НачалоЗдраве7 ползи от чесъна...

7 ползи от чесъна и добавянето на чесън към храната

Ползи от чесъна. Ако си спомните едно нещо от тази статия, след като я прочетете, то нека бъде следното: Дъхът от чесън всъщност не е толкова лошо нещо.

Чесънът принадлежи към семейството на алиума, който се отнася към клас растения, като лука, праза и шалота. Той съдържа фитохимикали като алицин и органосерни съединения, които са отговорни за здравословните, имуноподдържащите, противовъзпалителните и хранителните свойства на растението.

Ползи от чесъна

Не пренебрегвайте силата на добавянето на чесън към любимите си храни, които могат да съдържат огромно разнообразие от хранителни вещества и микроелементи. Умишленото включване на чесън в диетата ви на регулярна основа може да ви донесе дългосрочни ползи и ето седем ползи от тях.

1. Чесънът може да помогне за понижаване на кръвното налягане

Няколко скилидки на ден може да ви помогнат да предотвратите посещение при кардиолог . Чесънът стимулира синтеза на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове и инхибира активността на ангиотензин-конвертиращия ензим. АСЕ инхибиторите помагат за отпускане на кръвоносните съдове. Това потенциално може да поддържа здравословен кръвен поток и кръвно налягане.

В едно проучване, включващо повече от 550 индивида с хипертония, спциалистите отбелязват, че приемането на добавки от чесън продължение на три месеца понижава систолното кръвно налягане  с около 8 пункта и диастолното кръвно налягане (долното число) с 5,5 пункта , подобен ефект като на този от лекарствата за кръвно налягане.

2. Чесънът може да помогне за потискане на възпалението

Учените вярват, че хроничното възпаление спомага за хронични, включително сърдечни заболявания, като диабет, ревматоиден артрит и др. Група доброволци, която е приемала 1000 милиграма добавки с чесън на ден в продължение на осем седмици, е имала по-ниски възпалителни маркери, по-малко болка и умора и по-малко уморени стави в сравнение с плацебо групата. Чесънът също може да помогне за инхибиране на активността на някои възпалителни протеини, според някои проучвания.

3. Чесънът може да помогне за понижаване на холестерола

Друга потенциални ползи от чесъна за сърцето са подобряване на нивата на холестерола. Чесънът може да помогне за намаляване на производството на холестерол от черния дроб, споделят специалисти.

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се определи връзката между приема на чесън и нивата на холестерола, мета-анализ и преглед на проучвания стигат до заключението, че приемането добавките с чесън са ефективни при понижаване както на общия холестерол, така и на високите нива LDL холестерол , които са два рискови фактора за сърдечни заболявания.

4. Чесънът може да поддържа имунната функция

Може ли добавянето на малко повече чесън към вечерята ви тази вечер да засили имунната ви система? Въпреки че няма достатъчно доказателства да се предполага, че чесънът предотвратява или лекува обикновената настинка, например, може да играе роля в защитните механизми на тялото ви по няколко начина.

Алицинът в чесъна притежава антибактериални свойства. Учените също вярват, че чесънът има антивирусни свойства, които могат да действат по два начина: чрез блокиране на навлизането на вируси в клетките и чрез укрепване на имунния отговор, така че да може ефективно да се бори с потенциални нашественици. Именно тези неща могат да помогнат за поддържането на здрава имунна система като цяло.

5. Чесънът може да намали съсирването на кръвта

Още едно предимство на чесъна за здравето на вашето сърце. Доказано е, че съединенията в чесъна и лука намаляват „лепкавостта“ на нашите тромбоцити и имат свойства против съсирване. Тези неща могат да помогнат за предпазване от атеросклероза, процес, при който натрупването на плака води до втвърдяване и стесняване на артериите.

Според NHLBI, атеросклерозата увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, които могат да причинят инфаркт и инсулт. Разбира се, яденето на чесън не трябва да е единствената превантивна мярка, която предприемате, за да защитите артериите. Националния институт по сърце, бели дробове и кръв на САЩ  препоръчва да следвате план за здравословно хранене, да правите много упражнения, управление на теглото ви и избягване или спрете пушенето.

6. Чесънът съдържа редица антиоксиданти

Хранителните вещества и растителните съединения на чесъна му придават силни антиоксидантни свойства според изследователски преглед. Антиоксидантите не само са от полза за кръвоносните съдове и намаляват възпалението, но те могат да поемат вредните свободни радикали, които могат да доведат до заболявания като рак.

7. Чесънът придава страхотен вкус на други здравословни храни

Някои специалист включват чесъна в същата категория храни като лука, билките и подправките. Добавянето на вкус чрез чесъна също потенциално може да ви помогне да намалите нуждата от излишък от сол в диетата си – и то само за 4 калории на скилидка.

И накрая, не подценявайте ролята, която вкусът играе в цялостната ви диета. Тези седем ползи от чесъна могат да са ключът към по-здрволовен начин на живот. Когато обичаме храната, която ядем, и се научим да се вслушаме в сигналите си за ситост, това също може да бъде удовлетворяващо.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...