НачалоРецепти3 рецепти за сушени...

3 рецепти за сушени чушки и как се правят сухи чушки по 5 начина

3 рецепти за сушени чушки и как да изсушите чушките по 5 начина – на фурна, слънце и оше три. Независимо дали сте намерили готови сухи чушки на страхотна цена на местния пазар или сте събрали прилична реколта от този зеленчук, можете да превърнете това богатство в подходяща зимнина, като ще добавите много вкус към вашите ястия. Представяме ви 3 рецепти за вкусни ястия от сушени чушки и още 5 начина за това как как да направите сухи чушки в домашни условия.

Как се правят сушени чушки по 5 начина

Има най-различни варианти за изсушаване на чушки, но най-разпространените и удобни методи са три. На фурна, на слънце и с дехидрататор за храни (сушилня за плодов и зеленчуци).

Рецепти за приготвяне на сушени чушки има безброй, но тук ще ви предложим само 3 популярни варианта за ястия с тези сушени зеленчуци.

1. Сухи чушки на фурна

  1. Измийте и подсушете чушките. Изрежете всички лоши места или там където са наранени.
  2. Поставете фурната на най-ниската температура, обикновено между 55° и 75°.
  3. Нарежете чушките наполовина, за да ускорите времето за сушене. Можете да премахнете семената или да ги оставите вътре по ваше желание.
  4. Наредете чушките върху решетка за да подобрите циркулацията на въздуха около тях. Оставете вратата на фурната леко отворена. Това също ще увеличи въздушния поток.
  5. На целите чушки може да им трябва от 8 до 10 часа, в зависимост от температурата и размера им.
  6. Проверявайте от време на време процеса на сушене на чушките.
  7. Чушките ще бъдат напълно сухи, когато се напукат когато ги натиснете.
  8. След като вашите сухи чушки са напълно готови, ги оставете да изстинат и след това ги зазимете в подходящ съд или ги нанижете на връв, като ги оставите на сухо място.

2. Как се правят сушени чушки с дехидратор (сушилня)

  1. Измийте и подсушете чушките. Изрежете всички лоши участъци от тях или петна.
  2. Нарежете чушките наполовина, за да ускорите времето за сушене. Можете да премахнете семената или да ги оставите вътре, както желаете.
  3. Поставете ги върху стелажите на дехидратора и ги заредете в сушилнята.
  4. Задайте време и температура от 55°.
  5. Времето за сушене на чушките трябва да бъде 8-15 часа, в зависимост от размера на чушките и дали ги сушите нарязани. На целите чушки може да им трябва до 36 часа, в зависимост от размера.
  6. Чушките са напълно сухи, когато се напукат при опит да ги огънете.
  7. След като чушките са напълно изсъхнали, оставете ги да изстинат и след това ги поставете в буркан или в найлонов плик.

3. Сухи чушки на слънце

Сушенето на чушки на слънце е възможно, ако ще го правите на слънчево и сухо място, но ги предпазете в случай на дъжд или роса през нощта. Този метод може да отнеме една седмица за да изсъхнат напълно, но при условие че са налице наистина сух климат и подходящи температури.

Сухи чушки на слънце
Сухшене на чушки на слънце / CC0 Public Domain

Ако времето е по-влажно, може да се наложи да сушите чушките на сухо и защитено място, за по-дълго време.

  1. Подгответе чушките за сушене както по-горе, но не ги разрязвайте.
  2. С игла и здрав конец пронижете чушката и издърпайте конеца. Правете това докато получите подходящ размер „огърлица“.
  3. Окачете чушките на слънчево и проветриво място.
  4. Може да им отнеме около 3-6 седмици, за да се изсушат напълно и да получите прекарсни сухи чушки в естествени условия.

Виж още: Рецепти за сушени домати – как да изсушите сами доматите

4. Сушене на чушки в еър фрайър

Може да направите сушени чушки и във вашия еър фрайър, ако имате такъв. Настройте топлината на най-ниската температура, по възможност по-малко от 120°.

  1. Поставете чушките в кошницата на еър фрайъра и печете на интервали от 5-10 минути.
  2. В зависимост от размера на чушките и настройката на температура на вашата марка еър фрайър, може да им отнеме 20-40 минути, за да се дехидратират напълно.
  3. Проверявайте ги от време на време. Ако чушките не са напълно сухи след 40 минути, дехидратирайте за още няколко инервала от 5 минути, докато изсъхнат напълно.
  4. Отново, чушките ще са напълно сухи, когато се напукат при натиск.
  5. След като вашите сухи чушки са готови ги оставете да изстинат и след това ги зазимете по подходящ начин.

5. Начин за сушени чушки на грил

Този метод е възможен само на външна скара на дървени въглища или на газ.

