четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоЛайфстайл30 удивителни и интересни...

30 удивителни и интересни факта за Исак Нютон

Исак Нютон се смята за един от най-важните учени в историята. Дори Алберт Айнщайн е казал, че Исак Нютон е най-умният човек, живял някога. През живота си Нютон развива теорията на гравитацията, законите на движението (които стават основа за физиката ), нов тип математика, наречена смятане, и прави пробиви в областта на оптиката, като рефлекторния телескоп. Прочетете 30 удивителни факт за този невероятен учен.

Любопитни факти за Исак Нютон

 1. Исак Нютон е смятан за един от най-влиятелните учени на всички времена.
 2. Той бил истински ренесансов човек с постижения в няколко области, включително астрономия, физика и математика. Нютон ни даде нови теории за гравитацията, движението на планетите и оптиката.
 3. Неговата книга, Principia Mathematica, все още е едно от най-важните и уместни научни произведения в историята, дори след повече от 300 години.
 4. Той формулира своите Три закона на движението, които са извлечени от законите на Йохан Кеплер за движението на планетите и собственото му математическо описание на гравитацията, което е положило основите на съвременната физика.
 5. Трите закона на движение са: Първо, неподвижно тяло ще остане неподвижно, освен ако към него не бъде приложена външна сила. Второ, силата е равна на масата, умножена по ускорението, а промяната в движението е пропорционална на приложената сила и трето, за всяко действие има равна и противоположна реакция.
 6. Тези открития представляват огромен скок напред за областите на математиката, физиката и астрономията, позволявайки изчисления, които моделират поведението на Вселената по-точно от всякога.
 7. Исак Нютон е роден преждевременно на 25 декември 1642 г. Великият Галилей умира същата година.
 8. Името на бащата на сър Исак Нютон също е било Исак Нютон!
 9. Исак Нютон всъщност е роден в семейство на беден фермер. Тъй като му липсвали фермерски умения, чичо му убедил майка му Хана да му позволи да се присъедини към колежа Тринити в Кеймбридж след втория й брак, който подобри финансовото й състояние.
 10. Исак Нютон завършва бакалавърската си степен в Тринити Колидж на Кеймбриджкия университет през 1665 г., но веднага след това епидемия от бубонна чума води до затварянето на университета. През първите седем месеца от епидемията около 100 000 жители на Лондон починали.
 11. Именно през тези две години прекъсване на редовните проучвания Нютон работи върху развитието на своите теории за смятането, оптиката и закона за гравитацията.
 12. Той е обявен за Лукасов професор по математика в Кеймбридж през 1669 г., поемайки поста от своя наставник Айзък Бароу.
 13. Исак Нютон всъщност никога не се е женил.
 14. Исак Нютон много обичаше алхимията, която е псевдонаука, която се занимава с изучаването на превръщането на олово и други неблагородни метали в злато. Той всъщност е написал 169 статии за него, нито една от които никога не е била публикувана, тъй като приживе правенето на злато и сребро се е смятало за престъпление.
 15. Исак Нютон всъщност прекарва повече от половината си живот в търсене на скрити значения в Библията, вместо да работи върху науката.
 16. Исак Нютон стигнал до степен, че да научи иврит само защото искал да разбере напълно Библията.
 17. Сред предсказанията на Нютон от изучаването на библията било това, че евреите ще си върнат Израел и това се оказа абсолютно вярно!
 18. Историята с „ябълковото дърво“ никога не се е случила. Противно на общоприетото схващане, че ябълка е паднала на главата му, което го накарало да постулира теорията за универсалната гравитация, той всъщност я видял да пада и имал идея, че невидимата сила, която кара ябълките да падат, също е отговорна за движенията на Луната.
 19. Учудващо е, че потомците на оригиналното ябълково дърво все още могат да бъдат намерени в Кеймбридж.
 20. Парче от оригиналното ябълково дърво било дадено на НАСА.
 21. Колкото и да е странно, въпреки че бил много религиозен човек, той никога не вярвал в призраци, духове, дявола и Сатана. Той продължил да пише цяла теза, която се аргументира срещу доктрината за Светата Троица, че Църквата я пази в тайна. Тезата е публикувана 37 години след смъртта му.
 22. Исак Нютон всъщност е бил потаен в своите открития. Той пази много от тези научни и математически трудове в тайна. Неговата работа по оптиката, в която открива, че бялата светлина е съставена от спектър от цветове, е завършена през 1669 г., но той представя откритията си едва през 1672 г.
 23. Поради потайния му характер, някои от му работите му стигнали до сериозни спорове. Той всъщност изобретил методите на смятането преди Готфрид Лайбниц, немски математик, но не го публикувал. Днес заслугата за изобретяването на смятането се споделя от Нютон и Лайбниц.
 24. Исак Нютон през 1689 г. става член на парламента, но не се интересува от политика. Учудващо, той говори само веднъж по време на едногодишния си мандат, като помолил прозорецът да бъде затворен.
 25. Исак Нютон имал върл съперник в лицето на Робърт Хук, който сам по себе си бил завършен и уважаван учен. Хук твърди, че Нютон е откраднал работата му по гравитацията.
 26. Едмънд Халей (известен с Халеевата комета) бил негов приятел и той платил за публикуването на Принципите на математиката на Нютон.
 27. Исак Нютон преживя два нервни срива. Единият е през 1678 г., а другият е през 1693 г. Възможната причина изглежда е химическо отравяне в резултат на неговите алхимични практики. Именно след този втори срив научните му изследвания приключили.
 28. Един от зъбите на Нютон е продаден през 1816 г. на търг за около 3600 долара, което днес е около 35 000 долара, което го прави най-скъпия зъб в света.
 29. Той работи като майстор на Кралския монетен двор през 1696 г. и тази позиция заема до смъртта си. Той лично е преследвал фалшификаторите. По това време фалшификацията се смятала за държавна измяна и се наказвала със смърт. Той бил отговорен за преместването на валутата от сребърен към златен стандарт.
 30. Исак Нютон бил известен и богат човек по време на смъртта си през 1727 г. и бил изпратен от краля. Тялото му лежи в Уестминстърското абатство, положено като на крал.
Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...