четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоЗдраве6 признака за увредена...

6 признака за увредена коса

Ако се чудите дали имате увредена коса,  то има някои признаци, за които трябва да обърнете внимание. Увредената коса може да  покаже някои признаци, включително разделени краища, чуплива текстура, прекомерно заплитане  и други

Независимо дали боядисвате косата си, използвате горещи уреди като преса или маша или я връзвате всеки ден, тези действия оказват влияние върху косата ни. А грижата за нашите коси изисква постоянство.

По-долу ще се запознаем с няколко  признака, подсказващи че косата ви може да е увредена, както и стъпките, които можем да предприемете, за да предотвратите това.

Косата пада или изтънява

Има здравословно количество ежедневна загуба на коса, което се определя за нормално. Виждаме това количество в четките си или в канализацията след взимане на душ. Но има и признаци на прекомерно отделяне, които могат да служат като предупредителен знак.

Изтъняването на косата по цялата глава има множество допринасящи фактори. Отслабването може да бъде причинено от стрес, възраст, лекарства или от раждане.  За да се предотврати този тип косопад, добрият шампоан и балсам могат да помогнат за облекчаване на този проблем, като доставят хранителни вещества за изграждане на сила в косъма от корените до краищата.

Загубата на коса може да бъде причинена и от липса на протеини в косъма, според експерти. Укрепващият шампоан и балсамът са важни, както и професионално лечение с кератин един път на месец е препоръчително, за да укрепите структурата на косъма.

Разделени краища

Ако косъма започне да се разделя в края си, това състояние известно като, цъфтяща коса може да бъде признак за увредена коса. Според експерти редовните подстригвания могат да помогнат за отстраняване на щетите. Подрязването на дължината на косата ще премахне щетите и ще позволи на косата да продължи да расте в здрав вид.

Нацепените и цъфнали краища също могат да бъдат причинени от прекалено суха коса. Хидратиращо масло , използвано един до три пъти през деня, ще придаде на косата влага и блясък, като дълбоко запечата и предпази косата от топлина, къдрене и UV увреждане. С редовно подстригване и често овлажняване, вие ще премахнете тези цъфтящи краища на косъма за нула време.

Косата се къса

Ако косъма ви се къса лесно, това вероятно се дължи на липса на еластичност, което означава, че косъма е в крехко състояние и не може да се разтегне много, без да се скъса.

Ако забелязвате накъсване по цялата  дължина, вероятно имате прекомерна обработка на косата от боядисване или химическо третиране. Поддържането на косата ви здрава и подготвена за боядисване е важно. Експерти препоръчват редовно да използвате маска за коса, за да подпомогнете целостта на косъма. Дълбоки балсами или балсами без отмиване осигуряват слоеве защита и хидратация за косата, която е прекомерно обработвана, суха или без сила и еластичност. Тези богати кондициониращи агенти ще защитят косата ви от ултравиолетовите лъчи, ще осигурят минимална защита на косата от топлинно увреждане от всичките ви уреди работещи на база нагряване.

За да върнете косата си в здраво състояние, тя се нуждае от баланс на протеини и влага. Така че поддържането й чрез използване на балансирани продукти с кератин и продукти поддържащи влагата, ще спомогнат за еластичността на косъма.

Суха, матова текстура на косъма

Сухата, чуплива коса обикновено се причинява от липса на влага. А липсата на влага идва от това, на което излагате косата си. Това всичко, от климата до качеството на водата и честотата на процедурите, копито прилагате върху нея..

Добрата рутина за овлажняване, която може да включва по-често измиване с шампоани и балсам е деликатен баланс между вашия тип коса и премахването на естествените мазнини от нея. Използването на овлажняващ шампоан и балсам веднъж седмично може да помогне за този проблем.

Ако трябва да се миете по-често, опитайте да добавите подхранваща маска към седмичните си процедури. Ако сте пътувате често навън, вземете спрей за кондициониране, който предлага UV защита.

Косата се къдри

Къдренето е често срещано оплакване, когато става въпрос за определени типове коса и може да е вик за помощ от косата ви. Ако забелязвате че косата ви „хвърчи“ настрани през целия ден или се къдри от само себе си, може да се справите с това.

Когато  признаците се проявят това може да е причинено от сух сезон или прекомерно третиране с шампоан. Решението в този случай е в допълнителната хидратация и правилната грижа за косата, която подготвя кичурите преди каквото и да е стилизиране. Също така се препоръчва да нанесете стилизиращ крем върху краищата си за допълнителна хидратация, за да укротите щръкналите коси.

Прекомерно заплитане на косата

Ако изпитвате някой от признаците, изброени по-горе, има вероятност да е налице и прекомерно заплитане. Когато косата вече е повредена и й липсва влага, външният слой на косъма ви е повдигнат, а не гладък. Поради това е по-склонен да образува възли с други нишки.

Избягването на повърхности, които причиняват прекомерно триене, може само да направи услуга за косата ви. Спете върху копринена калъфка за възглавница и използвайте микрофибърна кърпа след измиване, за да предпазите косата си от триене в абразивни тъкани.

Косата също е в най-уязвимо състояние, докато е мокра, така че вместо да разресвате косата си след душ, опитайте да разресвате косата, преди да я измиете.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...