Начин за сушени чушки на грил
Начин за сушенe na чушки на грил / stock.adobe.com
  1. Измийте, подсушете и и изрежете лошите места на чушките.
  2. Подгответе скарата (грила) само от едната страна на много ниска температура.
  3. Разстелете чушките директно върху решетката на скарата, но от противоположната страна. Иначе рискувате да направите печени чушки 🙂
  4. Наредете чушките цели, или ги нарежете наполовина, за да ускорите времето за сушене. Можете да премахнете семената или пък не, по- ваш избор.
  5. Сушете от 6 до 10 часа в зависимост от  размера на чушките и това дали са разпополовинки или цели. Времето зависи и от това, колко силна е вашата скара.
  6. Вашите сушени чушки ще са готови, ако не напукват при натискане.
  7. След като вашите сухи чушки са напълно готови и изстинали ги зазимете по ваш избор и метод.

Виж още: Сушени смокини по 3 начина – фурна, слънце и … ползи от плода

Рецепти за сухи чушки – 3 варианта

Ще ви представим три рецепти за ястия със изсушени чушки.

Рецепта 1: Сухи чушки с боб

Рецепти за сухи чушки
stock.adobe.com

Продукти:

  • 300 грама сухи чушки;
  • 200 грама боб (предварително накиснат за около 8 часа);
  • 1 голям глава лук, нарязана на ситно;
  • 2 скилидки чесън, пресовани;
  • 2 с.л. зехтин;
  • 1 с.л. доматено пюре;
  • 1 с.л. червен пипер;
  • 1 с.л. нарязан пресен магданоз;
  • Сол на вкус;
  • Пипер на вкус;
  • Вода.

Начин на приготвяне изсушени чушлета с боб:

  1. Сушените чушки се поставят в голяма купа и се заливат с вода за около 2 часа, за да се омекнат.
  2. Накиснатият боб се вари в подсолена вода до омекване, след което се отцежда.
    В тиган се загрява зехтинът и се задушава нарязаният лук до омекване.
  3. Към лука се добавят чесънът, доматеното пюре, червеният пипер и бобът. Оставя се да се задуши още 5 минути.
  4. Сушените чушки се изцеждат от водата и се напълват с подготвения бобов пълнеж.
    Напълнените чушки се нареждат плътно на редове в дълбока тава.
  5. Подправят се със сол и пипер и се заливат с вода до покриване на чушките.
  6. Покриват се с фолио и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути, докато чушките омекнат напълно и станат сочни.

Рецепта 2: Пълнени сушени чушки с булгур и гъби

Рецепти за сушени чушки с гъби и булгур
stock.adobe.com

Необходими продукти:

  • 6 сушени чушки;
  • 1 чаша булгур;
  • 200 грама гъби (предпочитано бутончета);
  • 1 голям лук, нарязан на ситно;
  • 2 скилидки чесън, пресовани;
  • 2 с.л. зехтин;
  • 1 с.л. нарязан пресен магданоз;
  • 1 с.л. нарязан пресен копър;
  • Сол на вкус;
  • Пипер на вкус;
  • Вода.

Ето как се правят сушени чушки с булгур и боб:

  1. Сушените чушки се накисват във вода за около 2 часа, за да се омекнат.
  2. Булгурът се поставя в купа и се залива с вряща вода. Покрива се и се оставя за 15-20 минути, докато попие водата и омекне.
  3. В подходящ тиган се загрява зехтинът / олиото и се задушава лука до омекване.
  4. Към лука се добавят нарязаните гъби и се задушават до омекване и изпаряване на течността.
  5. Прибавя се чесънът, копърът, магданозът, солта и пиперът, и се бърка добре.
  6. Сушените чушки се изцеждат от водата и се напълват с подготвения булгур с гъби.
  7. Напълнените чушки се нареждат в тава, подлива се с малко вода и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути или докато станат меки и златисти.

Рецепта 3: Пълнени сухи чушки с ориз

Рецепти за сухи чушки
stock.adobe.com

Необходими съставки:

  • 6 сухи чушки;
  • 1 чаша бял ориз;
  • 1 голям лук, нарязан на ситно;
  • 2 скилидки чесън, пресовани;
  • 2 с.л. зехтин;
  • 2 с.л. доматено пюре;
  • 1 с.л. червен пипер;
  • 1 с.л. сушен магданоз;
  • Сол на вкус;
  • Пипер на вкус;
  • Вода.

Ето как се правят сухи пълнени чушки с ориз:

  1. Сушените чушки трябва да омекнат, като се накиснат във вода за около 1-2 часа.
  2. Оризът се сварява в подсолена вода до омекване, след което се отцежда.
  3. В голяма тиган се загрява олиото и се задушавате лукът до омекване.
  4. Към лука се добавят чесънът, доматеното пюре, червеният пипер и сушеният магданоз. Бъркат се добре.
  5. Сушените чушки се изцеждат от водата и се напълват с подготвената плънка.
  6. Напълнените чушки се нареждат в тава, подлива се с малко вода и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути или докато станат меки и златисти.

Приятно готвене и добър апетит!

Виж още: Сушени портокали за хапване и декорация (чипс, корички, резени)

 

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

предишна статия
следваща статия
Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

10 бабини рецепти за подсичане

Ето няколко бабини рецепти за подсичане с народни и натурални средства за лечение в домашни условия, които може да ви помогнат с неприятния проблем. Подсичането,...