3 рецепти за сушени чушки и как да изсушите чушките по 5 начина – на фурна, слънце и оше три. Независимо дали сте намерили готови сухи чушки на страхотна цена на местния пазар или сте събрали прилична реколта от този зеленчук, можете да превърнете това богатство в подходяща зимнина, като ще добавите много вкус към вашите ястия. Представяме ви 3 рецепти за вкусни ястия от сушени чушки и още 5 начина за това как как да направите сухи чушки в домашни условия.
Как се правят сушени чушки по 5 начина
Има най-различни варианти за изсушаване на чушки, но най-разпространените и удобни методи са три. На фурна, на слънце и с дехидрататор за храни (сушилня за плодов и зеленчуци).
Рецепти за приготвяне на сушени чушки има безброй, но тук ще ви предложим само 3 популярни варианта за ястия с тези сушени зеленчуци.
1. Сухи чушки на фурна
- Измийте и подсушете чушките. Изрежете всички лоши места или там където са наранени.
- Поставете фурната на най-ниската температура, обикновено между 55° и 75°.
- Нарежете чушките наполовина, за да ускорите времето за сушене. Можете да премахнете семената или да ги оставите вътре по ваше желание.
- Наредете чушките върху решетка за да подобрите циркулацията на въздуха около тях. Оставете вратата на фурната леко отворена. Това също ще увеличи въздушния поток.
- На целите чушки може да им трябва от 8 до 10 часа, в зависимост от температурата и размера им.
- Проверявайте от време на време процеса на сушене на чушките.
- Чушките ще бъдат напълно сухи, когато се напукат когато ги натиснете.
- След като вашите сухи чушки са напълно готови, ги оставете да изстинат и след това ги зазимете в подходящ съд или ги нанижете на връв, като ги оставите на сухо място.
2. Как се правят сушени чушки с дехидратор (сушилня)
- Измийте и подсушете чушките. Изрежете всички лоши участъци от тях или петна.
- Нарежете чушките наполовина, за да ускорите времето за сушене. Можете да премахнете семената или да ги оставите вътре, както желаете.
- Поставете ги върху стелажите на дехидратора и ги заредете в сушилнята.
- Задайте време и температура от 55°.
- Времето за сушене на чушките трябва да бъде 8-15 часа, в зависимост от размера на чушките и дали ги сушите нарязани. На целите чушки може да им трябва до 36 часа, в зависимост от размера.
- Чушките са напълно сухи, когато се напукат при опит да ги огънете.
- След като чушките са напълно изсъхнали, оставете ги да изстинат и след това ги поставете в буркан или в найлонов плик.
3. Сухи чушки на слънце
Сушенето на чушки на слънце е възможно, ако ще го правите на слънчево и сухо място, но ги предпазете в случай на дъжд или роса през нощта. Този метод може да отнеме една седмица за да изсъхнат напълно, но при условие че са налице наистина сух климат и подходящи температури.
Ако времето е по-влажно, може да се наложи да сушите чушките на сухо и защитено място, за по-дълго време.
- Подгответе чушките за сушене както по-горе, но не ги разрязвайте.
- С игла и здрав конец пронижете чушката и издърпайте конеца. Правете това докато получите подходящ размер „огърлица“.
- Окачете чушките на слънчево и проветриво място.
- Може да им отнеме около 3-6 седмици, за да се изсушат напълно и да получите прекарсни сухи чушки в естествени условия.
Виж още: Рецепти за сушени домати – как да изсушите сами доматите
4. Сушене на чушки в еър фрайър
Може да направите сушени чушки и във вашия еър фрайър, ако имате такъв. Настройте топлината на най-ниската температура, по възможност по-малко от 120°.
- Поставете чушките в кошницата на еър фрайъра и печете на интервали от 5-10 минути.
- В зависимост от размера на чушките и настройката на температура на вашата марка еър фрайър, може да им отнеме 20-40 минути, за да се дехидратират напълно.
- Проверявайте ги от време на време. Ако чушките не са напълно сухи след 40 минути, дехидратирайте за още няколко инервала от 5 минути, докато изсъхнат напълно.
- Отново, чушките ще са напълно сухи, когато се напукат при натиск.
- След като вашите сухи чушки са готови ги оставете да изстинат и след това ги зазимете по подходящ начин.
5. Начин за сушени чушки на грил
Този метод е възможен само на външна скара на дървени въглища или на газ.
- Измийте, подсушете и и изрежете лошите места на чушките.
- Подгответе скарата (грила) само от едната страна на много ниска температура.
