърсената почва преди следващото си засаждане. За щастие, болестта е лесна за разпознаване.

Бледожълти петна по доматите ще се появят на най-долните листа на вашето растение, превръщайки се в тъмнокафяво петно с жълти краища. Листата ма домата в крайна сметка ще станат 100% жълти и ще паднат. Тази болест по доматите се придвижва нагоре по растението от почвата.

Какво да правим?

Маната по доматите може да се избегне, ако бъде открита рано. Отстранете засегнатите листа и стъбла и ги изхвърлете (не компостирайте). Приложете органичен фунгицид, предназначен за лечение на болестта.

Септориоза (листен пригор) по листата

Това е гъбично заболяване, което се проявява под формата на пожълтяване на листата на доматите или жълти листа по доматите.

Септориозата по листата е друго гъбично заболяване, което изглежда малко като мана в първите дни. Причинява се от гъбата Septoria lycopersici и се среща най-често в райони с продължителни влажни периоди или като цяло влажно време.

По долните листа ще се появят кафяви петна и в крайна сметка ще се разпространят по стъблата. Когато се влоши, болестта причинява петна, които прерастват в големи кафяви зони по листата. Когато не бъдат проверени, листата ще станат напълно жълти, след това ще покафенеят, след това ще паднат и ще умрат.

Как да ги излекуваме?

Septoria Leaf Spot също може да не е толкова лоша прогноза, ако се открие рано. Подобно на мана, ще премахнете засегнатите листа и стъбла и ще ги изхвърлите. Отново, не компостирайте. Приложете органичен фунгицид, предназначен за лечение на болестта. Следвайте всички указания на фукгицида, докато проблемът бъде решен.

Вертилацийно / фузариозно увяхване и пожълтяване на листата

Fusarium Wilt е заболяване, което засяга корените на доматите, предотвратявайки потока на вода и хранителни вещества.

Причинено от Fusarium oxysporum, Fusarium Wilt е друго заболяване, което започва в почвата. Той заразява корените на доматеното растение, предотвратявайки транспортирането на вода и основни хранителни вещества до останалата част от растението.

Заболяването е много проблематично, но рядко убива гостоприемника. В допълнение към пожълтяването на листата ще забележите липса на процъфтяване, слаб растеж, обща вялост и лошо (ако има такова) производство на плодове.

Тъй като много градинари не могат лесно да идентифицират фузариозното увяхване, те продължават да се опитват да съживят растението без успех. За съжаление няма лек за това заболяване и жълти листа по доматите са само началото.

Какво да правим?

Ако срещнете фузариозно увяхване, няма какво да направите, за да спасите растението. Намалете загубите си и отстранете растението незабавно. Няма лечение и болестта може да се разпространи в други растения във вашата градина, ако не бъде проверена. Внимавайте да не позволите на вашите засегнати растения да докоснат други във вашата градина, докато ги премахвате. Не компостирайте.

Вертицилийно увяхване – жълти листа по доматите

Verticillium Wilt е гъбично заболяване, което причинява пожълтяване на листата с преход към кафяви петна.

Причинено от пренасяна от почвата гъба, наречена Verticillium alboatrum, Verticillium wilt най-често се наблюдава в по-хладните североизточни градини. Подобно на ранната мана и петната по листата на Septoria, жълтите петна започват да се появяват по долните листа и прогресират до кафяви петна и накъдрени мъртви листа.

Как да им помогнем?

Подобно на фузариозното увяхване, няма какво да направите за вертицилиозното увяхване. Намалете загубите си и отстранете растението незабавно. Няма лечение и болестта може да се разпространи в други растения във вашата градина, ако не бъде проверена. Не позволявайте на заразеното растение да докосва други и не компостирайте.

Вредители

Вредители, като листни въшки, белокрилки, трипси, рогови червеи и бълхи, също могат да причинят жълти листа по доматите
Те могат да причинят толкова много хаос в нашите градини, но за съжаление са нещо, с което градинарите трябва да се справят сезон след сезон. Доматените растения привличат множество вредители, чието угощение може да причини пожълтяване на доматените листа.

Листни въшки, рогови червеи, паякообразни акари, бълхи бръмбари и белокрилки могат да накарат листата на доматите да показват видими признаци на дистрес. Това най-често се причинява, защото вредителите се хранят със сока, съдържащ се в листата.

За разлика от пожълтяването на листата на доматите от заболяване, този тип пожълтяване ще бъде локализирано около зоната на заразата (вместо да започва от дъното на растението и да се движи нагоре като болест).

Какво да правите?

Както при повечето причини за пожълтяване на листата в тази статия, ключът към избягване на нашествие от вредители е превенцията. Създаването на среда на биоразнообразие ще насърчи хищни насекоми като калинки, дантелени крила, паразитни оси и паяци да се заселят във вашата градина. Те обичат да пируват с буболечките, които обичат да пируват с вашите домати! Поканете ги вътре и ги оставете да свършат тежката работа.

Придружаващото засаждане на вашите домати също може да бъде полезно във войната срещу вредителите. Растения като настурция, невен, босилек и див лук могат да помогнат за възпирането на някои вредители и „хващането“ на други. Листните въшки, например, ще събират и ще се хранят със зрели настурции, преди изобщо да забележат вашите млади доматени растения. Ако решите да опитате да засадите придружител тази година, уверете се, че сте засадили тези билки и цветя няколко седмици преди вашите домати. Те трябва да са достатъчно големи, за да направят достатъчна разлика.

Ръчното премахване на вредители е друг ефективен – но отнемащ време – начин за преодоляване на заразата. Вредители като листни въшки и белокрилки се събарят доста лесно от стъблата и долната страна на листата със силна струя вода. Паякообразните акари са достатъчно малки, за да можете просто да премахнете нападнатите листа, ако откриете проблема достатъчно рано. Ключът е да сте в градината си всеки ден, за да можете да забележите проблем, преди да се превърне в спешен случай.

Ако видите, че листата на вашия домат пожълтяват, моята препоръка е да не се паникьосвате. Както видяхте в тази статия, повечето причини са доста доброкачествени и лесно се коригират. Вече сте добре подготвени да идентифицирате проблема.

Ако сезона е към края си 🙂

Краят на сезона е друг естествен процес на пожълтяване на листата на доматите.
Не забравяйте, че листата съществуват, за да подпомогнат храненето на растението. След като плодовете са готови, работата е свършена.

Така че в края на лятото, когато видите цели клони от листа да пожълтяват или кафяви, знайте, че това е очаквана част от жизнения цикъл на доматеното растение. Просто отрежете тези мъртви листа или стъбла и оставете растението да изпрати цялата си останала енергия за узряване на последния плод.

Резюме

Съчетайте тази информация със собствените си навици за поливане и торене и използвайте процеса на елиминиране. Без значение какъв проблем смятате за отговорен, действайте бавно. Опитайте се да поправите ситуацията и да позволите на растението да реагира. Ако това не работи, можете да преминете към второто си предположение. Хубавото е, че по-сериозните неща – заразяването с болести и вредители – са много разпознаваеми.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име