НачалоЗдраве5 бабини рецепти за...

5 бабини рецепти за себореен дерматит

Бабини рецепти за себореен дерматит – естествените домашни средства могат да помогнат на човек да се справи със симптомите на себореен дерматит. Примерите включват рибено масло, алое вера, пробиотици, масло от чаено дърво и други, които ще изложим малко по-долу, но какво точно е себореен дерматит.

Лечението на себореен дерматит не винаги е необходимо, тъй като симптомите могат да изчезнат естествено. Но за повечето хора себорейния дерматит е болестно състояние през целия им живот, което може да се обостря, или да затихне. Правилната грижа за кожата може да помогне за предотвратяване на симптомите.

Какво е себореен дерматит

Себорейният дерматит се причинява от автоимунен отговор или алергия и не е заразен. Той също така не е лечим, но може да се контролира с лечение.

Какво е себореен дерматит може да причини обрив, който е червеникав на цвят, подут, мазен и има бяла или жълтеникава коричка.

Има два вида себореен дерматит:

Себореен дерматит при бебета, който може да се появи в ранна детска възраст, особено под формата на петна, които засягат главата. Той причинява люспести петна по скалпа на бебето, които може да са мазни или с кора. Този дерматит обикновено не е опасен и може да изчезне без лечение в рамките на няколко месеца. Някои бебета могат да получат себореен дерматит в областта на пелените, което обикновено се бърка с обрив от пелени.

бабини рецепти за себореен дерматит

Себореен дерматит при възрастни е състояние, което идва и изчезва през целия живот на човека. Времето и стресът са склонни да предизвикват пристъпи. Лечението може да намали пристъпите и да донесе известно облекчение на симптомите.

Бабини рецепти за себореен дерматит от натурални средства

При себореен дерматит някои фактори могат да засилят чувствителността на кожата. Когато става дума за естествени решения, няма универсален вариант. Ето някои естествени лекарства, които могат да помогнат за задържане на симптомите на себореен дерматит или за лечение при обостряния:

 • при себореен дерматит по тялото, особено по лицето, е разумно да поддържате засегнатите области чисти, като измивате със сапун и вода всеки ден.
 • получаването на много слънчева светлина също може да спре растежа на дрожди, които възпаляват кожата, по време на обостряне на SD.
 • при симптоми в областта на скалпа, възрастните могат да използват шампоани за пърхот без рецепта, които съдържат въглищен катран, салицилова киселина, селенов сулфид или цинков пиритион.

Рибено масло

Рибеното масло, което е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, е известно със своите противовъзпалителни качества. Проучванията показват, че приемането на добавки с рибено масло води до намаляване на кожните симптоми на различни възпалителни кожни състояния.

Рибеното масло е безопасно, при условие че се приема според указанията. Кърмещите майки трябва да знаят, че приемането на рибено масло повишава нивото на омега-3 мастни киселини в кърмата. Чрябва да говорите с лекар, преди да даде добавки на бебе под 1 година с омега-3 мастни киселини.

Алое вера – бабини рецепти за себореен дерматит

Алое вера също има противовъзпалителни свойства и изследванията показват, че е ефективно при лечение на СД. Добавките от алое вера могат да помогнат за потискане на пристъпите и да намалят тежестта им.

Не давайте добавки с алое вера на деца под 10-годишна възраст, без първо да обсъдите безопасността и дозировката с лекар.

Алое вера се използва и за лечение на запек, така че добавките могат да имат странични ефекти, включително:

 • коремни спазми;
 • обезцветяване на урината.
 • диария;
 • запек.

Локалното използване на алое вера също може да помогне за справяне със зачервяването и сърбежа по време на пристъпи на СД. Преди да използвате локално алое вера, проверете за алергии, като нанесете малко количество върху здрава кожа с размер на стотинка. Ако няма реакция в рамките на 12-24 часа, локалната употреба трябва да е безопасна.

Имайте предвид, че алергичните реакции могат да се развият с течение на времето. Прекратете употребата на локално алое вера, ако се появят признаци на алергия.

Страничните ефекти на локалното алое вера могат да включват:

 • парене;
 • зачервяване
 • евентуална алергична реакция при хора с чувствителна кожа;

Пробиотици

Пробиотиците могат да засилят имунната система и да намалят възпалителните реакции в тялото. Въпреки че изследванията за ефектите на пробиотиците върху броя на обострянията на СД са ограничени, пробиотиците все още насърчават по-здрави имунни реакции, така че може да си струва да ги опитате.

Не давайте на деца под 1 година продукти с пробиотици, като кисело мляко или орални добавки, тъй като ефектите при много малки деца не са проучени.

Масло от чаено дърво – бабини рецепти за себореен дерматит

Маслото от чаено дърво отдавна е изследвано като средство за лечение на много кожни заболявания. Има антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни качества.

Локалното използване на масло от чаено дърво е безопасно, но трябва да се разрежда с носещо масло, като кокосово или зехтин. Смесете 3-5 капки масло от чаено дърво в 1 унция базово масло преди нанасяне. Това може да помогне за намаляване на сърбежа и да насърчи заздравяването на люспести кожни петна

Други етерични масла

Различни разредени етерични масла могат да се прилагат локално върху кожата, за да помогнат за облекчаване на симптомите на себореен дерматит.

Маслото от вечерна иглика и маслото от семена на касис също съдържат свойства, които могат да помогнат за лечение на симптоми на СД. Те могат да помогнат за намаляване на сърбежа и зачервяването. Тези масла трябва да се разреждат с основно масло преди нанасяне.

Употребата на етерични масла при малки деца, бебета, бременни жени и кърмещи майки не е проучена задълбочено. Трябва да използвате етерични масла върху бебета само с повишено внимание и след консултация с лекар.

Етеричните масла не трябва да се поглъщат и трябва да се използват само локално или от дифузер.

Причини и рискови фактори за себореен дерматит

Това състояние е разпространено в 1 до 3 % от световното населението, според доклад на медицинското списание American Family Physician.

Причините за себореен дерматит са неизвестни, но много хора със заболяването са склонни да имат прекомерно количество гъбички (дрожди) в кожата си в засегнатите области. Наличието на определени медицински състояния може да повиши риска от себореен дерматит. Други състояния, които могат да изложат някого на риск от себореен дерматит са:

 • хронично акне;
 • псориазис;
 • розацея;
 • алкохолизъм или прекомерна употреба на алкохол;
 • депресия;
 • хранителни разстройства;
 • псориазис;
 • розацея.

Това бяха пет 5 бабини рецепти за себореен дерматит, към които може да прибегнете след консултация с кожен лекар, преди да приложите каквито и да е било медикаменти. Не забравяйте че натуралните средства от природата са едни от най-безопасните илачи, употребени с мярка и по предназначение, след преценка за тяхната поносимост.

Виж още: Бабини рецепти за болки в колената

Бабини рецепти за киселини в стомаха

снимки: stock.adobe.com

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име