- Разстелете чушките директно върху решетката на скарата, но от противоположната страна. Иначе рискувате да направите печени чушки 🙂
- Наредете чушките цели, или ги нарежете наполовина, за да ускорите времето за сушене. Можете да премахнете семената или пък не, по- ваш избор.
- Сушете от 6 до 10 часа в зависимост от размера на чушките и това дали са разпополовинки или цели. Времето зависи и от това, колко силна е вашата скара.
- Вашите сушени чушки ще са готови, ако не напукват при натискане.
- След като вашите сухи чушки са напълно готови и изстинали ги зазимете по ваш избор и метод.
Виж още: Сушени смокини по 3 начина – фурна, слънце и … ползи от плода
Рецепти за сухи чушки – 3 варианта
Ще ви представим три рецепти за ястия със изсушени чушки.
Рецепта 1: Сухи чушки с боб
Продукти:
- 300 грама сухи чушки;
- 200 грама боб (предварително накиснат за около 8 часа);
- 1 голям глава лук, нарязана на ситно;
- 2 скилидки чесън, пресовани;
- 2 с.л. зехтин;
- 1 с.л. доматено пюре;
- 1 с.л. червен пипер;
- 1 с.л. нарязан пресен магданоз;
- Сол на вкус;
- Пипер на вкус;
- Вода.
Начин на приготвяне изсушени чушлета с боб:
- Сушените чушки се поставят в голяма купа и се заливат с вода за около 2 часа, за да се омекнат.
- Накиснатият боб се вари в подсолена вода до омекване, след което се отцежда.
В тиган се загрява зехтинът и се задушава нарязаният лук до омекване. - Към лука се добавят чесънът, доматеното пюре, червеният пипер и бобът. Оставя се да се задуши още 5 минути.
- Сушените чушки се изцеждат от водата и се напълват с подготвения бобов пълнеж.
Напълнените чушки се нареждат плътно на редове в дълбока тава. - Подправят се със сол и пипер и се заливат с вода до покриване на чушките.
- Покриват се с фолио и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути, докато чушките омекнат напълно и станат сочни.
Рецепта 2: Пълнени сушени чушки с булгур и гъби
Необходими продукти:
- 6 сушени чушки;
- 1 чаша булгур;
- 200 грама гъби (предпочитано бутончета);
- 1 голям лук, нарязан на ситно;
- 2 скилидки чесън, пресовани;
- 2 с.л. зехтин;
- 1 с.л. нарязан пресен магданоз;
- 1 с.л. нарязан пресен копър;
- Сол на вкус;
- Пипер на вкус;
- Вода.
Ето как се правят сушени чушки с булгур и боб:
- Сушените чушки се накисват във вода за около 2 часа, за да се омекнат.
- Булгурът се поставя в купа и се залива с вряща вода. Покрива се и се оставя за 15-20 минути, докато попие водата и омекне.
- В подходящ тиган се загрява зехтинът / олиото и се задушава лука до омекване.
- Към лука се добавят нарязаните гъби и се задушават до омекване и изпаряване на течността.
- Прибавя се чесънът, копърът, магданозът, солта и пиперът, и се бърка добре.
- Сушените чушки се изцеждат от водата и се напълват с подготвения булгур с гъби.
- Напълнените чушки се нареждат в тава, подлива се с малко вода и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути или докато станат меки и златисти.
Рецепта 3: Пълнени сухи чушки с ориз
Необходими съставки:
- 6 сухи чушки;
- 1 чаша бял ориз;
- 1 голям лук, нарязан на ситно;
- 2 скилидки чесън, пресовани;
- 2 с.л. зехтин;
- 2 с.л. доматено пюре;
- 1 с.л. червен пипер;
- 1 с.л. сушен магданоз;
- Сол на вкус;
- Пипер на вкус;
- Вода.
Ето как се правят сухи пълнени чушки с ориз:
- Сушените чушки трябва да омекнат, като се накиснат във вода за около 1-2 часа.
- Оризът се сварява в подсолена вода до омекване, след което се отцежда.
- В голяма тиган се загрява олиото и се задушавате лукът до омекване.
- Към лука се добавят чесънът, доматеното пюре, червеният пипер и сушеният магданоз. Бъркат се добре.
- Сушените чушки се изцеждат от водата и се напълват с подготвената плънка.
- Напълнените чушки се нареждат в тава, подлива се с малко вода и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути или докато станат меки и златисти.
Приятно готвене и добър апетит!
Виж още: Сушени портокали за хапване и декорация (чипс, корички, резени)