НачалоЗдраве5 мита и погрешни...

5 мита и погрешни схващания за рак на гърдата

Това, което знаем за рака на гърдата, продължава да се променя, тъй като новите изследвания дават повече представа за това как се развива и как може да се лекува. Все още обаче има много погрешни схващания рак на гърдата, които могат да доведат до ненужно забавяне на правилното превантивно и лечебно лечение. Какви са тези ежедневни митове и погрешни схващания за рака на гърдата?

Често срещани митове за рак на гърдата

От дезодоранти до мобилни телефони и сутиени, има много дезинформация за за това, което може да причини рак на гърдата, и таз информация  се върти из интернет пространството дълго време. Клиничните изследвания обаче не показват окончателни връзки между тези фактори на околната среда и начина на живот и развитието на рак на гърдата.

Изследователите продължават да преценяват дали други фактори, като тютюнопушене и определени химикали в храните, са свързани с болестта. Добрата новина е, че проучванията разкриват и неща, които можете да направите, за да намалите риска от рак на гърдата, като например да спортувате редовно и да се храните здравословно.

Дезодорантите могат да причинят рак на гърдата

Въпреки че има много слухове за връзката между рака на гърдата и употребата на дезодоранти, няма научна основа за нито един от тях. Също така се твърди, че алуминият в антиперспирантите може да доведе до рак на гърдата, но няма доказателства, които да оправдаят тези твърдения.

Истината е, че тъй като алуминият може да попречи на показанията на рентгеновите лъчи по време на мамография, жените са помолени да не използват дезодорант или антиперспирант преди процедурата за изследване.

Ракът на гърдата не засяга мъжете

Въпреки че може да звучи изненадващо за някои хора, ракът на гърдата може да се появи и при мъжете. Обикновено се открива като твърда бучка под зърното и ареолата. За съжаление, в някои случаи мъжете не забелязват бучките и чакат да посетят своя лекар едва след като бучките станат големи. Това забавяне на лечението води до по-висока смъртност при мъжете. Ракът на гърдата при мъжете представлява 1% от всички случаи на рак на гърдата.

Ракът на гърдата винаги се проявява под формата на бучка.

Въпреки че бучката може да е показател за рак на гърдата, също така е важно да внимавате за други необичайни симптоми, които могат да сигнализират за рак на гърдата. Прибирането на зърното е ключов симптом, за който трябва да внимавате. Мамографията е ефективна при откриване на рак на гърдата, който няма явни симптоми.

Бучка в гърдите ви означава, че имате рак на гърдата

Не всички бучки, открити в гърдата, са ракови или злокачествени. В много случаи бучката е доброкачествена, което означава, че не е ракова. Често бучката е киста или фиброаденом, т.е. нераков анормален растеж. Всъщност 9 от 10 бучки в гърдите не са ракови.

Лекарят все пак може да ви посъветва да направите операция за отстраняване на образуванието, но това не означава, че е раково. Ако откриете бучка по време на самоизследване, важно е да се консултирате със специалист, за да установите дали е злокачествена или доброкачествена и какъв план за лечение е необходим.

Не забравяйте, че също така е обичайно жените да развиват бучки в гърдите по различно време на менструалния цикъл, така че не правете прибързани заключения, преди да говорите със специалист.

Сутиените с банели могат да доведат до рак на гърдата

рак на гърдата

Това е може би един от най-неоснователните митове за рака на гърдата. Видът сутиен, който една жена носи, няма връзка с това дали тя ще развие рак на гърдата или не.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...