НачалоНовини10 факта, които не...

10 факта, които не знаехте за акулите

Акулите предхождат динозаврите и тези невероятни хищници са използвали времето си на планетата, за да се адаптират перфектно към заобикалящата ги среда. Изследователят на д-р Дейвид Джейкъб разкрива няколко неща, които най-вероятно никога не сте знаели за тези невероятни същества.

Факти за акулите

1. Най-ранните акули датират отпреди около 450 милиона години, което означава, че са били милиони години преди динозаврите да се появят на Земята. Може би най-страховитият изчезнал предшественик на съвременните акули е бил мегалодонът. Древна версия на голямата бяла, дълга около 20 метра и тежка около 48 тона.

2. Има повече от 500 вида акули и само три (голямата бяла акула, бик акула и тигрова акула) са отговорни за повечето докладвани атаки срещу хора. Такива атаки са много редки. Всъщност за всеки човек, убит от акула, два милиона акули са били убити от хора, като една четвърт от видовете акули в света сега са изложени на риск от изчезване. Има 75 пъти по-голяма вероятност да бъдете убити от мълния, отколкото от акула.

3. Акулите имат до 30 000 зъба през живота си. Те никога не спират да произвеждат нови зъби и венците им работят като на конвейер: зъбите растат отзад и се придвижват напред, когато е необходимо, така че ако зъб се счупи на предния ред, винаги има ред отзад, който да го замени.

4. Морето не е единственото място, където могат да се намерят акули, тъй като няколко вида имат способността да се впускат в сладководни системи. В Бахамските острови, Южна Африка и Австралия акулите бикове пътуват нагоре и надолу по реките. Отнема им много енергия, за да се движат между солена и сладка вода, но това, че могат да го направят, отваря открива нова плячка за тях. Междувременно еполетната акула, която се среща около кораловите рифове в Нова Гвинея и Австралия, може да напусне морето, като се изкачи от водата по време на отлив и да „ходи“ между приливните басейни, за да лови заседнала плячка.

5. Край бреговете на Обединеното кралство има много повече акули, отколкото хората си мислят, включително по-големи видове като сини акули и гигантски акули. Най-често се забелязват около югозападното крайбрежие на Англия, на север от Ирландия и Шотландия. Акулите се срещат във всички големи световни океани, дори в Арктика, където живее гренландската акула. Смята се, че тази старата акула е живяла до 400 години, което я прави най-дълго живеещото гръбначно животно, известно на науката.

6. Акулите могат да възприемат някои много уникални и хитри начини за ловуване. Акулите вършачки имат невероятно дълга горна опашна (опашна) перка, която използват като камшик, за да зашеметят и убият плячката си. Ангелските акули, от друга страна, са хищници от засада. Те се заравят в пясък и чакат плячката да премине през главите им, след което се нахвърлят с голямата си уста. Известно е също, че големите бели акули използват ъгъла на слънцето, за да скрият подхода си, когато ловуват тюлени.

7. Някои акули са еволюирали по начин, който означава, че трябва да продължат да плуват, за да дишат – голямата бяла акула е точно такъв пример. Не се знае как това им влияе на съня, но има скорошни кадри, показващи женска голяма бяла акула, която  минимизира възможно най-много от телесните си функции, докато се движи. Може да е подобна система на делфините, тъй като те могат да изключат едната страна на мозъка, така че другата половина да ги регулира. Все още никой не знае със сигурност дали акулите са способни на това.

8. Малки ампули в края на муцуната на акулата са пълни с гел, който е много чувствителен към електрическите сигнали във водата. Това сетиво, което долавя електрически импулси представлява едно от трите основни сетива на акулата. Те използват тези три сетива по различно време за да се доближат първоначално до плячката, те използват миризмата, след това електрическият сигнал се използва за по-фино ловуване, като зрението се активира само в последния момент.

9. Може да има огромни различия в размера на различните видове акули. Най-голямата жива акула днес е китовата акула, голяма, която може да нарасне до 12 метра дължина и да тежи до 4,5 тона. В другия край на спектъра е акулата-джудже, която може да се побере в дланта ви. Тези любопитни риби се срещат в много дълбоки води, така че малко хора са ги виждали.

10. Известно е, че някои видове акули се възпроизвеждат чрез девствено раждане – процес, известен като партеногенеза. Това наскоро беше наблюдавано при критично застрашената дребнозъба риба трион. Това се случва, когато женските се оплождат с материал, който се отделя от яйцеклетка, докато се разделя, но след това се слива обратно с яйцеклетката. Известно е също, че някои акули ядат своите братя и сестри в утробата. Най-бързо растящите ембриони ще пируват с жълтъчните торбички и ембрионите на своите по-слабо развити братя и сестри.

предишна статия
следваща статия
Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...