НачалоЗдраве5 ползи от йога...

5 ползи от йога за здравето на сърцето

Не е тайна, че съществуват редица ползи от йога за здравето. Тя е полезна за вашето тяло и ум, осигурявайки ползи като по-добра гъвкавост, повишена сила и подобрения в енергията и настроението. Има също така все повече доказателства, че може да бъде полезно и за сърцето ви.

Ползи от йога за здравето

Практиката на йога, възникнала в Индия преди хиляди години, е била в центъра на редица клинични проучвания. В едно изследване, представено на конференцията на Американския колеж по кардиология Азия 2023, е установено, че йогата подобрява сърдечно-съдовата функция, както и издръжливостта, силата, баланса и качеството на живот при пациенти със сърдечна недостатъчност.

Ако имате сърдечно заболяване, говорете с вашия лекар кое ниво на йога може да е подходящо за вас. И ако тепърва започвате да се занимавате с йога или имате здравословни проблеми, говорете с инструктора по йога преди започване на практикуването й.

1. Йога ви кара да се движите

Липсата на упражнения може да доведе до сърдечни заболявания, убиец номер 1 както при мъжете, така и при жените. Но никога не е късно да започнете. Изследванията показват, че хората, които се занимават с йога, са по-склонни да станат активни и да възприемат здравословни хранителни навици, които могат да предпазят сърцето. Проучване, публикувано през май 2018 г. в International Journal of Behavioural Nutrition установи, че млади възрастни, които редовно практикуват йога, съобщават за по-здравословни хранителни навици и повече часове умерена до интензивна физическа активност. Резултатите от друг преглед, демонстрира, че упражненията за разтягане значително намаляват втвърдяването на артериите, които изпомпват кръв към сърцето и в цялото тяло, и подобряват сърдечната функция при хора на средна възраст и по-възрастни.

2. Йога помага при облекчаване на стреса

Докато изследователите не са определили точно как стресът допринася за сърдечните заболявания, стресът може да доведе до увеличаване на поведението и други фактори, които повишават риска от сърдечни заболявания. Те включват тютюнопушене, липса на физическа активност, преяждане и високо кръвно налягане.

Проучванията показват, че практикуващите йога изпитват подобрено психично здраве, повишено чувство за релаксация и по-добро настроение. Практиката ум-тяло помага за регулирането на парасимпатиковата нервна система, част от нервната система, която ви казва да се успокоите. Проучване, публикувано през август 2020 г. в Stress & Health,  показа, че часовете по йога с дихателни упражнения и медитация намаляват възприемания стрес и повишават вниманието на участниците.

Йога може да намали риска от високо кръвно налягане

Йога може да играе роля в управлението на предхипертонията, според систематичен преглед, публикуван през септември 2021 г. в Scientific World Journal. Изследователите прегледаха няколко проучвания, които установиха, че медитацията и дихателните и йога упражнения намаляват както систоличното, така и диастолното кръвно налягане (горното и долното число при отчитане на кръвното налягане) при пациенти с предхипертония. Авторите на изследването заключили, че йогата може да намали шансовете на човек да развие високо кръвно налягане или сърдечно заболяване.

10 бабини рецепти за ниско кръвно

От физиологична гледна точка знаем, че йога подобрява парасимпатиковия тонус в нервната система, споделят редица доктори. Това намалява сърдечната честота и колкото по-малко трябва да работи сърцето, колкото по-малко стъпки предприемате, толкова по-силни ще бъдат тези стъпки.

4. Йога може да успокои нередовен сърдечен ритъм

Предсърдното мъждене или е абнормален сърдечен ритъм, характеризиращ се с бързо и неравномерно биене, което може да доведе до инсулт и други усложнения. Според проучване, представено на конгреса на Европейското дружество по кардиология през 2020 г. йога може да помогне на хората с предсърдно мъждене да управляват своите симптоми. Проучването включва 538 участници от 2012 до 2017 г. В продължение на 12 седмици участниците не са правили йога, след това в продължение на 16 седмици са посещавали 30-минутни йога сесии през ден, които включват пози и дишане. По време на 16-седмичния период участниците са имали спад в броя на епизодите.

5. Йога насърчава чувството за общност

След инфаркт или друго значимо сърдечно събитие, много пациенти може да почувстват чувство на социална изолация и дори да развият депресия. Пациентът може да не се чувства в безопасност или достатъчно силен, за да излиза и да се разхожда. Те може да се изправят срещу това по начин, който е нов за тях. Или може да започнат да се справят с факта, че може да не са в състояние да правят всички неща, които са правили преди.

Класът по йога осигурява безопасна среда и връзка с други хора, които се движат  заедно. Трудно е да се определят количествено ползите от социалното взаимодействие, но ако вземете хора със здравословни проблеми и ако има място, където се чувстват като у дома си, е по-вероятно те да вземат по-здравословни решения.

източник: everydayhealth.com

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име