НачалоЗдравеАминокиселиниBCAA, ползи от аминокиселините...

BCAA, ползи от аминокиселините с разклонена верига

BCAA и 5 доказани ползи от аминокиселините с разклонена верига. Съществуват 20 различни аминокиселини, които изграждат хилядите различни протеини в човешкото тяло. Девет от 20-те се считат за незаменими аминокиселини, което означава, че не могат да бъдат произведени от тялото ви самостоятелно и за това трябва да бъдат набавени от вашата диета или директно от добавка съдържаща BCAA.

От деветте основни аминокиселини, три се считат за аминокиселини с разклонена верига (BCAA): левцин, изолевцин и валин.

BCAA и ползи от левцин, изолевзин и валин

Проучванията показват, че BCAA могат да увеличат мускулния растеж, да намалят мускулната болката, умората след тренировка и да поддържат здравето на черния дроб в отлично състояние. Те се срещат по малко в различни хранителни източници богати на протеини, включително месо, яйца и млечни продукти.

Увеличаване на мускулния растеж

Една от най-популярните ползи на BCAA е, че засилва мускулния растеж на тялото. Благодарение на аминокиселината левцин, който стимулира синтеза на мускулните протеини, процесът за изграждане на мускулна маса става значително по-лесен и бърз за тялото.

В едно проучване хората, които са консумирали напитка с 5-6 грама BCAA след тренировка за издръжливост, са имали от 20 до 25% увеличение на синтеза на мускулна маса сравнение с тези, които са консумирали плацебо напитка.

Приема на BCAA след тренировка и приема на протеинов шейк след тренировка, успяват да стимулират еднакво мускулния протеинов синтез на тялото и да ни дадат едни и същи резултати.

Затова е важно да се знае, че суроватъчния протеин съдържа всички основни аминокиселини, който може да ви предоставя и BCAA-то необходими за изграждане на мускулната маса в тялото. Следователно, на която и да е от двете добакви да заложите след тренировка няма да сгрешите.

BCAA – левцин, изолевцин и валин (ползи от 3-те аминокиселини)

 

BCAA елиминира мускулната треска след тренировка

Някои изследвания показват, че BCAA киселините могат да помогнат за намаляване на мускулната болка след тренировка. Не е необичайно да чувствате болка в мускулите, който сте тренирали ден или два след тренировка, особено ако не сте тренирали от известен период от време.

Тази болезненост в мускулите се нарича мускулна треска, която обикновено продължава около 12 до 24 часа след тренировка и в най-лошият случай до 72 часа след нея.

Докато точната причина за появяването на мускулната треска не е точно обяснена, теория гласи, че това е резултат от разкъсванията на мускулите по време на трениране. Други изследвания предполагат, че проблемът всъщност произлиза от съединителната тъкан и няма връзка с мускула.

За щастие има решение на проблема. Проучвания сочат, че BCAA намаляват мускулните увреждания и болките, като по този начин намаля продължителността на мускулната треска.

Проучвания показват също така, че BCAA намаляват и разграждането на протеини по време на тренировката и намаляването на нивата на креатинкиназата, който е основният виновник за мускулното увреждана и треската при мускулите.

Интересни данни показват, че хората приемали добавки с BCAA преди интензивни упражнения, са имали 50% по-малко мускулна треска и умора в сравнение с групата, който са приемали плацебо.

Следователно приема на BCAA на ежедневна база, особено преди тренировка е изключително важен не само за спортисти но и за любители и ентусиасти.

BCAA намалява умората след тренировка

Точно както BCAA могат да помогнат за намаляване на мускулната болка от тренировка, така и могат да помогнат и за намаляване на умората, получена от тренировка. Всеки изпитва умора и изтощение в края на тренировката, като това е напълно нормално. Колко бързо се уморявате зависи от няколко фактора, който включват интензивността и продължителността на самата тренировка, както и  условията на околната среда.

Когато нивата на BCAA в кръвта намалеят, нивата на основната аминокиселина, триптофан в мозъка ви се завишава. И по този начин във вашият мозък триптофанът се превръща в серотонин, мозъчен хормон, който допринася за увеличаването на умората по време и в края на тренировката.

Затова, ако искате отново да сте на „макс“ след самата тренировка през деня, ще трябва да приемате ежедневно BCAA и преди нея.

BCAA предотвратява загубата на мускулна маса

BCAA могат да помогнат за предотвратяването на загубата на мускулна маса, ако не сте тренирали от дълъг период от време. Мускулната маса непрекъснато се разгражда и възстановява. Балансът между разграждането и синтезирането на мускулната маса определя количеството мускул в тялото.

Загубата на мускулната маса възниква, когато разграждането на протеина надвишава синтеза на мускулната маса. Рязката загуба на мускулна маса може да бъде признак на недохранване или проявява на хронични заболявания.

BCAA представляват 80% от всички незаменими аминокиселини необходими на тялото. Ето защо е важно да добавите BCAA или други незаменими аминокиселини в ежедневният ви прием, когато не сте тренирали от дълъг период от време.

Няколко проучвания подкрепят използването на BCАА, заради ползите към здравните преимущества и качеството на живот в определени популации, като възрастни хора и хора със тежки заболявания.

Бори се с чернодробни заболявания

BCAA могат да помогнат за здравето на хора с цироза, хронично заболявания, и най вече, на тези с чернодробни заболявания. Изчислено е, че 50% от хората болни от цироза е възможно да развият чернодробна енцефалопатия. Това е загуба на мозъчна функция, която настъпва, когато черният дроб не е в състояние да отстрани токсините в кръвта на тялото.

Въпреки че някои захари и антибиотици са основните средства за лечение на чернодробна енцефалопатия, BCAA също могат да бъдат от полза на хората с такова състояние.

Чернодробната цироза също е основен рисков фактор за развитието на хепатоцелуларен карцином, най-честата форма на рак на черния дроб, като е установено, че добавките с аминокиселини с разклонена верига могат да бъдат полезни в този случай.

Резюме

Приемът на добавка с BCAA може да съхрани и предотврати загубата на значително количество мускулна маса, при период в който дълго време не сме тренирали. Освен другите му ползи, аминокиселините с разклонена верига са незаменим помощник на всеки спортист и атлет.

Виж още: Всичко за BCAA, левцин, изолевцин и валин – аминокиселини с разклонена верига

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хороскоп за утре, 23 юни 2024: Лъвът заслужено почива, Овена да внимава какво говори

Разберете какво вещаят звездите по зодии за деня, на какво да обърнете внимание и от какво да се предпазите. Хороскоп за 23 юни 2024 Овен Днес рискувате...