6 вида най-добри дърва за огрев за печка и камина

Когато става дума за най-добри дърва за огрев за отопление през студените зимни месеци, изборът на правилния вид дърва за печка или камина е от съществено значение.

Различните видове дърва предлагат различна енергийна ефективност, аромат и време на горене.

За да постигнете оптимално топлоотдаване и уют, важно е да знаете кои са най-добрите дърва за вашия дом.

Днес ще разгледаме шестте най-добри вида дърва за печки и камини в България, които ще ви осигурят топлина и комфорт през зимата.

Най-добри дърва за огрев

Очаква ни умерена тежка зима, но въпреки това и много хора мислят да се преместят от града в провинцията, където могат да ползват печка на дърва или камина.

В нашата реалност да знаете как да боравите с печка на дърва, правилно да избирате и съхранявате дърва за огрев е умение, което може да бъде полезно тази зима.

Не всяко дърво е еднакво добро за печка или камина на дърва. Затова си струва да се вслушате в съветите на експертите от Gardens Illustrated , които ще ви кажат кои дърва за огрев е по-добре да купите.

Дъб (бяло меше) – най-добри дърва за огрев

най-добри дърва за огрев

Дъбът е бавно растяща дървесина, около 2,5 см на година и в идеалния случай трябва да се остави да изсъхне поне две години. Поради своята плътност, това дърво гори бавно, така че е най-добре да се използва с дървени трупи, които горят бързо. Ако е необходимо, това ще помогне за поддържане на огъня през нощта.

Цер

Церът е дърво, което предлага висока калорийна стойност и дълго време на горене. То е близко до дъба по своите свойства и е изключително подходящо за отопление на печки и камини, като осигурява постоянна и стабилна топлина.

Ясен – най-добри дърва за огрев

Ясенът дава стабилен пламък, добра топлина и гори добре само по себе си, дори когато е суров, така че не е необходимо да се гори в смес от различни видове дърва. Това е идеално дърво за печка или камина на дърва. Традиционно се смята, че е най-добрият за изгаряне.

Бреза

От брезата стават отлични дърва за горене в печка на дърва, камина или на открит огън. Това дърво дава добра топлина, въпреки че гори сравнително бързо, така че за дълго изгаряне е по-добре да го използвате заедно с породи, които горят бавно, като бряст или дъб. Брезата ще изгори без добавки, въпреки че нейният „сок“ може да причини натрупване на отлагания в комина. Кората й може да се отстрани и да се използва като естествени разпалки на дърва за огрев или цепеници.

Бук

Букът е отлични дърво за огрев, въпреки че има високо съдържание на вода, така че трябва да се изсуши добре. В идеалния случай трябва да отлежава три години преди употреба. Букът не е необходимо да се гори със смесени дърва, той може да гори както в печката, така и в камината.

Череша

Черешовото дърво гори бавно, с добра топлинна мощност и излъчва прекрасен аромат. Дървените трупи трябва да са добре изсушени, въпреки че ивиците кора могат да се използват и като естествена подпалка на вашата камина.

Явор

Яворът гори добре с умерена топлинна мощност. Дървесината му узрява много бързо, обикновено в рамките на една година, и е една от най-добрите дървесини за изгаряне. При необходимост тези дърва могат да се изгарят в печка, камина или на открит огън.

***

Изборът на най-добри дърва за огрев е от голямо значение за ефективното и приятно отопление на дома ви. Дърва като дъб, бук и габър предлагат висока калорийна стойност и дълготрайно горене, докато борът и черешата придават приятен аромат и създават уют. В зависимост от вашите предпочитания и нужди, можете да изберете вида дърва, който ще ви осигури максимален комфорт и топлина през зимните месеци.

снимка: Adobe

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

предишна статия
следваща статия
Препоръчано